Navade

Poleti smo se že navadili, da tudi gorenjske turistične kraje preplavijo množice dopustnikov od blizu in daleč. In tako smo se tudi navadili, da so ti kraji v poletni gneči postali težje dostopni, saj se jim je v juliju in avgustu najbolje izogniti v velikem loku, če ne želimo obtičati že v prometnem zamašku na poti tja. Sama zato raje potrpežljivo počakam, da poletna histerija s turisti mine, da si spet drznem popoldne po kosilu »skočiti« na kremno rezino na Bled, po obisku Vršiča posedeti ob jezeru Jasna ali se v miru sprehoditi po še dokaj neokrnjeni naravi okoli Bohinjskega jezera.

Turizem je pač donosna gospodarska panoga, ki v zadnjem času celo presega vsa pričakovanja, saj število obiskovalcev iz leta v leto podira rekorde. To so ugotovili tudi mnogi domačini in tako recimo na Bledu nove turistične sobe rastejo kot gobe po dežju. Temu primerna je seveda potem tudi gneča v okolici naravnih in kulturnih znamenitosti. Zato pristojni vsako leto pred začetkom poletne turistične sezone staknejo glave in začnejo razmišljati, kako te množice nekako »usmeriti«, da bodo vsi obiskovalci lahko uživali v tem, zaradi česar sploh prihajajo k nam, to so v prvi vrsti pristna doživetja narave. A tega v zadnjih letih ni mogoče najti niti v visokogorju, ki je bilo včasih rezervirano zgolj za izkušene planince, danes pa ni redko, da na teh poteh srečaš »planince« v natikačih. A ni problem samo v tem, da se planinske poti spreminjajo v romarske poti, ampak da z množičnim obiskom posegamo v občutljive ekosisteme znotraj Triglavskega narodnega parka in vplivamo tudi na zmanjševanje biotske raznovrstnosti.

A kot ugotavljajo turistični delavci, se bo s poletno počitniško gnečo očitno treba sprijazniti, turiste pa preusmeriti iz bolj v manj oblegane kraje, kjer bo njihova počitniška izkušnja zaradi manjše gneče zagotovo veliko prijetnejša. In tako se lahko le strinjamo z njimi, da bo treba spremeniti tudi naše potovalne navade in v večji meri uporabljati javni prevoz. A navad ni mogoče spremeniti čez noč, zato bi bil mogoče edina rešitev kakšen bolj drastičen ukrep, kot je recimo po vzoru iz tujine zaračunavanje vstopa v park. A za zdaj pri tem trčimo ob zakon o Triglavskem narodnem parku, v katerem piše, da je park dostopen vsem, kar ta čas onemogoča kakršnokoli zaračunanje vstopnine. In zato očitno res lahko računamo zgolj na to, da ljudje sami ugotovijo, da bomo posledice takega poseganja v naravo slej ko prej občutili vsi. Takrat pa bo za spreminjaje navad mogoče že prepozno.

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 65 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-6/2

četrtek

-1/3

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

V Orehovljah ni več nevarnosti zaradi plina / 09:47, 11. december

Ne vem, sem v dvomih. Ali imamo velik problem? Plastične cevi se na sliki vidijo zelo plitko v zemlji! Verjetno so neki standardi kako globo...

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.