Ko je na vrtu vsega dovolj

Na žalost je obdobje, ko je na vrtu na voljo veliko raznovrstne zelenjave, kratko. Ker ima določena zelenjava relativno kratek čas skladiščenja, jo poskusimo zaužiti sedaj v polni meri. Dober način za njeno shranjevanje je tudi, da jedi sedaj pripravljamo v večjih količinah in jih zamrznemo.

Za pripravo bučkine juhe potrebujemo: 700 g bučk, 1 korenček, 1 čebulo, 1 strok česna, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 750 ml zelenjavne jušne osnove (ali 750 ml vode in domača vegeta), 1 žlico olivnega olja.

Bučke in korenje očistimo ter narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo, nasekljamo ter prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo narezano zelenjavo in vse skupaj na hitro popečemo. Potresemo z začimbami, zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo še 10 minut, da se zelenjava zmehča. Nato vse skupaj zmiksamo s pomočjo paličnega mešalnika.

Nasvet: Po juhi polijemo z žlico bučnega olja in potresemo bučna semena.

Za pripravo mesne omake na rižu potrebujemo: 0,5 kg mlete govedine, 1 čebulo, 2 korenčka, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 200 g pretlačenega paradižnika, 1 šopek peteršilja, 1 šopek majarona, 2 lovorjeva lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, korenček narežemo na majhne kocke, paradižnik prav tako narežemo na manjše kose. Posodo segrejemo, prilijemo olje in dodamo čebulo ter česen. Malce posolimo in počasi pražimo na nižji temperaturi, približno 10 minut, toliko, da se čebula razpusti. Dodamo mleto meso, povišamo temperaturo in med mešanjem pražimo toliko časa, da meso porjavi. Primešamo korenček in paradižnik, majaron, peteršilj, lovorjev list, po okusu posolimo in popramo, zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in v pokriti posodi kuhamo 30 minut. Na krožnike serviramo najprej riž, ki ga nato prekrijemo z mesno omako.

Nasvet: Omaka se bo odlično povezala z rižem vrste basmati.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/19

sreda

10/20

četrtek

9/20

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

PRIREDITVE / Gorenjski, 16. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Medvode, 16. oktober 2019

V drugo gre rado

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

 

 
 

 

 
 
 

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...

Dnevi kitajske kulture / 10:04, 15. oktober

Dnevi kitajske kulture v Šk. Loki, ali dokaz, kako gre ahko velik krog v majhen krogec.

Levica zbira podpise / 08:32, 15. oktober

Obvezno zdravstveno zavarovanje in pika! Seveda mora to zavarovanje kriti vse, kar spada zraven. Seveda kakšnega extra žgečkanja ali zlatega...