Za malega Krisa (na sliki z mamico Ano Jerak), ki ima spinalno mišično atrofijo, so zbrali več kot 300 tisoč evrov. Za nakup zdravila potrebuje kar 2,3 milijona evrov. / Foto: Facebook

Kris združil Slovence

Po Sloveniji zbirajo denarno pomoč za fantka Krisa, ki za preživetje potrebuje zdravilo, vredno rekordnih 2,3 milijona evrov. Časa ima le še štiri mesece.

Zbiranje donacij za malega Krisa

Slovenija je v zadnjih dneh stopila skupaj ne samo pri podpori naših odbojkarjev na evropskem prvenstvu, temveč tudi v humanitarni akciji za devetnajstmesečnega Krisa iz Kopra z redko dedno boleznijo spinalna mišična atrofija. Kris mora v štirih mesecih prejeti zdravilo, da bi lahko preživel. Pomagajo mu namreč lahko le z 2,3 milijona evrov vrednim zdravilom, zato je po vsej državi stekla akcija zbiranja donacij za plačilo zdravila, ki je trenutno dostopen samo v ZDA, saj bo v Evropi registrirano šele prihodnje leto, ko bo za Krisa že prepozno, saj bo prestar, da bi ga prejel. Zbiranju sredstev so se pridružili tudi prej omenjeni slovenski odbojkarski junaki, pomagate pa lahko tudi sami s SMS-sporočilom KRIS5 na 1919 ali z nakazilom donacije na TRR račun društva Palčica Pomagalčica, Glem 26, 6273 Marezige (št. računa SI56 0510 0801 6627 635, Palčica Pomagalčica, namen: za Krisa, sklic: NRC ali 99, za nakazila iz tujine je treba navesti BIC-kodo Abanke: ABANSI2X). Do srede so ljudje dobrega srca donirali že več kot 300 tisoč evrov, so sporočili iz društva.

Sporna izplačila na mariborski univerzi

V zadnjem tednu je zelo odmevalo tudi medijsko poročanje o domnevno spornih 50 milijonih evrov izplačil na Univerzi v Mariboru. Televizija Slovenija je namreč prva poročala, da so revizijska poročila, ki so jih za univerzo pripravili v revizijski hiši Ernst & Young, pokazala, da so nekateri redno zaposleni profesorji ob plači skupno prejeli za skoraj 30 milijonov evrov avtorskih honorarjev, dodatnih 20 milijonov je bilo nakazanih redno zaposlenim kot zunanjim izvajalcem, pet milijonov evrov pa z univerzo povezanim dobaviteljem. Rektor univerze Zdravko Kačič (od junija lani) odgovarja, da so objavljeni podatki nepopolni in nekorektno povzeti. Pojasnil je, da so mediji zajeli podatke iz dveh poročil, ki jih je po naročilu prejšnjega vodstva univerze pripravila družba Ernst & Young – Svetovanje, davčno svetovanje, in ne iz poročil revizijske hiše. Prvo je iz leta 2017, drugo pa od lani. »Nobeno od omenjenih poročil ne ugotavlja nepravilnosti v finančnem poslovanju Univerze v Mariboru, pač pa zgolj opredeljuje morebitna tveganja na posameznih področjih poslovanja, ki pa jih podrobneje vsebinsko ne utemeljuje z obravnavo celotne dokumentacije za izbrane transakcije,« je poudaril. Glede višine domnevno spornih izplačil je razložil, da se podatki nanašajo na vsa izplačila po avtorskih in podjemnih pogodbah v obdobju od leta 2010 do leta 2016. »Višina izplačil za zaposlene na podlagi avtorskih pogodb je na Univerzi v Mariboru za čas od leta 2011 do leta 2016 znašala 21,2 milijona evrov, in ne 50 milijonov evrov, kot je bilo zapisano,« so še izpostavili na rektoratu.

Šarec v Združenih narodih

Premier Marjan Šarec se ta teden v New Yorku udeležuje splošne razprave svetovnih voditeljev v okviru 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, ki poteka pod naslovom Nov zagon večstranskim prizadevanjem za izkoreninjenje revščine, kakovostno izobraževanje, podnebne ukrepe in vključevanje. Šarec bo pred Generalno skupščino ZN spregovoril danes. V preteklih dneh je imel premier tudi druge aktivnosti, med drugim se je udeležil svetovnega podnebnega vrha in govoril na razpravi Svetovnega gospodarskega foruma o krepitvi evropske vodilne vloge na globalni ravni glede podnebja in zelene ekonomije. Udeležil se je tudi tradicionalnega kosila vodij delegacij v organizaciji generalnega sekretarja ZN Antonia Guteresa in tradicionalnega sprejema za vodje delegacij in soproge pri predsedniku države gostiteljice Donaldu Trumpu in prvi dami ZDA Melanii Trump.

Menjava predsednika v SMC-ju

V soboto so na kongresu SMC-ja za novega predsednika stranke izvolili ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je na vrhu SMC-ja nasledil soustanovitelja in prvega predsednika stranke Mira Cerarja. Ta je na Počivalškov predlog postal častni predsednik stranke.

Uefin vrh v Ljubljani

V Ljubljani je ta teden zasedal izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je med drugim odločal o spremenjeni sestavi lige narodov, potrjeval novo konferenčno evropsko ligo, določil sistem žreba skupin evropskega prvenstva 2020, ki bo potekalo v 12 evropskih državah, med drugim pa je izbral tudi gostitelje finalnih tekem lige prvakov v letih 2021–2023. V Ljubljani so zagnali nov Uefin program Nogomet v šolah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

6/12

ponedeljek

7/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 17. november 2019

Pohod po Vertovčevi poti

IZLETI / Šenčur, 17. november 2019

Po Vertovčevih poteh

GLEDALIŠČE / Breznica, 17. november 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 18. november 2019

Kirgizija – dežela pod nebeškimi gorami

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

 

 
 

 

 
 
 

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..

Sedemindvajset / 12:29, 16. november

Primož:"Naši predniki pred sto in več leti čez veliko lužo odhajali v iskanju boljšega življenja in so pred pol stoletja begunci tam prosili...

Sedemindvajset / 08:07, 16. november

Torej v času stare Jugoslavije..

Sedemindvajset / 08:06, 16. november

Že že, ampak v članku piše, da so ljudje odhajali že pred sto in več leti !!

Sedemindvajset / 22:55, 15. november

G Primož. Dvomim, da ne veste,ali pa se sprenevedate, da nisem mislil kraljevine, ampak Demokratično federativno Jugoslavijo, ki je obstajal...

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:54, 15. november

Za Bill Gatesa so to navadni klošarji ( 80 milijard ameriških dolarjev ).