Uroš Štefelin in Martin Zupanc iz Vile Podvin ter domačin Timi Rožič

Praznik sira in vina

Zdaj lahko rečemo, da že tradicionalno vsako leto v soboto pred nedeljskim Kravjim balom v Bohinju v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici organizirajo tudi Praznik sira in vina.

Letos so zanimiv kulinarični dogodek, ki vedno postreže s čim novim, predstavi različne ponudnike vina in sira ter tudi kakšno drugo lokalno dobroto – tudi širše gledano, organizirali že šestič.

Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj nam je zaupal, da so letos zagotovo zelo zanimiva novost stojnice s srbskimi sirnimi dobrotami. Povabilu na prireditev so se odzvali tudi iz Berchtesgadna, svoje jedi, kombinirane s sirom, pa so obiskovalcem predstavili trije znani slovenski kuharji gorenjskega porekla: Uroš Štefelin in Igor Jagodic ter domačin Timi Rožič, ki se ga največ omenja, ko teče beseda o bohinjskem ginu in njemu priljubljeni sestavini mesu. Zato ni nič presenetljivega, da je bila glavna sestavina njegovega krožnika prav meso. Štefelin je pripravil hišne testenine, polnjene z mohantom in tepko, Jagodic pa poletno z jurčki in mohantom v družbi govejih ličk. S svojimi jedmi so trije mojstri kuhalnic navduševali obiskovalce vse popoldne, v določenem vrstnem redu. Rožič je svojo jed ponudil v okušanje prvi, sledil je Štefelin, za njim pa Jagodic. Še ena od razlik v primerjavi z lani je bila tudi ta, da se je dogodek zaključil v poznih popoldanskih urah in brez večernega glasbenega programa.

Tujce oziroma tuje turiste je najbolj zanimalo, kaj je mohant, medtem ko so se slovenski obiskovalci precej zadržali pri Lili in Dušici Janić iz Valjeva, ki sta na svoji stojnici ponujali vse od ocvirkov, različnih mocarel in kajmaka do posebnega »kolača« z orehi, suhimi slivami in figami. Pri sosedi je bil privlačen bučno-skutni in bučni namaz iz bučnih semen, še bolj vabljiva pa bučna rolada. Pri Gartnerjevih dekletih smo lahko okušali kuhan krompir v olupku z mohantom in skuto z zelišči. Bohinjska sirarna je postala še posebej zanimiva tisti trenutek, ko se je po dvorani razleglo petje. Hitro smo v stojničarju prepoznali domačina Matica Cesarja, ki se ga spominjamo iz šova Slovenija ima talent.

Tudi vinska ponudba je bila pestra. Največ smo opazili predstavnikov primorskih, ne ravno prepoznavnih, lahko bi uporabili kar izraz razvpitih vin.

Za uvod v letošnji Praznik so poskrbeli domači godbeniki, poleg kitare smo v dvorani slišali tudi smeh otrok, plesne stopinje folklornikov, harmoniko in orglice. Posebno glasbo pa so ustvarjali žvenket kozarcev, mrmranje ugodja ob okušanju in razpravljanje obiskovalcev o všečnosti sirov in vin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

8/24

sreda

13/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?