Divanhana v četrtek, 10. oktobra, prihaja na Jesenice. / Foto: arhiv zasedbe (Cat Norman)

Sevdalinke iz srca

Po navdušujočih koncertih v Kinu Šiška in na Festivalu Bled bosanska sevdah zasedba Divanhana v četrtek, 10. oktobra, prihaja na Jesenice, kjer bo ob 19.30 nastopila v dvorani Gledališča Toneta Čufarja.

Sekstet mladih akademskih glasbenikov iz Sarajeva drzno posega v klasične aranžmaje balkanskih tradicionalnih pesmi in jim z elementi popa, klasične glasbe in džeza daje nove dimenzije. Častitljivo zbirko sevdalink bogatijo z avtorskimi skladbami, ki bodo naslednjo pomlad izšle na njihovem šestem albumu. O glasbenem dragulju, koncertu na Jesenicah v organizaciji gorenjske agencije PijaR, smo se pogovarjali z Nevenom Tunjićem.

Skupina Divanhana je pridobila sloves enega izmed najoriginalnejših izvajalcev novodobnega sevdaha. Odkod izvira unikatnost vaše glasbe?

Zasedbo je pred desetimi leti sestavila skupina mladih študentov Glasbene akademije v Sarajevu. Že od nekdaj nas je povezovala ljubezen do urbanih tradicionalnih bosanskih pesmi, sevdalink. Želja po ohranjanju in negovanju tovrstnih pesmi je hitro prerasla v koncept naše skupine. Nikoli se nismo želeli umestiti zgolj v eno zvrst, temveč vedno ustvarjamo zvočno sliko, ki nam je pri srcu. Po vseh teh letih glasbenega iskanja nas je pot pripeljala do lastnih avtorskih skladb, kot sta Zova in Voće rodilo, tako da se že iskreno veselimo prihodnjih sevdalink, ki bodo privrele iz naših src. Beseda divanhana sicer izvira iz turške besede divan, kar pomeni pogovor – divanhana tako predstavlja izhodišče v svet, odprtost do ljudi, s katerimi želimo kaj deliti, pa tudi mesto intimnega miru, kamor se lahko varno zatečemo.

Vaši koncerti so poznani in cenjeni po izjemni energiji in posebnem vzdušju, ki ga znate vzpostaviti. Kako vam je uspelo najti pravo formulo za tovrstno odrsko kemijo med vami in občinstvom?

Iskreno rečeno, nikoli nismo delali jasne meje med nami in občinstvom, saj se vedno trudimo, da vse ljubitelje glasbe privabimo v svojo bližino – do naših najglobljih čustev, glasbenih not in strun; da skupaj, držeč se za roke, preživimo vsak trenutek sevdaha, ki ga ustvarjamo. Morda je prav to tista prvinska vsebina same glasbe: povezovanje poslušalcev v energiji in svobodi, ko lahko skupaj sanjajo in brišejo meje, saj je glasba univerzalni jezik, ki ne pozna niti jezikovnih niti religioznih razlik. Prav to je lastnost tudi članov naše zasedbe, ki smo že davno odpravili medsebojne meje ter skupno zajadrali v svet glasbenega sanjarjenja. To je torej formula: izbrisati meje ter se prepustiti svobodi, razširiti krila in odleteti v ritmu sevdaha.

Divanhana je navdušila že celoten Balkan, v zadnjem obdobju pa osvajate številne evropske metropole. Kaj lahko pričakuje občinstvo koncerta na Jesenicah?

V četrtek se bomo prvič predstavili občinstvu na Jesenicah, in sicer z najnovejšim glasbenim mozaikom, ki smo ga stkali skupaj z našo novo pevko Šejlo Grgić, in ki predstavlja presek glasbe, ki jo imamo radi in spaja vse lepote Balkana. Malo solz, malo smeha in veliko sevdaha za trdno nit ljubezni med Divanhano ter jeseniškim občinstvom, obljubljamo. Občinstvu je všeč naša energija, ki nam jo tudi vračajo – vsak koncert Divanhane je tako posebno vesolje zase, katerega vrata galaksij odpiramo. Vljudno vabljeni!

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/8

sreda

4/8

četrtek

6/12

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

 

 
 

 

 
 
 

Film o družbenih konfliktih sodobne Slovenije / 18:43, 13. november

Režiser Metod Pevec in igralska zasedba Valter Dragan, Katarina Čas in Janez Škof so slabš napravljeni kotklošarji ( glej fotografijo).Blefe...

Sedemindvajset / 15:50, 13. november

Primož! Nekaj je beg pred revščino, ki se je dogajal tudi v medu in mleku obljubljeni deželi (saj veš kateri), drugo pa je beg pred izvensodnimi poboji.

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!

Vrh kraške planote / 09:08, 13. november

Slika 2 / 3 - Jelena Jusin, kje si pa ti videla borov gozd?

Drugač pa lep izlet. Hvala za idejo.

Opitim kazen, trezni pa na koncert / 08:30, 13. november

Zanimive zgodbe gastarbajterji...