Ibsenovi Strahovi tukaj in zdaj

V četrtek bodo v Prešernovem gledališču premierno uprizorili dramo Henrika Ibsena Strahovi v režiji Igorja Vuka Torbice.

Kranj – V Prešernovem gledališču se je Igor Vuk Torbica prvič predstavil pred tremi leti z uspešno predstavo Žalujoča družina, po številnih uspešnih uprizoritvah tako v Sloveniji kot v prostoru nekdanje države se v tandemu z dramaturginjo Katarino Pejović tokrat vrača z Ibsenovo dramo Strahovi. »Gre za enega temeljnih Ibsenovih dramskih besedil, ki v mikrokozmosu odražajo makrokozmos, ko vse silnice v družini odražajo silnice v družbi. Besedilo je globoko intimno in hkrati globoko politično,« je na novinarski konferenci povedala vodja umetniškega oddelka gledališča Marinka Poštrak; da gre v kranjski predstavi hkrati za sodobno in poglobljeno interpretaciji Ibsena.

»Z Igorjem poskušava vzpostaviti komunikacijo med besedilom in sedanjim časom, tukaj in zdaj. Pri tem se ne postavljava nasproti avtorju, ampak besedilo bereva, kot ga je treba brati danes, da današnji gledalec v igri lahko začuti nekaj, kar ga še kako zadeva,« o pristopu k besedilu pojasnjuje dramaturginja Katarina Pejović; da je predstava postavljena zelo natančno, izčiščeno, hkrati pa temelji na petih odličnih igralcih. »Želela sva predstaviti tisti nemir, ki ga ta čas čuti večina ljudi v svetu, kakršen je. V tem je naša izvedba ostrejša od samega Ibsena,« dodaja Igor Vuk Torbica.

Igralski ansambel predstave Strahovi oblikujejo Vesna Jevnikar, Blaž Setnikar, Borut Veselko, Peter Musevski in Vesna Pernarčič. »Pri mojih letih ni veliko ženskih vlog, zato me veseli, da je moj lik Helena Alving ženska s stališči, a hkrati vendarle ujeta v neko življenje, iz katerega si ne upa izstopiti,« o svoji vlogi razmišlja Jevnikarjeva, Setnikarja, ki igra njenega sina Osvalda Alvinga pa je navdušila filmskost vloge, ki mu pri prezentaciji lika daje dodatne dimenzije. Veselko igra pastorja Mandersa in upa, da se bodo ljudje po predstavi spraševali o stvareh, ki so danes še kako relevantne za naš obstoj. Musevski je vlogo mizarja Engstranda vzel za izziv, saj mu je režiser postavil trden okvir, ki ga v zadnjih dneh osvobaja. Pernarčičeva igra Regino Engstrand in poudarja, da sta Vuk Torbica in Pejovićeva njeno vlogo še dodatno nadgradila in jo ustvarila polnokrvno, kot so ostale vloge. Sceno je pripravil Branko Hojnik, s kostumografijo pa se je spoprijela Sara Smrajc Žnidarčič. Po premieri bo sledila podelitev nagrade julija najboljšemu igralcu oziroma igralki domačega gledališkega ansambla v pretekli sezoni po mnenju publike in strokovne žirije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

zmerno oblačno
vlažnost: 58 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

8/24

sreda

13/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?