Le vsak deseti razkrije zlorabo

Slovenski policisti so lani obravnavali sto šestintrideset prijav kaznivih dejanj spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja otrok. Le vsak deseti zlorabo tudi razkrije, ugotavljajo strokovnjaki.

Ljubljana – Na Fakulteti za družbene vede (FDV) je ta teden potekal že deveti posvet na temo zlorab otrok na internetu, ki so ga organizirali prijavna točka Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenije, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU) in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije. Potreba po tovrstnih posvetih, tokrat se ga je udeležilo več kot 250 slušateljev iz vrst policije, tožilstev, sodišč, socialnih služb, nevladnih organizacij, šolstva in industrije, je glede na število prejetih prijav spolnih zlorab otrok na internetu res velika, je poudarila dekanja FDV Monika Kalin Golob.

Slovenska policija je lani, kot je predstavil direktor Uprave kriminalistične policije GPU Boštjan Lindav, obravnavala 136 prijav kaznivih dejanj spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja otrok, v katere je bilo vloženega veliko truda preiskovalcev. Ob tem je poudaril, da so otroci med uporabniki interneta najbolj ranljiva skupina, saj so še neizkušeni in zaupljivi, kot enega najboljših načinov reševanja problematike pa vidi v množični preventivi. Notranji minister Boštjan Poklukar pa je ob množični uporabi informacijskih tehnologij mladih opozoril, da je treba otroke nujno poučiti o nevarnostih interneta, saj potencialno nosijo zelo hude posledice.

V kasnejšem plenarnem predavanju je direktorica Poliklinike za zaščito otrok in mladine v Zagrebu Gordana Buljan Flander poudarila, da je vsak peti otrok žrtev spolne zlorabe, le vsak deseti pa zlorabo tudi razkrije. Razlogov, zakaj otrok ne razkrije zlorabe, je lahko več: strah, da mu nihče ne bo verjel, o čemer ga je morda prepričal zlorabljevalec, strah, da bo obsojan za to, kar se je zgodilo, sram, krivda ali strah, da bo s priznanjem razdrl družino. Med različnimi oblikami zlorab otrok posebno mesto zavzema spolna zloraba prek sodobnih tehnologij. Ne glede na obliko zlorabe pa je bistvenega pomena ustrezen odziv, ko se otrok odloči, da bo razkril zlorabo, je poudarila.

Dragan Petrovec z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani je poudaril, da so spolne zlorabe dogodki in dejanja, ki brez izjeme mobilizirajo močna čustva. Ta včasih pripomorejo k prenagljenim ocenam, še huje je, kadar tudi k prenagljenim odločitvam. Zato kaže biti pri obravnavi skrajno previden, saj se javno mnenje izoblikuje hipoma in pogosto nepovratno. Storilec je v očeh javnosti grešnik, četudi kasnejši postopek pokaže drugače, je opozoril. Tudi položaj žrtve je kočljiv, ker nam zanjo pogosto ni mar in je zavzemanje zanjo le krinka za doseganje čisto drugačnih ciljev, je dodal.

Marko Puschner iz točke ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si je spregovoril o izzivih, s katerimi se srečajo starši, ko se njihov otrok zaplete v spletni incident. V tem je pomembno, da ukrepamo premišljeno in hitro, je svetoval. Čeprav storjene škode ne moremo izničiti, pa lahko z nekaj pravimi ukrepi in potezami na internetu omejimo nastalo škodo in preprečimo, da bi se v prihodnje incident morebiti ponovil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

8/24

sreda

13/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?