Ob nesrečnem Janezu Nepomuku: umetnostna zgodovinarka Petra Vencelj in arhitekta Daniela Velinova Atanasova ter Aleš Peternel / Foto: Igor Kavčič

Kip, ki sodi drugam

Arhitekti iz društva Krarh so v okviru letošnjega osmega Mednarodnega festivala likovnih umetnosti pripravili intervencijo v kip Janeza Nepomuka.

Kranj – Ob zidu na dvorišču Gradu Khislstein je v času festivala na ogled nenavadno opremljen kip Janeza Nepomuka, ki ga je v začetku dvajsetega stoletja po naročilu kranjskega veleposestnika Janeza Ivana Majdiča izdelal znani kipar Franc Berneker.

Kranjski arhitekti, ki delujejo v okviru društva arhitektov Krarh (poleg predsednika društva Aleša Peternela so sodelovali še Marko Paušer, Polona Bajde in Daniela Velinova Atanasova), so kip, izdelan iz belega beljaškega marmorja, opremili s črnimi baloni, s tem poudarili kontrast med belo in črno, in ga na neki način spet naredili vidnega. »Kip ne sodi v okolje, kjer stoji zdaj. Tu je zapostavljen, hkrati izpostavljen vandalizmu,« je povedal Aleš Peternel, ki meni, da je ustrezna umeščenost umetnosti v javnem prostoru še kako pomembna pri postavljanju spomenikov v mestu. Intervencija arhitektov hkrati sledi tudi naslovu festivala Belo in črno.

Potem ko je kip sprva stal pred nekdanjim kranjskim sodiščem, so ga po rušenju in gradnji hotela Creina prestavili ob južni zid kranjske župne cerkve. Tam je bil pred leti deležen vandalizma, saj so žensko figuro prevrnili in ji odbili glavo. Nazadnje so kip v celoti prenesli na dvorišče Khislsteina. Figura Janeza Nepomuka leži v obrobljenem »bazenčku«, v katerem ga hobotnica prislovično vleče v reko, a tu vode ni. Umetnostna zgodovinarka Petra Vencelj je k umetniški intervenciji Društva Krarh zapisala: »Kip, skrit za kavarniško teraso, v senci vrbe, je prislonjen na vrtni zid, delno zasut s kamenjem, ki so ga zalučali vanj mimoidoči. Kdo ga je izklesal, kaj predstavlja in kaj počne tam ves pozabljen, se sprašuje naključni sprehajalec, ko se skoraj spotakne ob njem.«

Janez Nepomuk namreč velja za neke vrste simbol pravičnega sojenja, sodnike pa opozarja na njihovo molčečnost. Legenda namreč govori, da je bil Janez Nepomuk spovednik na praškem dvoru, kjer je spovedoval tudi ženo takratnega vladarja. Ta je podvomil o njeni zvestobi, zato je od spovednika zahteval, naj mu pove, kaj je izvedel. Janez Nepomuk, zavezan molčečnosti, ni hotel ničesar izdati, zato ga je vladar dal namakati v Vltavo, vse dokler ni izdihnil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno oblačno
vlažnost: 46 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

8/24

sreda

13/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?