»To je vse kurjenje mokrih drv,« je premier Marjan Šarec odgovoril na očitke, da naj bi izvajal pritiske glede zaposlitve uradnice na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. / Foto: arhiv GG

Šarec zanika pritiske

Premier Marjan Šarec je zanikal očitke, da je zlorabil položaj in politični vpliv za zaposlitev svoje nekdanje sodelavke na Sovi. Za Krisa zbrali več kot 3,7 milijona evrov.

Lenarčič opravil zaslišanje

Sodeč po prvih odzivih, je kandidat za evropskega komisarja za krizno upravljanje Janez Lenarčič v sredo uspešno prestal zaslišanje pred odborom Evropskega parlamenta za razvoj. Odbor je zaslišanje včeraj tudi že ocenil, uradna ocena pa bo znana šele sredi meseca. Tudi Lenarčič je z zaslišanjem zadovoljen. Ocenjuje, da so bila vprašanja tehtna, nekatera tudi zahtevna, in upa, da je prepričal poslance. Lenarčič je sicer v uvodnem nagovoru na zaslišanju obljubil, da bo usmeril vso svojo energijo ter tri desetletja izkušenj na mednarodnem in evropskem področju v pomoč pri lajšanju trpljenja in podporo prizadetim v krizah v EU in po svetu. Med izzivi je poudaril vse daljše in hujše humanitarne krize, vse pogostejše nesreče naravnega in človeškega izvora ter obenem vse več groženj multilateralni ureditvi ob krepitvi protekcionizma in vse hujše učinke podnebnih sprememb. V ospredje je postavil tri prioritete: izboljšati odzivanje, preventivo in pripravljenost ter okrepiti vidnost kriznega upravljanja EU. Na govorice o možnosti zamenjave resorja – v Bruslju se ugiba o resorju za širitev zaradi zapletov z madžarskim kandidatom – je Lenarčič odgovoril, da je osredotočen na krizno upravljanje, da ga ta resor zanima in mu je všeč. Poleg tega osebno tudi ne čuti nobene potrebe po menjavanju resorjev in misli, da je bilo eno zaslišanje kar dovolj.

Šarec: ni bilo pritiskov

Spletni portal Pozareport je ta teden objavil več člankov, v katerih predsedniku vlade Marjanu Šarcu očita, da naj bi skupaj z državnim sekretarjem za nacionalno varnost Damirjem Črnčecem zlorabila svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe nekdanji uradnici Občine Kamnik na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi. Štirje člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, med katerimi sta bila tudi predsednik komisije Matej Tonin (NSi) in podpredsednik Žan Mahnič (SDS), so zato v torek na sedežu Sove preverjali postopke kadrovanja in očitke o nepravilnostih pri zaposlitvi uradnice. V Sovi so sicer navedbe o Šarčevih pritiskih zavrnili kot povsem neresnične in neutemeljene. Tudi Šarec je preko Twitterja zatrdil, da ni izvajal nobenih pritiskov glede omenjene zaposlitve. Dodal je, da je zadnji dve leti po vstopu v državno politiko že navajen, da je deležen vztrajnih namigovanj in neresnic s strani raznih portalov, povezanih s stranko SDS.

Za Krisom še Gal

Za dvajsetmesečnega Krisa iz Kopra, ki trpi za spinalno mišično atrofijo, so v društvu Palčica Pomagalčica v tednu dni zbrali dovolj denarja za plačilo naprednega zdravljenja v ZDA z zdravilom, ki mu lahko spremeni življenje. Zastavljeni cilj 2,3 milijona evrov so krepko presegli, saj se je na računu društva že v začetku tedna nabralo 3,7 milijona evrov, v kar pa niso vštete donatorske in sponzorske pogodbe, ki še prihajajo. Takoj ko je bilo jasno, da bodo potreben znesek za Krisovo zdravilo presegli, so sicer zbiralno akcijo končali. Kot napovedujejo v društvu Palčica Pomagalčica, bodo sproti in transparentno poročali tudi o vseh stroških dečkovega zdravljenja do popolne rehabilitacije, ostanek zbranih sredstev pa bodo namenili tudi drugim otrokom. Trenutno sicer že poteka nova humanitarna akcija Slovenija za Gala, ki je namenjena zdravljenju petletnega Gala z redko boleznijo rok, ki mu zdravniki v Sloveniji ne morejo pomagati. Tokrat morajo zbrati 120 tisoč evrov, kolikor bodo stali operacija rokic v ZDA, rehabilitacija in ostali stroški. Svojo donacijo lahko nakažete na društvo MAUS: IBAN SI56 6100 0000 7087 846 (Delavska hranilnica, d. d., Ljubljana).

V Dinosu zbirajo plastične zamaške

Družba za ravnanje z odpadno embalažo Dinos je ta teden začela zbiranje plastičnih pokrovčkov, ki poteka na 18 Dinosovih lokacijah po Sloveniji. Vsak posameznik bo imel možnost pokrovčke nameniti eni od nevladnih organizacij oziroma zavodov, s katerimi Dinos sodeluje, so sporočili iz družbe, kjer bodo poskrbeli za zbiranje in prevzem ter predelavo plastičnih pokrovčkov. Za ta korak pa so se v družbi odločili tudi zato, ker konec leta v Ljubljani odpirajo novo predelovalno linijo za plastiko. V predelavi plastičnih pokrovčkov se namreč ustvari granulat, material, iz katerega je mogoče ustvariti nove izdelke. Poleti smo sicer poročali, da je koroško podjetje MPI Reciklaža, tedaj eno vodilnih pri prevzemanju plastičnih zamaškov, prenehalo prevzemati plastične zamaške.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?