Podpredsednik in predsednica PD Bajtar Vinko Poličnik ter Darja Hribar, v sredini Boris Pohlin v vlogi župnika / Foto: Primož Pičulin

S planine v rove

V soboto je na Veliki planini potekala 89. prireditev Bajtarski golaž, v Rovih pod starim Kranjem pa so letos prvič pripravili Festival piva in kranjske klobase.

Prvo soboto v oktobru Planinsko društvo Bajtar Velika planina, ki letos obeležuje tridesetletnico delovanja, s prevzemom ključa prevzame skrb za bajte in planino ter s tem uradno napove bajtarsko sezono.

Ključ jim je letos zaupala pašna skupnost Gojška planina in bo v njihovi posesti celo zimo, vse do začetka čiščenja planine oziroma tlake v mesecu maju. Ob tej priložnosti se je društvo s priznanji, zahvalami in značkami zahvalilo pašnim skupnostim, Občini Kamnik, Planinskim društvom MDO KBO, žičničarjem, gostincem, donatorjem, podpornikom in posameznim članom društva za uspešno sodelovanje. K začetku bajtarske sezone pa po tradiciji sodi tudi golaž, ki ga bajtarski župnik najprej blagoslovi, potem pa je v slast vsem obiskovalcem, ki na ta dan pridejo na Veliko planino. Za njihovo dobro voljo in glasbeno doživetje pa je tokrat skrbel ansambel Domačini.

Rovi pod starim Kranjem, ki vsako leto gostijo Vinsko pot, so tokrat premierno gostili slovenske mikropivovarje na Festivalu piva in kranjske klobase. Obiskovalci so lahko okušali edinstvena piva raznovrstnih stilov 14 pivovarjev, med njimi kar sedem gorenjskih. K hladnemu pivu pa se nedvomno odlično poda začinjena kranjska klobasa. Na festivalu sta jo rezala Marko Dolenc s Kmetije Hribar Predoslje in Janez Kalan iz Kalanove kuhinje. Ljubitelji piva so izvedeli, kako je videti zgodnja trgatev hmelja in kako se iz pridelka zvari pivo, pokusili pa so lahko tudi trgatveno pivo iz svežega hmelja, ki so ga obrali v septembru.

S festivalom se je glavni organizator Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) pridružil dobrodelni akciji zbiranja sredstev za družino Karničar z Jezerskega, ki je v nedavni delovni nesreči izgubila očeta in moža Dava Krničarja. Žito je v ta namen doniralo preste in vsa sredstva, ki so jih zbrali s prostovoljnimi prispevki, bodo namenjena družini Karničar. Srečko Štagar iz ZTKK nam je zaupal, da so zbrali dobrih 860 evrov. »Obiskovalci so bili s prvo izvedbo festivala zadovoljni, lepo so sprejeli tudi način plačevanje s kuponi. Prav tako so bili zadovoljni razstavljavci, ki so že potrdili svojo udeležbo na naslednjem Festivalu piva in kranjske klobase,« je povedal Štagar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

ponedeljek

6/13

torek

5/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 18. november 2019

Kirgizija – dežela pod nebeškimi gorami

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

IZLETI / Šenčur, 23. november 2019

Učka

IZLETI / Kranj, 23. november 2019

Po Napoleonovi pešpoti

 

 
 

 

 
 
 

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..

Sedemindvajset / 12:29, 16. november

Primož:"Naši predniki pred sto in več leti čez veliko lužo odhajali v iskanju boljšega življenja in so pred pol stoletja begunci tam prosili...

Sedemindvajset / 08:07, 16. november

Torej v času stare Jugoslavije..