Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji se je od leta 2017 do danes dvignila s 123 milijard na 160 milijard evrov. / Foto: Tina Dokl

Razgrnili modele vrednotenja

Na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin že lahko poiščete poskusno izračunano vrednost svoje nepremičnine na podlagi predloga novih modelov vrednotenja. Te so javno razgrnile tudi občine.

Sistem množičnega vrednotenja so prenovili z novim zakonom, ki naj bi odpravil pomanjkljivosti v prejšnjem zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin, na katere je leta 2013 opozorilo ustavno sodišče. V NSi pa menijo, da je tudi novi zakon v neskladju z ustavo, zato so na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno njegove ustavnosti.

Kranj – Od torka po občinah poteka javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin, ki so ga pripravili na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs). Ta je bil obenem objavljen na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin, kjer lahko uporabniki dostopajo tudi do poskusno izračunanih vrednosti nepremičnin, pri čemer so zajeti podatki na dan 27. junij 2019. Podatki o vrednosti so javni in jih je možno poiskati na podlagi naslova za enodružinske hiše oz. na podlagi številke stanovanja za stavbe z etažno lastnino. Zainteresirani lahko sicer mnenja in pripombe k predlogu modelov vrednotenja posredujejo do 15. novembra, pojasnjujejo na Gursu.

Lastniki nepremičnin lahko Gursu podajo le pripombe na modele vrednotenja in občinam predlagajo spremembo vrednostnih ravni oziroma con, medtem ko se na izračunano vrednost nepremičnin še ne morejo pritožiti, saj se modeli vrednotenja in sami izračuni vrednosti nepremičnin še lahko spremenijo, je razložil Dušan Mitrović, direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin na Gursu.

»Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji se je od leta 2017 do danes dvignila s 123 milijard na 160 milijard evrov. Nekatere nepremičnine bodo tako vredne tudi dvajset, trideset ali štirideset odstotkov več kot glede na stare modele,« je ob tem napovedal. Največje spremembe se kažejo predvsem pri stanovanjskih hišah in stavbnih zemljiščih, pri katerih so se cene v zadnjih letih najbolj zvišale. Lokacijsko se bo najbolj povečala vrednost nepremičnin na najboljših lokacijah, kot so območje Ljubljane s primestnimi občinami, Obala in turistična območja.

Po 45-dnevnem roku za podajo pripomb na predlagane modele se bodo do njih najprej opredelile občine, na Gursu pa bodo modele po potrebi prilagodili. Vlada bo končni predlog modelov potrdila do konca marca 2020, nakar bodo na podlagi ažuriranih podatkov nepremičninam določene posplošene vrednosti. Prvega aprila prihodnje leto bo tako vsak lastnik po pošti prejel t. i. zbirno potrdilo o posplošenih vrednostih njegovih nepremičnin, ki bo uradni dokument. Posplošena vrednost, ki bo nepremičninam pripisana na ta dan, se bo lahko razlikovala od danes objavljenega poskusnega izračuna. Šele po 1. aprilu bo možno tudi uveljavljanje posebnih okoliščin za posamične stavbe, kot je na primer izredno neugodna mikrolokacija ali močno poškodovana struktura stavbe.

Na Gursu so za namen pridobivanja pripomb oz. predlogov in podajanja informacij javnosti odprli več komunikacijskih kanalov – klicni center na telefonski številki 080 20 09, elektronski naslov vrednotenje@gov.si, občanom so na voljo spletni portal www.mnv.e-prostor.gov.si z vsemi podatki in dokumentacijo ter Gursovi uslužbenci na 41 lokacijah geodetskih pisarn, je pojasnil generalni direktor Gursa Tomaž Petek. Kot je še ocenil, sta v tokratnem ciklu množičnega vrednotenja tako razpoložljivost kot kakovost podatkov bistveno boljša kot v preteklem.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je razložil, da je v Sloveniji 6,5 milijona nepremičnin, 1,2 milijona delov stavb in nekaj več kot pet milijonov zemljiških parcel, zato je geodetska uprava po njegovem mnenju opravila zares obširno delo. »Slovenija množično vrednoti nepremičnine od leta 2006 naprej, zdajšnji modeli pa so najboljši doslej,« je prepričan Zajc. Posplošene vrednosti nepremičnin se uporabljajo v najrazličnejše namene, v prihodnosti morda tudi za nepremičninski davek. »Kako bo vrednotenje vplivalo na razne socialne transferje, je treba vprašati na ministrstvo za delo. Po mojih informacijah ne bo večjega vpliva,« je dodal minister.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 60 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/19

četrtek

6/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !