Nagrajeni avtorji: (od leve) Natalya Gorza, Jože Šterk, France Bešter, Katja Bednařik Sudec, Mira Uršič, Valerija Sever, Andreja Završnik in Tina Kraljič; manjka Branka Pirc / Foto: Igor Kavčič

Črna luknja in jezero

Z razstavo likovnih del udeležencev in podelitvijo nagrad so v soboto v Festivalni dvorani pripravili osrednji dogodek četrtega Ex tempora Bled. Do konca meseca odprto glasovanje za najboljše delo po izboru občinstva.

Bled – Preddverje Festivalne dvorane na Bledu bodo mesec dni bogatila likovna dela, nastala na letošnjem četrtem Ex temporu Bled, ki ga skupaj s pokrovitelji zdaj že tradicionalno pripravlja Slikarsko društvo Atelje Bled. Obiskovalcev polno razstavišče kaže na dvoje: da se je Ex tempore odlično prijel in da so razstavljena dela kakovostna in zanimiva, kar je ob avtorjih samih privabilo tudi veliko ljubiteljev likovne umetnosti.

»Letos smo stopili korak naprej, saj smo žigosanje platen in papirja, na katera so udeleženci teden dni ustvarjali, organizirali tako na Bledu kot v prodajalnah s slikarskimi potrebščinami v Ljubljani in Kopru. Da je bila odločitev prava, pove dober odziv zunaj Bleda. Letošnja udeležba je sicer enaka lanski, 82 udeležencev pa je oddalo 99 del,« je povedala predsednica društva Atelje Bled Zora Završnik Črnologar. Med razstavljavci so likovniki različnih generacij, tako ljubiteljski slikarji kot avtorji z akademsko izobrazbo.

Letos so prijavljeni lahko izbirali med tremi temami. »Vedno imamo eno blejsko temo, tokrat je ta bila Jezero, stalnica vsakega Ex tempora je Prosta tema, prav posebna tema pa je bila letos Črna luknja. Ob misli na posnetek, ki so ga letos objavili znanstveniki, jo je predlagala ena naših članic,« pojasnjuje Završnik Črnologarjeva. Kot smo videli na razstavi, se je kar veliko udeležencev odločilo prav za Črno luknjo – in nastale so zelo samosvoje stvaritve.

Strokovno žirijo, ki je izbrala letošnje nagrajence, so tvorili akademski slikar Matjaž Arnol, oblikovalec Huberto Široka in umetnostna zgodovinarja Ana Marija Kunstelj ter ddr. Damir Globočnik kot njen predsednik. Žirija je na podlagi pravilnika podelila devet nagrad. »Pri tem smo bili pozorni na izvirne pristope do motivne interpretacije, zahtevnejšo formalno izvedbo, težnjo po povezavi tematike z aktualnimi vsebinskimi izhodišči in domiselno souporabo različnih likovnih postopkov,« je povedal Globočnik. »Ker je slik, ki ustrezajo tem opredelitvam, tudi letos več kot devet in ker vsako likovno delo, ki je nastalo za predstavitev na naši razstavi, prinaša svojo zgodbo, avtorjevo likovno izpoved in samosvoj pogled na motiv ali temo, velja čestitati prav vsem udeležencem Ex tempora.«

Nagrado za najboljšega mladega ustvarjalca do 35 let je prejela Tina Kraljič za sliko Planet leče, posebno priznanje žirije pa prav tako mlada avtorica Andreja Završnik za delo Digitalna luknja. Med likovniki, ki so oddali dela v kategoriji Prosta tema, je žirija nagradila deli Flora I. Nataliye Gorza in Forma viva Prisank Janeza Šterka. Dve nagradi v kategoriji Črna luknja sta šli Francu Beštru za sliko Črno sonce, črna jajca in bele sončnice ter Branki Pirc za delo Onkraj noči. Tu je še kategorija Jezero, v kateri je žirija za najboljši prepoznala deli Mire Uršič Skozi zeleno oko in Valeriji Sever za sliko Jezero v megli.

Veliko nagrado (grand prix) Bleda je prejela akademska slikarka Katja Bednařik Sudec za delo Dragulji jezera ali rojstvo pravljic. Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, gre za slikovni objekt, pri katerem skorajda ne zasledimo tradicionalnih slikarskih pristopov. Avtorica je plastične rastline, cvetje in druge motivne elemente vložila med temno zeleno slikovno podlago in zgornjo plastično opno, pri tem pa je nastal vtis, da se motivni svet skriva pod jezersko gladino. Tovrsten pristop je podkrepil skrivnostnost motivike.

»To je likovna tehnika, ki jo uporabljam že od akademije naprej, torej veliko epoksi smole in avtomobilske pigmente, ki se prelivajo na platno in na različne druge materiale, saj me zanima transparentnost. Za črno luknjo sem se odločila zato, ker me je iritirala sama tema,« je povedala Katja Bednařik Sudec, po rodu Prlekinja, zdaj pa živi in dela v Ljubljani. »Rada pridem na Bled, ker mi cerkvica na otoku nikoli ne da miru. Nekajkrat na leto vztrajno zvončkljam na zvonček želja.« Razstava del vseh udeležencev Ex tempora Bled 2019 bo v Festivalni dvorani na ogled do 26. oktobra, in sicer vsak dan od 16. do 18. ure. Delu, ki mu bodo obiskovalci razstave namenili največ glasov, bo pripadlo častno priznanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 47 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/28

nedelja

14/30

ponedeljek

11/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !

Hrvaška gre na rumeni seznam / 10:52, 3. julij

Vsak ki bi rad 15 minut televizijske slave, nekaj že svari in nas na nekaj opozarja. Korona, COVID-19, plastične vrečke, planet se bo scvrl,...