Konec junija se je začela prenova vrtca in Podružnične osnovne šole Simona Jenka Center v Kranju. / Foto: Tina Dokl

Velika vlaganja v šole, vrtce in igrišča

V nekaterih gorenjskih osnovnih šolah in vrtcih bodo začetek novega šolskega leta dočakali v prenovljenih prostorih ali z novimi pridobitvami. Veliko investicij še poteka, največji med njimi v Kranju in Žireh.

Kranj – V kranjski občini se je konec junija začela prenova vrtca in Podružnične osnovne šole Simona Jenka Center. Dela, ki jih mora izvajalec končati v letu dni, vključujejo celovito prenovo zapuščenega degradiranega objekta nekdanje srednje ekonomske šole za namene štirih enot vrtca, osmih enot osnovne šole in prostore uprave šole skupaj z opremljanjem, prenovo fasade in skupne jedilnice obstoječega aktivnega dela objekta osnovne šole in prenovo ter ureditev zunanjih funkcionalnih in zelenih površin s šolskim igriščem. Vrednost celotnega projekta je nekaj manj kot šest milijonov evrov, pri čemer bo kranjska občina iz proračuna prispevala 1,7 milijona evrov, preostalo pa so evropska in državna sredstva. V fazi zaključevanja je tudi celovita energetska sanacija več kranjskih osnovnih šol: Jakoba Aljaža s športno dvorano, Helene Puhar, Staneta Žagarja, Matije Čopa in Podružnične šole Kokrica. Še pred poletjem so se že zaključile energetske sanacije vrtcev Janina, Najdihojca in Živ Žav ter Podružnične šole Trstenik. Poteka tudi prenova strehe na Osnovni šoli Predoslje, urejajo dodatno učilnico na Osnovni šoli Stražišče ter hladilnico na Osnovni šoli Jakoba Aljaža. Načrtujejo tudi preplastitev večjega šolskega športnega igrišča pred Osnovno šolo Predoslje.

Največja letošnja investicija v šole v jeseniški občini je energetska sanacija Osnovne šole Toneta Čufarja, ki je vredna več kot milijon evrov. Obnova se je začela že lani, zaradi slabo izvedenih del so zamenjali izvajalca, projekt pa se nadaljuje letos. Do začetka septembra naj bi bila zamenjana fasada, sanacija strehe pa naj bi bila dokončana do konca leta. V Osnovni šoli Koroška Bela pa so med počitnicami zamenjali dobršen del dotrajanih oken, investicija je vredna petdeset tisoč evrov. Del denarja so zbrali z dobrodelno akcijo, Občina Jesenice pa je v rebalansu proračuna zagotovila 27 tisočakov. V Vrtcu Jesenice so v Enoti Angelce Ocepek na Tavčarjevi 3a uredili razdelilno kuhinjo in nove prostore za razvojni oddelek.

Priprave na gradnjo vrtca v Mojstrani

V kranjskogorskem vrtcu so med šolskimi počitnicami prenovili sanitarni blok, investicija je stala petdeset tisoč evrov. V Mojstrani so zamenjali streho nad kuhinjo in nadstrešek pred glavnim vhodom v šolo, investicija je stala 35 tisoč evrov. Občina Kranjska Gora je že pridobila dokumentacijo za gradnjo novega vrtca v Mojstrani, jeseni bo objavljen razpis za izvajalca del, v prihodnjem letu bodo začeli gradnjo.

V Podružnični šoli Begunje, ki sodi pod okrilje OŠ F. S. Finžgarja Lesce, so med poletnimi počitnicami uredili novo učilnico; zaradi močne generacije je morala namreč občina zagotoviti dodaten prostor za ustrezno izvajanje pouka. V Radovljici so uredili še eno igralnico za otroke iz najnižjega starostnega obdobja radovljiškega vrtca, in sicer v stavbi v središču mesta, kjer so prvo dodatno igralnico za najmlajše uredili že lani.

V teh dneh pa se je z uvedbo v delo začela obnova OŠ Staneta Žagarja Lipnica. Stavbo bodo popolnoma prenovili: zamenjali bodo azbestno strešno kritino, objekt izolirali in obnovili fasado, zamenjali stavbno pohištvo, dograjena bo tudi kotlovnica na lesno biomaso. Veliko telovadnico bodo prenovili, uredili bodo tudi okolico šolske stavbe in parkirišča. Kot je pojasnil radovljiški župan Ciril Globočnik, je 1,9 milijona evrov vreden projekt delno sofinanciran z nepovratnimi sredstvi Kohezijskega sklada. Obnova lipniške šole naj bi bila končana v letu dni.

Nadaljujejo prenovo stavbe pri vrtcu

V Železnikih to poletje nadaljujejo prenovo starejše stavbe pri Vrtcu Železniki, ki jo je Občina kupila lani za potrebe njegove širitve. Potem ko so lani uredili pritličje in v njem pridobili igralnico za eno skupino otrok, so se letos lotili del v nadstropju. V njem urejajo še eno igralnico za 14 otrok prvega starostnega obdobja, garderobe, sanitarije in kabinet za osebje. Poleg tega bodo zamenjali stavbno pohištvo, ostrešje in kritino ter prizidali nov vhod v objekt. Investicija, ki jo izvaja podjetje GPS Grad iz Škofljice, je vredna 211 tisoč evrov. Dela naj bi bila končana čez približno mesec dni, novo igralnico pa naj bi odprli 7. oktobra.

Energetska obnova Vrtca Deteljica

V občini Naklo so izvedli večjo investicijo z ureditvijo zunanjih igralnih teras pri Vrtcu Jelka v Dupljah. Ocenjena vrednost del je okoli 120 tisoč evrov. Z zunanjimi terasami so opremili tri igralnice. Potrebna je bila ureditev izstopnih vrat iz obstoječih igralnic, ureditev teras, nadstrešnic in zasenčenje ter ureditev zunanjih igralnih površin vključno z ureditvijo ograj.

V občini Tržič je aktualna energetska obnova Vrtca Deteljica, ki obsega izolacijo fasade, podzidka, menjavo stavbnega pohištva, dodatno izolacijo strehe, prenovo električnih inštalacij, posodobitev ogrevalnega sistema z uporabo toplotne črpalke in ostala pripadajoča dela. Investicija je vredna skoraj 380 tisoč evrov (brez DDV), od tega bo občina pridobila slabih 130 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Obnova bo zaključena v letu 2020. V zaključni fazi je tudi ureditev Športnega igrišča Žiganja vas-Sebenje.

Obnavljajo šolo na Sovodnju

V šoli na Sovodnju ta čas poteka energetska sanacija in celovita obnova objekta. Energetska sanacija vključuje prenovo fasade in oken ter strešne kritine, obenem pa še menjavo energenta, saj bo namesto peči na kurilno olje vgrajena sodobna toplotna črpalka zrak voda. Izvedli pa bodo tudi sanacijo dotrajanih strojnih in elektroinštalacij z obnovo centralne kuhinje in vseh sanitarij. Obnova bo po pogodbi vredna skoraj šeststo tisoč evrov, pri čemer je občina pridobila tudi nepovratna sredstva ministrstva za infrastrukturo v višini slabih 157 tisoč evrov. Dela bodo predvidoma končana do sredine prihodnjega leta.

V Žireh že težko čakajo na športno dvorano

V Žireh že nestrpno pričakujejo dokončanje gradnje športne dvorane z navezovalnim delom na šolo, ki predstavlja daleč največjo naložbo v zgodovini samostojne občine, saj bodo zanjo odšteli dobrih osem milijonov evrov. Boljših prostorov za vadbo naj bi se po pričakovanjih razveselili januarja prihodnje leto. Ob osrednji dvorani bodo uredili še manjšo plesno dvorano, svoj prostor bodo dobili tudi plezalci. V dvorani so predvideli še določene vsebine, ki jih v drugih primerljivih dvoranah nimajo, saj bo kot prva v Sloveniji opremljena tudi s skakalno jamo. V navezovalnem delu na šolo pa bodo pridobili še dve vrtčevski igralnici ter novo kuhinjo in jedilnico.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

13/26

ponedeljek

14/26

torek

15/17

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PREDAVANJA / Kranj, 16. september 2019

Srečanje z atlasologom

PRIREDITVE / Radovljica, Kranj, 16. september 2019

Ex/Odus radosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 17. september 2019

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

S šolo ni nihče povsem zadovoljen / 14:41, 14. september

"David Rupnik: biti mora dobro načrtovan, dobro narejen in z ljubeznijo vzdrževan!"-------------------Jesenske počitnice (krompirjeve) 28. 1...

V spomin na padle borce / 11:15, 14. september

Hudo je biti simpatizer domobranstva, brez dvoma. Nihče te ne mara. Nič ne zavidam Janezu Novaku..

Milijonska naložba v logistiko / 20:55, 13. september

Meni je pa čudno, da so se špedicijske firme naselile okoli potniškega letališča in Šenčurja. A to ne bi bilo bolj logično, da bi se okoli M...

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */