Pod mentorstvom Martina Zupanca (na sredini spredaj) so ustvarjali Rok Frelih, Krištof Mikelj, Klemen Zupanc, Gašper Mikelj, v strežbi pa sta bila Jernej Cesar in Teja Cankar.

Ko kuhajo fantje ...

Letos so se bohinjski fantje odločili, da namesto igre ali muzikala pripravijo poseben večer, počastijo Vodnika na malce drugačen način: z večerjo, ki so jo naslovili Večerja z Valentinom Vodnikom. Režiser kulinarične predstave je bil Martin Zupanc, ki ga srečamo v kuhinji Uroša Štefelina, v Vili Podvin.

Septembra so v Bohinju ponovno pripravili Vodnikove dneve, v počastitev spomina na Valentina Vodnika, prvega župnika koprivniške fare, pesnika, pisatelja, jezikoslovca in še bi lahko naštevali. Prav njegove Kuharske bukve pa so utrnile misel Martinu Zupancu, zakaj pa ne bi v Bohinju počastili njegovega imena tudi z večerjo. In tako je Planinska koča na Vojah nedavno gostila šesthodni meni, kjer so jedi pospremila vina vinarja Ščurka ter bodoče vinske kleti Nebolé.

Večerja z Valentinom Vodnikom se je začela z aperitivom: gostje so lahko poskusili Bohinca 2018, vino sedme bohinjske ljubiteljske trgatve. Živordeča rujna kaplica je napovedovala poseben večer, krajši nastop domačih lovskih rogistov ter kasneje tudi Vodnikova poezija pa so simpatično in kulturno nadgradili jedi, ki so bile, glede na to, da od fantov nihče ni kuhar, pravo presenečenje. Včasih morda kdo skuha doma kosilo, s kakšne jušne kocke juho, se je pošalil Martin, njihov mentor. Pod njegovo taktirko pa so tako v kuhinji »nastopali« Rok Frelih, Krištof Mikelj, Klemen Zupanc, Gašper Mikelj; v strežbi pa Jernej Cesar in Teja Cankar.

Sta se pa večera še posebej veselili tudi Jana Zupanc, najemnica Planinske koče na Vojah, ter Saša Zadnikar, ki zadnjih pet let v koči skrbi za izbor sladkih pit. Jana nam je zaupala, da je bilo za dogodek tolikšno zanimanje, da če bi imeli še enkrat več prostora, ga ne bi bil problem zapolniti.

Martin in njegova ekipa so se odrezali odlično. Nekaj začetne treme se je nalezel celo harmonikar Žiga Grm, a je v kuhinji tekoče steklo že v popoldanskih urah. Fantje so sledili scenariju, Martinovim navodilom in zgodba šestih jedi se je na krožnikih začela pri jezeru z ribo, nadaljevala na Kravjem balu s ciko, naslednji krožnik je gosta popeljal v hribe na testenine s sirom, pa še naprej na Triglav – in kot je rekel Martin: »Spotoma ujamemo še srno ter končamo na Vojah. Zraven srne postrežemo Vodnikov puding iz rdeče pese, neke vrste kruhov kipnik; za sladico pa so koruzni žganci z mlekom, takšni, kot so tudi v ponudbi v koči.« In tudi začeli so z žganci, a z ajdovimi – kot pozdravom iz kuhinje; vmes pa je vzbujal gostom radovednost še sorbet iz bohinjskega »šnopca«, vina ter gozdnih sadežev.


Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...