Plesen po stenah kuhinje

Kot je opozoril naš bralec, naj bi bili problematični prostori ene od centralnih kuhinj podjetja Sodexo. Inšpekcija je nepravilnosti ugotovila, v podjetju zatrjujejo, da so k prenovi prostorov že pristopili. In kako nevarna je lahko ugotovljena plesen po stenah in stropih za zdravje ljudi?

Ogleda prostorov kranjske kuhinje nam v upravi podjetja Sodexo niso omogočili zaradi varnostnih in higienskih zahtev, kot so pojasnili.

Kranj – Podjetje Sodexo, prehrana in storitve, ima eno od svojih centralnih kuhinj v prostorih nekdanje gostilne v stavbi na Škofjeloški cesti 6 v Kranju. Nekaj tisoč obrokov na dan zaposleni pripravljajo v štirih izmenah. Kot je povedala ena od zaposlenih, ki želi ostati anonimna, so odnosi na delovnem mestu dobri, prav tako je pripravljena hrana stalno pod nadzorom. Problematični pa so po njeni izkušnji prostori centralne kuhinje, na kar je že pred tem opozoril tudi bralec – predvsem v skrbi, ker so nekateri zaposleni v zadnjih desetih letih domnevno tudi zbolevali. Zaposlena je potrdila, da sta v prostorih vlaga in plesen, ustreznega prezračevanja ni. Vodstvo Sodexa zatrjuje, da so razmere v tej kuhinji skladne s predpisi, da povečanih odsotnosti z dela zaradi bolniškega dopusta v primerjavi z drugimi lokacijami ne beležijo. Ogleda prostorov nam v upravi podjetja niso omogočili zaradi varnostnih in higienskih zahtev, kot so pojasnili.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki deluje v okviru ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so 26. februarja 2019 ob rednem pregledu omenjenega obrata ugotovili: » ... da je v kuhinji plesen po stenah in stropih, plesen je bila ugotovljena tudi v drugih prostorih obrata. Na stropu termičnega dela kuhinje je bilo urejeno odpiranje kupol, kar naj bi omogočalo prezračevanje termičnega dela kuhinje, kjer nastaja največ pare. Prezračevalna naprava v kuhinji ni delovala ustrezno. Pri nadzoru v letu 2018 je bila kuhinja ravno sveže pobeljena, prezračevalna naprava pa v fazi čiščenja – razstavljena na dele, tako da takrat inšpektor ni zaznal plesni. Napake so bile ugotovljene tudi glede poškodb sten, tlakov in hladilnice v obratu. Za odpravo nepravilnosti je bila 14. marca 2019 izdana ureditvena odločba, ponovna kontrola je bila izvedena 28. avgusta 2019. Ker odločba ni bila v celoti izvršena, se postopek še nadaljuje. Za ugotovljene nepravilnosti bo uveden prekrškovni postopek.«

Pri Sodexu zatrjujejo, da inšpekcija v zvezi s tekočim obratovanjem ob zadnjem (ponovnem) pregledu ni imela pripomb. V podjetju dodajajo, da je za prenovo prezračevalnega sistema, obnovo tal in hladilnic rok ureditve 1. marec 2020, da so k prenovi skupaj z lastnikom prostorov (Sodexo je najemnik prostorov) že pristopili in da bodo dela zaključena v roku. Prepričani so, da je rok prenove v takih primerih običajen postopek pristojnih uradnih služb in v ničemer ne spreminja ali ogroža varnega dela in razmer v kuhinji.

Ali plesen (in kako) lahko ogroža zdravje ljudi, smo vprašali zdravnico. To ni njen odgovor na konkretno situacijo (ker je ne pozna), ampak pojasnilo o potencialni škodljivosti plesni na splošno: »Plesen v prostoru je seveda lahko nevarna, posebej spore, ki prehajajo v zrak in pljuča, in toksini, ki jih plesni lahko izločajo. Nevarno plesen lahko identificiramo pod mikroskopom. Toksične niso vse plesni, so pa nekatere, tudi zidne, lahko zelo toksične. Prizadeti so lahko ljudje, ki v takem okolju živijo ali delajo; predvsem otroci, kronični respiratorni bolniki in bolniki, ki imajo oslabljen imunski sistem. Težave se pojavijo predvsem v respiratornem traktu v obliki astme ali celo hujše pljučne infekcije z glivami, pa tudi v obliki draženja sluznic oči in nosa,« je povedala prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, dr. med., predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa v UKC Ljubljana.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...