Lučka Rakovec in Mia Krampl sta se na domači tekmi veselili nastopa v finalu in prvih Lučkinih stopničk. / Foto: Gorazd Kavčič

Najglasnejši aplavz za Lučko Rakovec

Na domači tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju je Lučka Rakovec osvojila tretje mesto, v finalu pa je nastopila tudi Mia Krampl.

Kranj – Že 24. leto zapored je Kranj gostil tekmo najboljših plezalk in plezalcev v težavnostnem plezanju. Na tekmovanju, ki ga pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) organizira Planinska zveza Slovenije, se je minuli konec tedna pomerilo 125 tekmovalcev in tekmovalk, v nedeljskem finalu pa smo lahko videli naši tekmovalki Lu­čko Rakovec in Mio Krampl. Glavna favoritinja Janja Garn­bret (Šaleški AO) je namreč nastop presenetljivo končala že v polfinalu.

Lučki Rakovec (PK FA) je odlično šlo že v polfinalu, ki ga je končala kot druga, v finalu pa je prvič v karieri stala na zmagovalnem odru. »Očitno gre v tretje res rado. To je bil moj tretji finale v težavnosti in resnično sem vesela, ker so to moje prve stopničke v svetovnem pokalu. Še bolj vesela sem, ker sem jih dosegla pred domačim občinstvom, ki mi je z glasnim navijanjem pomagalo, da mi je uspelo,« je povedala 18-letna Lučka Rakovec, sicer hči kranjskega župana, ki je bila avgusta na svetovnem prvenstvu deveta, trenutno pa je sedma v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Naša druga finalistka Mia Krampl (AO PD Kranj) je bila v svojem prvem finalnem nastopu pred domačimi navijači sedma. »Zelo sem vesela, da sem lahko v finalu plezala tudi pred domačim občinstvom, čeprav nisem pokazala svojega najboljšega nastopa,« je povedala 19-letna Mia Krampl z Golnika, ki je na svetovnem prvenstvu z drugim mestom dosegla uspeh kariere, trenutno pa je na visokem petem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Na tekmi je slavila 15-letna Južna Korejka Chaehyun Seo, vodilna v seštevku svetovnega pokala v težavnosti, druga pa je bila lanska svetovna prvakinja Avstrijka Jessica Pilz.

Od naših je Tjaša Kalan (AO PD Kranj) tekmovanje zaključila na desetem mestu, Lana Skušek (PK Scena) na enajstem mestu, Janja Garnbret je bila 13., Mina Markovič (ŠPK Plus), sicer kranjska rekorderka s štirimi zmagami, je svoj 16. nastop v Kranju sklenila na 15. mestu.

V moški konkurenci je bil najboljši Čeh Adam Ondra. Ob odsotnosti najbolje uvrščenega Slovenca v težavnosti Domna Škofica je bil naš najboljši Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki se je v svojem prvem kranjskem polfinalu povzpel do 13. mesta. Svoj najboljši dosežek je s 15. mestom izenačil Martin Bergant (PK Škofja Loka), na 16. mesto pa se je uvrstil Anže Peharc (AO PD Kranj). Debitantka na tekmah svetovnega pokala Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) se je uvrstila na 41. mesto, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) na 42., Žiga Zajc (PK Scena) na 45., Milan Preskar (PK Škofja Loka) na 52. in debitant Andrej Polak (PK Škofja Loka) na 56. mesto.

Prihodnost tekme še vprašljiva

Kranjske tekme trenutno še ni v koledarju za leto 2020, kot je pojasnil predsednik IFSC Marco Maria Scolaris, pa tega ne vidi kot kazen za Slovenijo, ampak kot razvoj športa, kjer je treba gledati tako na razvoj vrhunskih tekmovalcev kot razvoj plezalne infrastrukture in delovanje plezalnih šol. »Kranjska dvorana postaja premajhna, je pa za prihodnje leto pod vprašajem tudi zato, ker so se pojavile nove države z dobrimi ponudbami, zato mora tudi Slovenija predlagati nekaj večjega in boljšega,« je poudaril Scolaris.

»V planinski zvezi se že dlje časa zavedamo težav, ki jih imamo z neustrezno infrastrukturo. Pristojno ministrstvo že opozarjamo na to problematiko, želimo si primeren razpis. Trenutno je v pripravi več projektov postavitve plezalnih centrov na različnih lokacijah po Sloveniji. Edina hitra rešitev za tekmo svetovnega pokala v Kranju je najem ali gradnja mobilne plezalne stene in organizacija dogodka na prostem, kot je že na nekaj drugih prizoriščih v tujini. Za izvedbo te ideje pa potrebujemo izdatna dodatna sredstva, saj se že zdaj proračun tekme približuje sto tisoč evrom. To možnost bomo v naslednjih mesecih preučili, in če se bo izšlo, poslali tudi ponudbo za organizacijo tekme na IFSC,« pravi generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko.

»Ponosni smo, da imamo v gorenjski prestolnici in mestu športa v plezalnem športu tekmo najvišjega ranga. Zavedamo se tudi nujnosti, da sledimo razvoju in tehničnemu napredku v tem športu. Razumemo usmeritve in opozorila Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC glede višje ravni tehnične podpore za izvedbo tekmovanja. Skupaj z državo se že nekaj časa pogovarjamo o rešitvah, ki so možne na območju kranjske občine. Prepričan sem, da bomo v naslednjih letih vzpostavili plezališča po standardih IFSC,« pravi kranjski župan Matjaž Rakovec in dodaja, da bi bili razočarani, če bi prav v olimpijskem letu 2020 prekinili tradicijo tekme svetovnega pokala v Kranju, ki je vsa leta odličen gostitelj in izkušen podpornik plezalnemu tekmovanju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 78 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/23

sreda

15/28

četrtek

14/30

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 5. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

 

 
 

 

 
 
 

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...

Bolnišnica z novo fasado / 13:03, 31. julij

To verjetno pomeni, da bolnišnica ostaja na Jesenicah in se bo tudi nova gradila na Jesenicah kar je edino prav !!

Maske olajšajo potek bolezni / 07:16, 31. julij

Nizozemska vlada pa takole:"Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti ...