Predstavili so dogodke ob stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica. / Igor Kavčič

Za Štigličevih sto

V Slovenski kinoteki so predstavili dogodke ob stoti obletnici rojstva velikega klasika slovenskega filma Franceta Štiglica.

Ljubljana – Režiser, scenarist, montažer, mentor študentom AGRFT, kulturni delavec in filmski zanesenjak France Štiglic (1919–1993), po rodu iz Kranja, velja za eno največjih imen slovenskega filma in tudi sicer umetnosti dvajsetega stoletja. Leta 1948 je posnel prvi slovenski zvočni celovečerni film Na svoji zemlji, s filmom Dolina miru (1956) je bil uvrščen v tekmovalni program filmskega festivala v Cannesu, s filmom Deveti krog (1960) pa je bil nominiran za tujejezičnega oskarja. Slovenski filmski center, Slovenski filmski arhiv in Slovenska kinoteka v sodelovanju s številnimi partnerji letošnje leto posvečajo stoti obletnici rojstva tega klasika in pionirja slovenskega filma.

Kot je v dvorani Slovenske kinoteke na predstavitvi dogodkov in dejavnosti, ki se bodo zvrstili ob umetnikovi obletnici, povedala direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, na ta način želijo opozoriti na dva pomembna elementa: nujo po celovitem pristopu k digitalni restavraciji slovenske filmske dediščine, ki bi s tem postala dostopnejša javnosti, ter potrebo po spodbujanju in razvoju filmske kulture v Sloveniji.

V preteklih letih sta bila digitalno restavrirana in javno prikazana dva Štigličeva filma: Dolina miru in Na svoji zemlji, letos pa bosta javno prikazani še digitalno restavrirani verziji filmov Tistega lepega dne (1962) in Ne joči, Peter (1964). Slednji bo v sklopu projekta Naši filmi doma na ogled 9. novembra v Cankarjevem domu, osrednja slovesnost pod častnim pokroviteljstvom slovenskega predsednika Boruta Pahorja pa bo na rojstni dan Franceta Štiglica, 12. novembra, v Prešernovem gledališču v njegovem rojstnem Kranju zaznamovala projekcija prav tako restavrirane različice filma Tistega lepega dne. Na režiserjevo obletnico so letos opozorili že nekateri dogodki, tudi v Kranju in Arboretumu Volčji Potok.

Med 11. in 15. novembrom si bodo v okviru Slovenskega tedna filma mladi po vsej Sloveniji lahko ogledali vrsto filmov po lastni izbiri in Štigličeve klasike. Od 1. oktobra naprej bo v Slovenski kinoteki potekala obsežna retrospektiva Štigličevih filmov. Začela se bo s filmom Povest o dobrih ljudeh (1975), do 10. novembra pa se bo zvrstilo vseh 15 avtorjevih celovečernih filmov. »Filmi retrospektive bodo obogateni z uvodi, v programu je tudi Kino-katedra za pedagoge, ki jo bo pospremilo predavanje Andreja Špraha o filmu Balada o trobenti in oblaku (1961),« je povedala Varja Močnik iz Slovenske kinoteke. Ob retrospektivi bo v Dvorani Silvana Furlana na ogled tudi pregledna razstava o Štigličevem življenju in delu, konec leta se obeta izid zbornika, posvečenega ustvarjalnosti Franceta Štiglica.

Kot je povedala vodja Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS Tatjana Rezec Stibilj, je bil France Štiglic že v šestdesetih letih tudi eden tistih, ki je večkrat opozarjal na nujnost strokovnega arhiviranja. »Filmsko arhivsko gradivo obsega 61 arhivskih enot – bodisi Štiglica kot režiserja bodisi scenarista, montažerja in mentorja študentom AGRFT,« je dodala.

Darko Sinko, podpredsednik Društva slovenskih režiserjev, je dejal, da so ob Štigličevih filmih zrasle generacije Slovencev. Pripravljajo okroglo mizo, na kateri bodo osvetlili življenje in delo Franceta Štiglica in njegov vpliv na slovenski film.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno oblačno
vlažnost: 46 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

8/24

sreda

13/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?