Janez Bizjak in Anton Tone Lesnik, pripovedovalca zgodb o drevesih in gozdu

Ko pade zadnje drevo

Ko pade zadnje drevo, bo izginil ta svet, so naslovili posvet, ki so ga v Škofji Loki pripravili v okviru trajnostnega gibanja Loško je ekološko.

Škofja Loka – Občina Škofja Loka ga je organizirala skupaj z Zavodom za razvoj vključujoče družbe, odzvalo se je tudi kmetijsko ministrstvo, ki v akciji Skrbno z gozdom ozavešča o varovanju gozda, pridružila pa tudi občina Miren - Kostanjevica, ki se z akcijo Drevo za Cerje oživlja tamkajšnji gozd. Osrednja pozornost posveta je bila namreč namenjena gozdu in odgovornemu ravnanju z njim, osrednja pripovedovalca zgodb o tem pa Janez Bizjak, arhitekt, naravovarstvenik in publicist, nekdanji direktor Triglavskega narodnega parka, ter Anton Tone Lesnik, predsednik slovenske skupine za gozdove Pro-Silva Slovenija.

Prvi se je s temo Staroselci v Alpah; spreminjanje gozdnih ekosistemov in površja v visokogorju zaradi gorskega pašništva in rudarjenja dotaknil odnosa do okolja v preteklosti. Grobo uničevanje gozdov je v preteklosti povzročilo fužinarstvo, ki je za taljenje rude potrebovalo veliko oglja. Tudi sekanje lesa na črno in prodaja v Benetke je primer nenadzorovanega gospodarjenja z gozdovi, veliko gozdov je pogorelo tudi zaradi malomarnosti. Izsekana pobočja v alpskem svetu so povzročala podore, zasipanje, poplavljanje, zaradi česar so cele vasi živele v revščini. Narava si sicer opomore, je dejal govornik in spomnil na pravljico o Zlatorogu, ki simbolično sporoča, da so v naravi meje, ki jih človek ne sme prestopiti. Ob koncu 19. stoletja so se začela tudi prva gibanja za narodne parke, da bi obvarovali naravo, česar tudi naši predniki niso vedno znali.

Anton Tone Lesnik se je na občinstvo, med katerim je bilo tudi veliko mladih, obrnil s pravljico o grajski vrbi in nadaljeval s pripovedjo Drevesa v našem naravnem in družbenem okolju. Drevesa so največja in najstarejša bitja v naravi in tudi v Sloveniji imamo nekaj rekordov na tem področju. Lesnik je omenil 700 let staro tiso iz Solčave in tisočletni macesen iz Pišnice ter po obsegu najvišjo smreko v Evropi, ki raste na Pohorju in ima 62 metrov, znana najevska lipa pa ima obseg kar deset metrov. Nanizal je značilnosti dreves, ki jih opredeljuje kot čudež stvarstva. V Sloveniji je kar šestdeset odstotkov površine porasle z gozdovi (v Izraelu denimo le tri odstotke), kar nas za Finsko in Švedsko uvršča na tretje mesto v Evropi. Potem ko se je ob koncu 19. stoletja začelo varstvo gozdov in prekinilo z nenačrtnim ravnanjem z gozdom, danes poznamo sonaravno gospodarjenje, s čimer skrbimo, da ne uničimo gozdnega ekosistema. Žal vanj posežejo tudi naravne nesreče od vetroloma in žledoloma do lubadarja. V Sloveniji poznamo 71 drevesnih vrst, kar velja za visoko pestrost. Od nas je odvisno, v kolikšni meri bomo to bogastvo ohranili, je sklenil pripovedovalec. Manca Baznik z ministrstva za kmetijstvo je še pred govorcema opozorila na to, da je gozd pri nas sicer zasebna lastnina, a imamo ta privilegij, da imamo vanj prost dostop. Zatorej: hodimo v naravo, spoštujmo vsa živa bitja in varujmo tudi gozdno bogastvo.

Na posvetu je Tatjana Bernik z oddelka za okolje in prostor predstavila aktivnosti v okviru projekta Loško je ekološko, o njem je spregovoril tudi župan Tine Radinja, zbrane je v imenu Zavoda za razvoj vključujoče družbe nagovoril Bečir Kečanovič, z glasbo pa je srečanje polepšala Glasbena šola Škofja Loka.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 33 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

9/20

torek

7/21

sreda

6/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...

Za odprte trgovine ob nedeljah / 07:53, 26. maj

Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica !
Pravilno, ostane naj tako kot dosedaj !