Trajnostno gospodinjstvo

Če so med počitnicami otroci vsaj kakšen teden doma (zgodi se celo, da jim to uspe …), tedaj oni gospodinjijo. Veselim se tega, po drugi strani pa vem, da bo jedilnik okrnjen, bolj študentski, da bomo imeli v jedeh veliko smetane in drugih maščob, zagotovo bomo jedli testenine s tuno in druge oblike študentske kuhinje.

Kaj sem opazila? Kadar kuhajo otroci, se nam takoj poveča količina smeti v zelenih in rumenih smetnjakih. Kupujejo napol pripravljeno hrano, sladka pijača jim zelo tekne, čeprav imamo domače sokove in sirupe. Na seznamu živil je več čipsov, piškotov in vsega drugega. Tudi mleko bi raje kupovali embalirano v tetrapaku, kot da bi pomivali steklenice, s katerimi hodimo na mlekomat. V trenutku se nabere več embalaže, prav neverjetno. Potem se je še zgodilo, da zabojnikov niso odpeljali ali jih nismo ustrezno postavili ob cesto, in vso plastično embalažo je bilo treba dodatno odpeljati na ekološki otok. Poleti ne gori v kaminu, tako ne moreš pokuriti nobene papirnate embalaže in smetnjaki so kaj kmalu premajhni. Pozorna sem, kako ob kontroliranem kupovanju in kuhanju običajna velikost zabojnikov zadošča za sedemčlansko družino, če pa bi podlegel sodobnemu nakupovanju in kuhanju napol pripravljene hrane z veliko odpadne embalaže, bi se zadušili v smeteh.

Grozdje smo že obrali in skuhali sirup. Naša dva modna kuhinjska pripomočka, črna sokovnika Emo Celje, sta bila že v uporabi, pa veliki lonci in sod iz nerjaveče pločevine, kjer s potopnim grelcem pasteriziramo sirup in ga točimo v steklenice. V obtoku imamo več kot sto litrskih steklenic z navojem, ki jih uporabljamo za grozdni sirup, zeliščne sokove, za nakup mleka iz mlekomata. Če bi to zamenjali z embalažo za enkratno uporabo, bi morali namestiti večji zabojnik za smeti. Tako preprosto, vendar terja odločitev. Takšno trajnostno gospodinjstvo vzame več časa. Embalažo je treba pomivati, shranjevati. Če kuhamo pretežno enolončnice in jedi na žlico, kar pač kuhamo, je odpadne embalaže malo. Če pristanem pri bolj sodobnih jedeh, je vse te navlake več. Količino smeti moramo zmanjšati pri izvoru, pri nakupu. Seveda zmanjšamo prostornino, če embalažo pravilno zložimo, jo stisnemo, pa je še vedno vsega tega veliko. Je pa res, da če kuhamo bolj trajnostno, nam vse skupaj vzame več časa. Ali pa tudi ne. Grozdni sirup se kuha enkrat na leto, jabolčni sok bomo stisnili enkrat in bo čakal v 60-litrskem sodu. Enolončnice in jedi na žlico skuhaš enkrat v večji količini, pa je jed pripravljena za dva ali tri dni, kruh pečemo dvakrat tedensko, pa zadošča za vseh sedem dni. Kakor se človek navadi, tako je, ampak res se moraš navaditi in vse skupaj ponotranjiti. Da je tak način kuhe bolj zdrav in okusen, je jasno. Je malo bolj zamuden, pa ni nujno, da terja več časa, je bolj prijazen do okolja in na koncu je še cenejši.

Očitno je tako, da mora mlad človek to izkusiti na svoji koži in predvsem v svoji denarnici.

Oddaj svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

9/20

torek

7/21

sreda

6/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...

Za odprte trgovine ob nedeljah / 07:53, 26. maj

Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica !
Pravilno, ostane naj tako kot dosedaj !

Anton Globočnik in zedinjena Slovenija / 11:50, 25. maj

Če je že določil Slovensko trobojnico na podlagi Kranjskega grba, bi moral namesto bele uporabiti zlato (rumeno) barvo. Tako imamo še danes rusko zastavo za državni simbol.