Sestri Žarka Satler in Breda Kenda Žigon

Potep po Vojvodini (1)

Glasovi popotniki smo se skupaj s potovalno agencijo Alpetour odpravili v Vojvodino – na malce drugačno, bolj kulinarično obarvano popotovanje. Bilo je prav prijetno, je na koncu marsikdo pripomnil.

Po dolgi nočni vožnji nas je pričakalo lepo jutro v Srbiji. Najprej smo se ustavili v kraju Pećinci, kjer smo si ogledali zasebni muzej kruha, ki ga je leta 1995 osnoval slikar Slobodan Jeremić -Jeremija iz svoje ljubezni do zbirateljstva in raziskovanja tematike. Muzej ima arheološko, etnografsko in likovno zbirko. Sprehodili smo se med razstavljenimi predmeti, ki so na kakršen koli način v tistih krajih povezani s kruhom, spoznavali postopek nastajanja kruha, izvedeli, kaj je v Srbiji kruh skozi zgodovino pomenil in ob katerih priložnostih so jedli oziroma še jedo kakšen kruh. Seveda brez pijače dobrodošlice ni šlo, a tokrat ob končanem obisku. Tu smo v fotografski objektiv ujeli tudi tri nasmejane in rojstnodnevno razpoložene prijateljice in popotnice: Marinko Lončar, Žarko Satler in Bredo Kenda Žigon. Praznovala je slednja: dopolnila je 79 let.

Pot smo nadaljevali do simpatične vasice Maradik, kjer smo si ogledali tako imenovano Etno hišo oziroma tipično srbsko hišo iz 19. stoletja. Prostori v hiši so ekonomično razporejeni in takšni, kot so jih imele domačije. Nekateri delujejo, kot bi gospodar ravno odšel na polje; v vseh pa najdemo predmete, ki so stari med petdeset in dvesto leti. Šilce slivovke, koščki kruha namazani z mastjo in potreseni s papriko, so bili dober uvod v ogled in potem kosilo. Paprikaš s krompirjem in zeljno solato se je prilegel.

Srbski pravoslavni samostan Krušedol je zapuščina srednjeveške dinastije Branković. Samostan je bila naša naslednja postaja. Stoji na Fruški gori in pravijo, da je njen »duhovni svetilnik«. Sledila sta vožnja v Sremske Karlovce in sprehod po mestnem jedru, ki ga krasijo baročne palače, nastale po zaslugi odličnega trgovanja z vinom. Sremski Karlovci namreč ležijo sredi hribovitega vinorodnega področja Fruške gore in so od Novega Sada oddaljeni slabih šest kilometrov. Arhitektura zgradb je naredila vtis, še posebej pa je pritegnil pogled na pravzaprav prvo gimnazijo v Srbiji, ustanovljeno leta 1791. Za njeno barvno podobo, kombinacijo rdeče in rumene, je poskrbel leta 1891 madžarski arhitekt Gyula Partos. Še danes je gimnazija posebna, saj tam poučujejo jezike, kot so arabščina, starogrščina, celo staro cerkveno slovanščino.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/9

petek

-6/11

sobota

5/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.