Divanhana v četrtek, 10. oktobra, prihaja na Jesenice. / Foto: arhiv zasedbe (Cat Norman)

Sevdalinke iz srca

Po navdušujočih koncertih v Kinu Šiška in na Festivalu Bled bosanska sevdah zasedba Divanhana v četrtek, 10. oktobra, prihaja na Jesenice, kjer bo ob 19.30 nastopila v dvorani Gledališča Toneta Čufarja.

Sekstet mladih akademskih glasbenikov iz Sarajeva drzno posega v klasične aranžmaje balkanskih tradicionalnih pesmi in jim z elementi popa, klasične glasbe in džeza daje nove dimenzije. Častitljivo zbirko sevdalink bogatijo z avtorskimi skladbami, ki bodo naslednjo pomlad izšle na njihovem šestem albumu. O glasbenem dragulju, koncertu na Jesenicah v organizaciji gorenjske agencije PijaR, smo se pogovarjali z Nevenom Tunjićem.

Skupina Divanhana je pridobila sloves enega izmed najoriginalnejših izvajalcev novodobnega sevdaha. Odkod izvira unikatnost vaše glasbe?

Zasedbo je pred desetimi leti sestavila skupina mladih študentov Glasbene akademije v Sarajevu. Že od nekdaj nas je povezovala ljubezen do urbanih tradicionalnih bosanskih pesmi, sevdalink. Želja po ohranjanju in negovanju tovrstnih pesmi je hitro prerasla v koncept naše skupine. Nikoli se nismo želeli umestiti zgolj v eno zvrst, temveč vedno ustvarjamo zvočno sliko, ki nam je pri srcu. Po vseh teh letih glasbenega iskanja nas je pot pripeljala do lastnih avtorskih skladb, kot sta Zova in Voće rodilo, tako da se že iskreno veselimo prihodnjih sevdalink, ki bodo privrele iz naših src. Beseda divanhana sicer izvira iz turške besede divan, kar pomeni pogovor – divanhana tako predstavlja izhodišče v svet, odprtost do ljudi, s katerimi želimo kaj deliti, pa tudi mesto intimnega miru, kamor se lahko varno zatečemo.

Vaši koncerti so poznani in cenjeni po izjemni energiji in posebnem vzdušju, ki ga znate vzpostaviti. Kako vam je uspelo najti pravo formulo za tovrstno odrsko kemijo med vami in občinstvom?

Iskreno rečeno, nikoli nismo delali jasne meje med nami in občinstvom, saj se vedno trudimo, da vse ljubitelje glasbe privabimo v svojo bližino – do naših najglobljih čustev, glasbenih not in strun; da skupaj, držeč se za roke, preživimo vsak trenutek sevdaha, ki ga ustvarjamo. Morda je prav to tista prvinska vsebina same glasbe: povezovanje poslušalcev v energiji in svobodi, ko lahko skupaj sanjajo in brišejo meje, saj je glasba univerzalni jezik, ki ne pozna niti jezikovnih niti religioznih razlik. Prav to je lastnost tudi članov naše zasedbe, ki smo že davno odpravili medsebojne meje ter skupno zajadrali v svet glasbenega sanjarjenja. To je torej formula: izbrisati meje ter se prepustiti svobodi, razširiti krila in odleteti v ritmu sevdaha.

Divanhana je navdušila že celoten Balkan, v zadnjem obdobju pa osvajate številne evropske metropole. Kaj lahko pričakuje občinstvo koncerta na Jesenicah?

V četrtek se bomo prvič predstavili občinstvu na Jesenicah, in sicer z najnovejšim glasbenim mozaikom, ki smo ga stkali skupaj z našo novo pevko Šejlo Grgić, in ki predstavlja presek glasbe, ki jo imamo radi in spaja vse lepote Balkana. Malo solz, malo smeha in veliko sevdaha za trdno nit ljubezni med Divanhano ter jeseniškim občinstvom, obljubljamo. Občinstvu je všeč naša energija, ki nam jo tudi vračajo – vsak koncert Divanhane je tako posebno vesolje zase, katerega vrata galaksij odpiramo. Vljudno vabljeni!

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

zmerno oblačno
vlažnost: 36 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/20

torek

7/21

sreda

6/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...

Za odprte trgovine ob nedeljah / 07:53, 26. maj

Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica !
Pravilno, ostane naj tako kot dosedaj !