Borut Gubina, dr. med., specialist urolog / Foto: Tina Dokl

Rak prostate je najpogostejše rakavo obolenje pri moških

Najnovejša enostavna metoda posebnega urinskega testa pokaže, ali je v prostati prisoten agresiven rak prostate, ali ne. Ključno je namreč ravno odkrivanje in zdravljenje agresivne, življenjsko ogrožajoče oblike raka prostate. O raku prostate in tudi o tej novi metodi smo se pogovarjali z Borutom Gubino, dr. med., specialistom urologom iz Diagnostičnega centra Bled.

Če vam urolog predlaga, da bi naredil biopsijo prostate, se pogovorite z njim, zakaj je to pomembno in primerno. Preden pa greste na biopsijo, morate vedeti, da obstaja tudi enostaven, poseben urinski test, ki biopsijo prostate lahko odloži.

V pomoč bolnikom z rakom prostate je Društvo uroloških bolnikov Slovenije, med pobudniki za ustanovitev društva je bil tudi zdravnik urolog Borut Gubina. V društvu svojim članom nudijo številne koristne informacije in tudi psihološko podporo pri premagovanju te bolezni, saj bolniki o tem žal še vedno neradi javno govorijo. Bolnik pa mora pomoč dobiti takoj in čim manj omejeno.

Prostata je moška spolna žleza, ki leži v spodnjem urinarnem traktu tik pod mehurjem in obdaja sečnico. Zdrava prostata je velikosti večjega oreha, s starostjo se žleza počasi povečuje. Pri pojavu raka prostate se celice v prostati nenadzorovano delijo, rastejo in povzročajo nastanek tumorja oziroma več manjših tumorjev, ki se nahajajo v prostati. V začetnem stadiju rak prostate ne povzroča težav ali zelo malo in ga je zaradi tega težje odkriti. Večinoma raste relativno počasi, kar pomeni, da traja lahko več let, preden se razširi iz prostate ali v druge organe. Rak prostate je najpogostejši rak pri moških in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških. Po podatkih Registra raka v Sloveniji je v obdobju od leta 2010 do leta 2014 v Sloveniji na leto v povprečju zbolelo za rakom prostate približno 1480, umrlo pa več kot 375 moških.

Kdo najpogosteje zboli za rakom prostate?

Najpogosteje se pojavi pri tistih moških, ki že imajo raka prostate v družini. Drug pogost dejavnik je starost, saj več kot polovica bolnikov zboli v starosti od šestdeset do 74 let. Moški, mlajši od petdeset let, zbolijo redko, vendar so najbolj ranljiva skupina; so mladi, aktivni, nimajo težav, pa kljub temu lahko zbolijo za precej agresivno obliko raka prostate. Na njegov pojav, tako kot pri drugih oblikah raka, vpliva tudi nezdrav življenjski slog s kajenjem, prekomerno prehranjenostjo, premalo gibanja. Prostata je hormonsko odvisen organ in je odvisen tudi od testosterona, moškega spolnega hormona, ki se pojavi v telesu večkrat na dan in je predvsem odvisen od zadovoljstva v življenju – od zadovoljstva s seboj, spolnega življenja, občutkom uspeha ...

Na katere simptome morajo biti moški pozorni?

Trije simptomi so zelo pomembni: zastoj urina, krvavitev v urinu in bolečina v hrbtu. Ko se pridruži bolečina v hrbtu, je to že znak, da so se pojavile metastaze. Metastaze so pri tej obliki raka najpogostejše v kosti. Vendar pa večina bolnikov v njegovi začetni fazi nima nobenih težav. Največkrat raka prostate odkrijemo naključno pri preventivnih zdravstvenih pregledih ali pa nastopijo neke manjše zdravstvene težave, zaskrbljenost in se moški odloči za pregled.

Diagnozo lahko postavite z več metodami ...

Raka prostate ugotavljamo na osnovi povišanih vrednosti tumorju specifičnih substanc, t. i. biomarkerjih, ki jih izmerimo v krvi ali urinu posameznika.

Vsakemu lahko izmerimo PSA (za prostato specifičen antigen), ki pokaže na možnost pojava raka prostate; višja je njegova vrednost, večje tveganje je. A tudi to vrednost je treba interpretirati glede na splošno zdravstveno stanje bolnika, njegovo starost, velikost prostate ... Da pa raka prostate potrdimo, mora bolnik opraviti biopsijo prostate in magnetno resonanco. Biopsija se izvede ambulantno, z ultrazvočno sondo urolog pregleda prostato, ki je tik ob rektumu. Z iglo, ki je na sondi, odvzame lahko več vzorcev. Poseg se vedno dela pod antibiotikom, da ne pride do vnetja, zaradi posameznikove preobčutljivosti na bolečino se ga lahko izvede v lokalni ali splošni anesteziji ...

Najnovejša metoda, s katero urolog pogleda, ali so prisotni znaki za rast agresivnega raka prostate v izločku žleze, pa je poseben urinski test ...

S testom se pacient lahko izogne biopsiji in drugim diagnostičnim metodam, če test pokaže nizko tveganje za agresivno obliko raka prostate. Metoda urinskega testa je preverjena s primerno študijo, ki ji gre verjeti. Zanesljivost je dobra, jaz testu verjamem. Mogoče bi bila ravno ta metoda v prihodnosti še najbolj primerna za presejalni test.

Urinski test je enostaven. Izvede ga urolog z dodatno masažo prostate, po masaži bolnik odda urin v poseben zbiralnik. Vzorec se potem pošlje v analizo k proizvajalcu testa na Nizozemsko, kjer so trenutno nam najbližje opremljeni z laboratoriji v ta namen.

In kar bi še rad poudaril. Če vam urolog predlaga, da bi naredil biopsijo prostate, se pogovorite z njim, zakaj je to pomembno in primerno. Preden pa greste na biopsijo, morate vedeti, da obstaja tudi ta poseben urinski test, ki biopsijo prostate lahko odloži. Žal pa je urinski test še samoplačniški, za zdaj ga izvajamo samo v zasebnih uroloških ambulantah.

Če povzamem. Zdravljenje raka prostate je odvisno od stadija oziroma razširjenosti raka, od ugotovljene histološke oblike raka in od starosti ter splošnega stanja bolnika?

Pri starejših bolnikih bi lahko v nekaterih primerih z zdravljenjem povzročili celo več težav, kot bi jih omilili, zato je odločitev za zdravljenje pri vsakem posamezniku treba pretehtati.

Napredek pri zdravljenju je sicer velik, kirurško zdravljenje je boljše, z novimi tehnikami praktično ni več težav z inkontinenco oziroma so te minimalne. Po posegu so tudi veliko manjše težave z erekcijo. Napredek je pri zdravilih, ta so učinkovita in pomembno podaljšajo življenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/22

ponedeljek

6/23

torek

8/24

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. oktober 2019

Za lepši partnerski odnos

PRIREDITVE / Naklo, 22. oktober 2019

Dan krompirja

RAZSTAVE / Jesenice, 22. oktober 2019

Soočenje različnosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Ljubljana, 22. oktober 2019

Predstavitev knjige Jecljanje – tabu tema

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

 

 
 

 

 
 
 

Potep po vojvodini (2) / 17:40, 20. oktober

Mi je zlo žou, ampak vse skupaj je na nivoju osnovne šole.
Izlet in članek.
Bol pocen in isti efekt bi bil, če bi šli u gostilno Rekar na Orehku.
J. bala vas nostalgija!

Sova vložila ovadbo / 12:51, 20. oktober

Ne zagovarjam Šarca, ampak SOVA je navadna zajebancija. Kogar spomin ne vara in zapušča se bo spomnil, da je v času Janševe vlade Črnčec zap...

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom / 17:57, 19. oktober

Iz Požarja:"Najbolj pa se Počivalškova "vizija" uresničuje na primeru Adrie Airways. Počivalšek je bil namreč gospodarski minister v vladi M...

Od Jenkove smrti do rojstva / 08:09, 19. oktober

Poglejte fotografijo.

Še bedenje ob mrliču je bolj življensko.

Sova vložila ovadbo / 07:08, 19. oktober

Marjana so ujeli s prstom v marmeladi. Sedaj nam razlaga, da ga ni namočil v marmelado, ampak....

Podjetje Kobla ŽTG v stečaju / 07:06, 19. oktober

Naprave odstraniti in prodati za staro železo, ki je zelo iskana surovina. Na sidrišča stolpov pa namontirati klopce, da bodo turisti užival...

Mladost v primežu vojne / 20:36, 18. oktober

Sprejemljiv in umirjen komentar, čeprav iz "nasprotne strani". Znano je tudi, da bi se Tito s soglasjem Stalina povezal s Hitlerjem, da bi...