Podpredsednik in predsednica PD Bajtar Vinko Poličnik ter Darja Hribar, v sredini Boris Pohlin v vlogi župnika / Foto: Primož Pičulin

S planine v rove

V soboto je na Veliki planini potekala 89. prireditev Bajtarski golaž, v Rovih pod starim Kranjem pa so letos prvič pripravili Festival piva in kranjske klobase.

Prvo soboto v oktobru Planinsko društvo Bajtar Velika planina, ki letos obeležuje tridesetletnico delovanja, s prevzemom ključa prevzame skrb za bajte in planino ter s tem uradno napove bajtarsko sezono.

Ključ jim je letos zaupala pašna skupnost Gojška planina in bo v njihovi posesti celo zimo, vse do začetka čiščenja planine oziroma tlake v mesecu maju. Ob tej priložnosti se je društvo s priznanji, zahvalami in značkami zahvalilo pašnim skupnostim, Občini Kamnik, Planinskim društvom MDO KBO, žičničarjem, gostincem, donatorjem, podpornikom in posameznim članom društva za uspešno sodelovanje. K začetku bajtarske sezone pa po tradiciji sodi tudi golaž, ki ga bajtarski župnik najprej blagoslovi, potem pa je v slast vsem obiskovalcem, ki na ta dan pridejo na Veliko planino. Za njihovo dobro voljo in glasbeno doživetje pa je tokrat skrbel ansambel Domačini.

Rovi pod starim Kranjem, ki vsako leto gostijo Vinsko pot, so tokrat premierno gostili slovenske mikropivovarje na Festivalu piva in kranjske klobase. Obiskovalci so lahko okušali edinstvena piva raznovrstnih stilov 14 pivovarjev, med njimi kar sedem gorenjskih. K hladnemu pivu pa se nedvomno odlično poda začinjena kranjska klobasa. Na festivalu sta jo rezala Marko Dolenc s Kmetije Hribar Predoslje in Janez Kalan iz Kalanove kuhinje. Ljubitelji piva so izvedeli, kako je videti zgodnja trgatev hmelja in kako se iz pridelka zvari pivo, pokusili pa so lahko tudi trgatveno pivo iz svežega hmelja, ki so ga obrali v septembru.

S festivalom se je glavni organizator Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) pridružil dobrodelni akciji zbiranja sredstev za družino Karničar z Jezerskega, ki je v nedavni delovni nesreči izgubila očeta in moža Dava Krničarja. Žito je v ta namen doniralo preste in vsa sredstva, ki so jih zbrali s prostovoljnimi prispevki, bodo namenjena družini Karničar. Srečko Štagar iz ZTKK nam je zaupal, da so zbrali dobrih 860 evrov. »Obiskovalci so bili s prvo izvedbo festivala zadovoljni, lepo so sprejeli tudi način plačevanje s kuponi. Prav tako so bili zadovoljni razstavljavci, ki so že potrdili svojo udeležbo na naslednjem Festivalu piva in kranjske klobase,« je povedal Štagar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 63 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

4/18

nedelja

9/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?