Muzej Wiesbaden

Muzej Wiesbaden

Nemški Muzej Wiesbaden sestavljata dva dela: eden je namenjen umetnosti, drugi pa naravoslovju. Muzej je znan tudi po tem, da v njem izjemno uživajo ljubitelji ekspresionizma.

Mesto Wiesbaden smo obiskali ravno nekaj dni pred odprtjem pomembne razstave, ki je zdaj del stalnih razstav v Muzeju Wiesbaden in je res vredna ogleda ter zelo lepo dopolni druge razstave. In zato smo o njej izvedeli marsikaj, videli tudi nekaj kosov med njenim nastajanjem, fotografiranje pa je bilo strogo prepovedano. Ko smo se sprehajali med že razstavljenimi umetninami, nam je sledil varnostnik, ki nam je že na začetku razložil, da moramo nahrbtnike skozi sprehod po sobah nesti v rokah, da ne bi nevede slučajno česa poškodovali.

Razstava, na katero je Wiesbaden izjemno ponosen, obuja obdobje fin de siecla. Okoli sedemsto kosov sestavlja zbirko, ki jo je mestnemu muzeju doniral zbiralec umetnin Ferdinand Wolfgang Neess. Gre za eno najpomembnejših evropskih zasebnih zbirk art nouveau in simbolizma, ki ga prepoznamo kot temnejšo stran umetnostnega sloga art nouveau. In ravno s to razstavo se zdaj muzej v Wiesbadnu lahko postavlja ob bok muzejem art nouveau v Evropi in je med vodilnimi centri tega umetnostnega sloga v Nemčiji.

Art nouveau je, kot smo že omenili, umetnostni slog. Razvil se je v Evropi med letoma 1890 in 1914 na področju likovnih umetnosti, arhitekture in oblikovanja ter umetne obrti. Francoski izraz art nouveau ima v drugih jezikih različna imena in Nemci ga imenujejo tudi Jugendstil oziroma slog mladih. Menijo, da gre za revolucionarno umetnostno gibanje, ki je utrdilo obliko moderne umetnosti, prilagojeno svoji dobi, teme pa je črpalo iz narave in iz vizualnega jezika človeka in njegovih strasti. Kot tak je Jugendstil umetnost uporabil za raziskovanje in odkrivanje možnosti za utopično in estetsko določeno obliko družbe.

Neess je zbirko gradil, lahko bi rekli, več kot štirideset let. Zbirka je znana po izjemni kvaliteti del in ima tudi umetnostno-zgodovinski pomen. Je mednarodno obarvana, saj vsebuje umetniška dela Nemcev, Francozov in Avstrijcev. Pohištvo, steklo, keramika, luči, slike, srebro v skupnem tvorijo izjemno umetniško delo, ki obiskovalca nikakor ne pusti hladnega.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

4/10

petek

7/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh