Po sobotni premieri na Breznici / Foto: Planet spominov

Življenje Antona Janše na odru

V Gledališču Julke Dolžan na Breznici so v soboto zvečer premierno uprizorili predstavo Čebelji roj, ki govori o življenju in delu znamenitega čebelarja Antona Janše.

»Ker je predstava sestavljena iz več krajših prizorov, povezanih v smiselno celoto, smo s posameznimi odlomki že nastopili na prireditvah ob svetovnem dnevu čebel in na dogodkih domačega čebelarskega društva Antona Janše. Tako je predstava v posameznih odlomkih primerna tudi za različne prireditve, proslave in druge svečanosti,« je dejal Aleš Jekovec.

Breznica – »V Gledališču Julke Dolžan želimo na odru predstaviti predvsem dela domačih avtorjev, prilagojena današnjemu času, ohranjati bogato kulturno dediščino naših krajev in rojakov. Tako se nam je ob praznovanju svetovnega dneva čebel porodila ideja, da bi na oder postavili uprizoritev življenja in dela Antona Janše, prvega čebelarskega učitelja,« je povedal Aleš Jekovec iz Gledališča Julke Dolžan o najnovejši predstavi Čebelji roj, ki je v soboto zvečer na odru kulturnega doma na Breznici doživela premierno uprizoritev. Scenarij, ki ga je napisal Jože Resman, je nastal na podlagi zapisanih dejstev, nekaterih pričevanj in podatkov o Antonu Janši, ki so se ohranili do danes. V predstavi so zbrani in medsebojno povezani posamezni odlomki iz življenja Antona Janše.

»Predstava se osredotoča na življenje in delo Antona Janše od njegovih prvih začetkov čebelarja, doma na Breznici, preko njegovega šolanja na slikarski akademiji na Dunaju in poučevanja na čebelarski šoli ter raziskovanja novih spoznanj o čebelarstvu do njegove prezgodnje smrti,« je o vsebini povedal Jekovec.

Režijo predstave je prevzel profesionalni režiser Jaka Andrej Vojevec, igralska zasedba pa je domača, večina igralcev prihaja iz vasi pod Stolom. »Vsi smo amaterji, zelo različnih starosti, nekateri v šolah, drugi v službah, tretji v pokoju ...«

Glavno vlogo Antona Janše igra Gašper Klinar. Poleg njega pa v predstavi nastopajo še Eva in Katarina Poklukar, Mimi Urbanc, Tanja Bergelj, Mya Prešeren Mccan, Jože Jalen, Sašo Dijak, Jože Resman, Borut Verovšek, Aleš Jekovec, Zoran Kalan, Marcel Federl, Tone Špendov, Stane Lužnik in Niko Bernard. Poleg dvanajstih igralcev v predstavi sodelujejo tudi štirje pevci moške pevske skupine Sosedje, ki prav tako deluje v okviru Kulturnega društva dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica.

Za kostume je poskrbela Andreja Stržinar Poklukar, nekaj pa so si jih izposodili v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah. Pri izdelavi scene je na pomoč priskočil Miha Rakar, za luči in zvok pa je poskrbel Miha Šest.

Predstava traja približno poldrugo uro. Po sobotni premieri v oktobru načrtujejo ponovitev na Breznici, zatem pa si želijo oditi tudi na gostovanja po Gorenjskem. Prijavili se bodo tudi na območno Linhartovo srečanje gledaliških skupin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

8/24

sreda

13/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?