Vse kaže, da zbranih sredstev za dečka Krisa država vendarle ne bo obdavčila. / Foto: arhiv GG

Obdavčitvi se bodo ognili

Kot kaže, se bo društvo Palčica Pomagalčica vendarle izognilo obveznosti plačila davka za zbranih 3,8 milijona evrov za zdravljenje 19-mesečnega Krisa.

Burno o poslanskih privilegijih

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je v sredo po žgoči razpravi potrdila novelo zakona o poslancih, ki ga predlaga večina poslanskih skupin, nasprotujejo pa mu v Levici in NSi. Novela poslankam in poslancem prinaša nove privilegije. Na eni strani gre za povračilo kilometrine in nadomestilo plače tudi za tiste poslance, ki funkcijo opravljajo manj kot pol leta, na drugi strani želijo črtati določilo o samodejnem prenehanju mandata v primeru nezdružljivosti poslanske funkcije. O tem naj bi po novem odločala Komisija za preprečevanje korupcije. Do črtanja določbe, po kateri poslanec nima pravice do nadomestila plače, če mu funkcija preneha pred potekom šestih mesecev od izvolitve, ima pomisleke tudi vlada, ki poslancem predlaga dodaten razmislek o tem predlogu. Predlog novele tudi v javnosti ni naletel na odobravanje. Hitro so se na primer odzvali v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije in med drugim opozorili, da si želijo poslanske skupine nadgraditi privilegije glede nadomestila plače že takoj po nastopu funkcije kljub dejstvu, da lahko v Sloveniji več kot 880.0000 delavk in delavcev uveljavlja denarno nadomestilo za čas brezposelnosti šele po devetih mesecih zavarovalne dobe v delovnem razmerju.

Sova ne da podatkov

Sova je komisiji državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ta teden sporočila, da ji ne more posredovati podatkov glede kadrovanja, saj da je »močno zaskrbljena zaradi varnosti podatkov«. Med drugim so v agenciji navedli, da je po opravljenem nadzoru eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na Sovi. Kot smo že poročali, je posebna komisija Knovsa, ki jo je vodil podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS), prejšnji teden opravila nenapovedan nadzor na Sovi, kjer je preverjala kadrovanje v agenciji v času vlade Marjana Šarca, kar je bila posledica medijskega poročanja o domnevnem posredovanju Šarca in državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca pri zaposlitvi Šarčeve znanke na Sovi. Ob tem so člani Knovsa zahtevali dokumentacijo za zaposlitve brez javnega razpisa od Sove in podatke o prijavljenih kandidatih brez imen in priimkov, zgolj s seznamom njihovih kompetenc. »Preverjanje zakonitosti zaposlovanja je pomemben element nadzora, zato je oviranje nadzora popolnoma nesprejemljivo,« je po Sovini zavrnitvi posredovanja podatkov o kadrovanju dejal predsednik Knovsa Tonin.

Razveljavili sodbo glede koroških dečkov

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo Upravnega sodišča v Mariboru v primeru skrbništva koroških dečkov, ki so ju delavci velenjskega centra za socialno delo 31. marca 2016 brez vednosti starih staršev, kjer sta bivala po tragični smrti svoje mame, odpeljali v rejniško družino, so ta teden poročali mediji. Sojenje v tej zadevi je tako vrnjeno na prvo stopnjo. Kot je znano, je babica dečkov po materini strani, ki jo zastopa odvetnik Velimir Cugmas, izpodbijala sodbo upravnega sodišča, s katero je bila zavrnjena njena tožba zoper odločbo ministrstva za delo, ki je zavrnilo njene vloge za pridobitev dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti za mladoletna vnuka, ki sta bila ob oddaji rejniški družini leta 2016 (v njej sta še zdaj) stara tri in pet let. Upravno sodišče je tedaj na podlagi izvedenega postopka odločilo, da ne bi bilo v največjo korist dečkov, če bi ju v rejništvu imela njuna babica.

Davka ne bo treba plačati

Društvu Palčica Pomagalčica, ki je v tednu dni zbralo okoli 3,8 milijona evrov za zdravljenje 19-mesečnega Krisa s spinalno mišično atrofijo v ZDA, je grozilo, da mu bo država zaradi zbrane pomoči naložila plačilo davkov v višini 1,9 milijona evrov. Društvo namreč še nima izpolnjenih pogojev za pridobitev statusa humanitarne organizacije, zato je podvrženo plačilu dohodnine. Zaplet bodo, kot kaže, vseeno uspešno rešili, saj bo društvu tudi po nasvetu finančne uprave zdaj na pomoč priskočila ena od obstoječih humanitarnih organizacij – Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki ji bo društvo Palčica Pomagalčica nakazalo vsa zbrana sredstva. Povsem drugačen zaplet pa je nastal pri zbiranju denarne pomoči za zdravljenje dečka Gala, ki jo je zbiralo društvo Maus. Izkazalo se je namreč, da si je predsednica društva Nataša Švikart izposodila 30 tisoč evrov za reševanje svojega stanovanjskega problema, kar je Švikartova tudi že javno priznala. Galova mama je sodelovanje z njo že prekinila, podala pa je tudi kazensko ovadbo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 48 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/28

nedelja

14/30

ponedeljek

11/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !