Iz Valencije v Kranj ... in nazaj: Nada Kavčič na predstavitvi svoje pesniške zbirke v Layerjevi hiši.

V iskanju neizprosne svobode

Pesnica in prevajalka Nada Kavčič je zadnja leta rodno Gorenjsko zamenjala z vročo Valencijo, kjer se – ob marljivem delu v knjigarni – posveča prevajalstvu in pesniškem ustvarjanju. Ob nedavnem obisku pri nas je nadvse očarala s svojim knjižnim prvencem, pretanjeno pesniško zbirko Uho in senca.

Sedemindvajsetletna Nada Kavčič je odraščala ter nabirala prve življenjske izkušnje v Stražišču pri Kranju, na vse člane številne družine – ima kar osem sester – pa je še vedno močno navezana, tako da se vselej veseli ponovnega snidenja z njimi. Že v mladih letih so jo zasvojili literarna umetnost ter tuji jeziki, tako da je bila povsem logična poteza odločitev za študij hispanistike, pot nadaljnjega poglobljenega študija ter prevajalstva pa jo je zanesla na jug Španije, v Valencijo, sicer tretje največje špansko mesto, kjer je v zadnjih štirih letih našla svoj prostor pod (vročim) soncem.

Pikareskna pokrajina in razgibano mesto sta jo povsem prevzeli, hitro pa je našla tudi skupni jezik s tamkajšnjimi prebivalci – srečno se je spletla tudi trdna ljubezenska vez. Valencija je Nadi kmalu odtisnila svoj kulturni pečat, saj s svojo bogato zgodovino ter arhitekturo ponuja marsikaj: v neskončnem utripu mesta, ki nikoli ne spi – izjemoma pač v popoldanskem času počitka oz. sieste –, si roko podajajo moderne zgradbe, večinoma delo svetovno znanega arhitekta, domačina Santiaga Calatrave, največji akvarij v Evropi, mogočna palača La Lonja, mestna katedrala, muzej znanosti, sodobno zasnovan živalski park, velika osrednja tržnica, bikoborska arena, tri velike plaže, številne kavarne, restavracije, idilični drevoredi iz pomarančevcev in palm. Vedno sončno Valencijo je najbolj priporočljivo raziskovati s kolesom, Nada pa se rada sprehodi – še raje pa uporabi odlično mrežo lokalnega prevoza, vključno z metrojem – po veličastnem mestu, kolikor ji pač ogledovanje znamenitosti ter spoznavanje ljudi ter španske kulture, vključno z njihovimi lokalnimi ter nacionalnimi kulinaričnimi dobrotami, kot je npr. paella, dopušča čas, ki ga posveča predvsem študiju, prevajalstvu ter delu v mestni knjigarni. Ta predstavlja pravzaprav idealen prostor za Nado, ki jo ljubezen do knjig spremlja že od nekdaj.

Nada Kavčič pa ni le strastna bralka, temveč tudi uspešna prevajalka ter pesnica, ki je doslej pesmi objavljala v mnogih priznanih publikacijah, nedavno pa je izdala svoj pesniški prvenec, zbirko Uho in senca. Ta je že v prvem trenutku osupnila tako bralsko kot kritiško srenjo s svojo pronicljivo tankočutnostjo, oblikovnim modernizmom ter močno vsebinsko noto, ki preizprašuje osnovne kategorije človeške biti. Globok poklon Nadini vrhunski poeziji je med mnogimi priznanimi kritiki izrazil tudi Miklavž Komelj, umetnostni zgodovinar in literat, s katerim sta lani poskrbela za izid obsežne monografije s prevodi pesmi argentinske pesnice Alejandre Pizarnik z naslovom Nočna pevka – brez dvoma gre za enega od vrhuncev lanskoletne slovenske knjižne produkcije, znotraj prevodne poezije pa zadnjih nekaj let. Argentinska pesnica je tudi ena izmed zgledov Nade Kavčič, ki je v izvrstni študiji o njej zapisala: Pisava, gosta in polna nevarnosti zaradi svoje prevelike prosojnosti; maksimalno konkretna; pretirano materialistična, kolikor razkriva podobe, ki izvirajo iz najbolj daljnih, neznanih in nepričakovanih notranjih senc. Prav to pa velja tudi za pretanjeno poezijo Nade Kavčič – dejanje pisanja tako lahko razumemo kot sprejemanje in bojevanje z jezikom ter kot bojevanje in sprejemanje nje kot brodolomke, kot emigrantke iz zunanjega sveta, ki ustvarjanje razume kot ultimativno izkušnjo življenja, kot zrcalo same eksistence in pesništva, ki želi, kot pravi Nada, najti način, kako artikulirati bolečino, da ti udarci ne bi izzveneli ter da bi se iskanje nadaljevalo.

Večplastnost perspektive svobode, odnosov in bivanja je popolno ujela v svoji zbirki ter v pesmi, ki jo je tudi recitirala zbranemu občinstvu na predstavitvi v Kranju: Samota je v tem, da se med ljudmi prepoznam / kot senca. // Samota je v tem, / da se med ljudmi sploh prepoznam. Poezija Nade Kavčič nam tako ponuja prostor, kjer se lahko prepoznamo v njeni globočini ter katere valovi vzburjajo sleherno človeško misel, ki je zmožna poguma za iskanje svobode kjerkoli na svetu – najsi bo v Kranju ali Valenciji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh