V torkovem požaru gospodarskega poslopja v Žabnici je nastalo za okoli 150 tisoč evrov škode. / Foto: Simon Šubic

Goreli sekanci, mehanizacija

Torkov požar gospodarskega poslopja v Žabnici je zanetila iskra, ki je med uporabo kotne brusilke preskočila na bližnje deske in nafto.

V Preserjah pri Radomljah je pred dnevi zaradi poškodovane jeklenke eksplodiralo pri vžigu sobne plinske peči. Požar je pred prihodom domžalskih poklicnih gasilcev pogasil že prostovoljni gasilec iz Homca. Poškodovanega stanovalca so reševalci na kraju oskrbeli.

Kranj – Kranjski poklicni in prostovoljni gasilci so v minulih dneh izvedli dve veliki intervenciji zaradi požarov. Prvi je izbruhnil v torek dopoldan na gospodarskem poslopju na kmetiji Pr' Vrbenčk v Žabnici. »V remizi za shranjevanje traktorjev in druge kmetijske mehanizacije sem popravljal trosilko za hlevski gnoj. Med uporabo kotne brusilke je očitno ena iskra preskočila na deske in nafto v bližini. Dim je prva opazila žena. Odhitel sem po gasilski aparat, ko sem se vrnil, pa je bil dim že tako črn, da sem se moral umakniti in nisem mogel ničesar več storiti,« je še med potekom gasilske intervencije razložil gospodar Anton Kuralt, sicer tudi predsednik nadzornega odbora domačega gasilskega društva. »Bojim se, da je vse uničeno, traktor, mehanizacija ... K sreči je večina dela na polju že opravljena, sicer bi bila situacija še težja,« je dodal. Na Policijski upravi Kranj so pojasnili, da je po prvi oceni nastalo za 150 tisoč evrov škode.

Gasilci obvarovali bližnji hlev

Poveljnik operative Gasilsko reševalne službe Kranj Andraž Šifrer je razložil, da so se na intervencijo odpravili okoli 11. ure. »Ob našem prihodu je bil požar že popolnoma razvit, goreli so streha in stroji v gospodarskem poslopju. Poleg gašenja smo se takoj usmerili tudi v zaščito bližnjega gospodarskega poslopja – hleva, v katerem sta živina in seno. Požar smo pogasili v slabi uri, sledilo je še gašenje manjših žarišč v poslopju,« je razložil.

Kot je dodal Šifrer, je bila intervencija, ki jo je vodil Andrej Polajnar, v njej pa je sodelovalo 47 poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz več kranjskih gasilskih društev, precej zahtevna. V poslopju so bile namreč shranjene večje količine nafte, gorela je tudi plastika na novem traktorju, vmes je prišlo tudi do nekaj eksplozij gorečih gum.

Sekanci zagoreli zaradi samovžiga

Že naslednje jutro, v sredo, so okoli 7. ure kranjski poklicni gasilci in njihovi prostovoljni kolegi odhiteli k Mizarstvu Ovsenik na Jezerski cesti v Kranju, kjer je zagorel velikanski kup sekancev. Po grobi oceni jih je bilo vsaj tri tisoč kubičnih metrov. Najverjetneje je zagorelo zaradi samovžiga, ob prihodu gasilcev pa se je ogenj že razširil na zunanjost kupa. Zunanji požar so gasilci razmeroma hitro pogasili, a glavnina dela je ostala še pred njimi. »Sledilo je namreč dolgotrajno razkopavanje tlečih sekancev, njihovo zalivanje in odvažanje na bližnji travnik. V sredo smo delo končali šele okoli 22. ure, čez noč pa smo postavili požarno stražo,« je povedal Šifrer. Včeraj zjutraj so gasilci razkopavanje in odvažanje sekancev nadaljevali, še vedno so jih morali ves čas zalivati. »Intervencija je bila prvi dan dodatno otežena, ker so morali gasilci zaradi gostega dima uporabljati dihalne aparate,« je dodal.

Napaka na kaminu

V ponedeljek nekaj pred polnočjo pa so na intervencijo odhiteli prostovoljni gasilci iz Škofje Loke in Gorenje vasi, kjer je v enem od prostorov večstanovanjskega objekta prišlo do uhajanja ogljikovega monoksida. Ena oseba se je s strupenim plinom zastrupila, zato so jo reševalci odpeljali v zdravstveno ustanovo, po podatkih policije pa ni bila življenjsko ogrožena. Tri osebe so zaradi uhajanja plina iz objekta začasno evakuirali. Gasilci so objekt pregledali, opravili meritve plinov, prezračili prostore ter prepovedali nadaljnje kurjenje in bivanje v objektu, dokler ustrezne službe ne preverijo delovanja kurilne naprave. Kriminalisti so v kasnejši preiskavi ugotovili, da je plin nastal pri uporabi nepravilno vgrajenega kamina, ki ni omogočal odvajanja dima in se je ta po kurjenju na drva začel kopičiti v hiši. Policija bo o svojih ugotovitvah seznanila pristojno državno tožilstvo, so pojasnili na PU Kranj. Ob tem so še opozorili, da naj posege v dimnike in kurilne naprave ter redne kontrole in vzdrževanje zaupamo samo strokovnjakom oziroma pristojnim osebam. Že zelo majhna količina ogljikovega monoksida je namreč lahko smrtno nevarna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/28

nedelja

14/30

ponedeljek

11/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !

Hrvaška gre na rumeni seznam / 10:52, 3. julij

Vsak ki bi rad 15 minut televizijske slave, nekaj že svari in nas na nekaj opozarja. Korona, COVID-19, plastične vrečke, planet se bo scvrl,...