Uroš Štefelin in Martin Zupanc iz Vile Podvin ter domačin Timi Rožič

Praznik sira in vina

Zdaj lahko rečemo, da že tradicionalno vsako leto v soboto pred nedeljskim Kravjim balom v Bohinju v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici organizirajo tudi Praznik sira in vina.

Letos so zanimiv kulinarični dogodek, ki vedno postreže s čim novim, predstavi različne ponudnike vina in sira ter tudi kakšno drugo lokalno dobroto – tudi širše gledano, organizirali že šestič.

Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj nam je zaupal, da so letos zagotovo zelo zanimiva novost stojnice s srbskimi sirnimi dobrotami. Povabilu na prireditev so se odzvali tudi iz Berchtesgadna, svoje jedi, kombinirane s sirom, pa so obiskovalcem predstavili trije znani slovenski kuharji gorenjskega porekla: Uroš Štefelin in Igor Jagodic ter domačin Timi Rožič, ki se ga največ omenja, ko teče beseda o bohinjskem ginu in njemu priljubljeni sestavini mesu. Zato ni nič presenetljivega, da je bila glavna sestavina njegovega krožnika prav meso. Štefelin je pripravil hišne testenine, polnjene z mohantom in tepko, Jagodic pa poletno z jurčki in mohantom v družbi govejih ličk. S svojimi jedmi so trije mojstri kuhalnic navduševali obiskovalce vse popoldne, v določenem vrstnem redu. Rožič je svojo jed ponudil v okušanje prvi, sledil je Štefelin, za njim pa Jagodic. Še ena od razlik v primerjavi z lani je bila tudi ta, da se je dogodek zaključil v poznih popoldanskih urah in brez večernega glasbenega programa.

Tujce oziroma tuje turiste je najbolj zanimalo, kaj je mohant, medtem ko so se slovenski obiskovalci precej zadržali pri Lili in Dušici Janić iz Valjeva, ki sta na svoji stojnici ponujali vse od ocvirkov, različnih mocarel in kajmaka do posebnega »kolača« z orehi, suhimi slivami in figami. Pri sosedi je bil privlačen bučno-skutni in bučni namaz iz bučnih semen, še bolj vabljiva pa bučna rolada. Pri Gartnerjevih dekletih smo lahko okušali kuhan krompir v olupku z mohantom in skuto z zelišči. Bohinjska sirarna je postala še posebej zanimiva tisti trenutek, ko se je po dvorani razleglo petje. Hitro smo v stojničarju prepoznali domačina Matica Cesarja, ki se ga spominjamo iz šova Slovenija ima talent.

Tudi vinska ponudba je bila pestra. Največ smo opazili predstavnikov primorskih, ne ravno prepoznavnih, lahko bi uporabili kar izraz razvpitih vin.

Za uvod v letošnji Praznik so poskrbeli domači godbeniki, poleg kitare smo v dvorani slišali tudi smeh otrok, plesne stopinje folklornikov, harmoniko in orglice. Posebno glasbo pa so ustvarjali žvenket kozarcev, mrmranje ugodja ob okušanju in razpravljanje obiskovalcev o všečnosti sirov in vin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/24

nedelja

8/23

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju v soboto tri nove okužbe / 20:23, 12. julij

Uničujemo ljudi, državo, gospodarstvo... zaradi virusa, za katerega se moraš testirat, da sploh veš, da ga imaš.

Janša ni poslal obvestila o odstopu ministra Hojsa / 20:22, 12. julij

Ko minister prekliče lasten nepreklicni odstop!
Ohohohoo.. Neprecenljivo !

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.