V Loškem muzeju so ob prazniku podelili devet spominskih zahval. / Foto: Tina Dokl

Muzej je živ kot nikoli doslej

Loški muzej je dopolnil osemdeset let, in kot se spodobi, je na rojstnodnevno zabavo povabil vse svoje sorodnike in prijatelje, skratka vse, ki ga imajo radi.

Loški muzej danes hrani malo manj kot 26 tisoč predmetov in ima stalno postavljenih devet zbirk na Loškem gradu, tri na visoški domačiji in eno v Dražgošah.

Škofja Loka – Natanko osemdeset jih ima. Loški muzej je bil po Ljubljani, Mariboru, Celju in Ptuju peti muzej na Slovenskem in prvi na Gorenjskem. Odprli so ga v mestni hiši na Mestnem trgu.

»Na dan odprtja muzeja, v nedeljo, 27. avgusta 1939, ob 9. uri zjutraj je predsednik društva Pavle Blaznik na hodniku pred vrati že sprejemal predstavnike banovine, župana, občinske odbornike, ljubljanske muzealce in ostale povabljence, France Planina pa je še tekel čez prostore in v žep svojega smokinga pobiral papirčke s tal zbirk,« je iz spominov na ta dan, ki jih je pred tridesetimi leti, torej ob petdesetletnici muzeja, zapisal član profesorskega ceha France Planina, v nagovoru na slovesnosti pred polnim avditorijem na Loškem gradu povzela direktorica Loškega muzeja Saša Nabergoj. Prav on je tri leta prej tudi dal uradno pobudo za ustanovitev muzeja.

Da je bil lep tisti avgustovski dan poznega poletja – v značilni vročici, ki spremlja odprtje sleherne tako velike in pomembne stvari, kot je Loški muzej, o tem dnevu dodaja župan Škofje Loke Tine Radinja: »Dr. Pavle Blaznik je v slavnostnem nagovoru, s katerim je odpiral muzej, dejal, da je muzej v življenje priklicala ljubezen do rodne grude. Poudaril je trojno poslanstvo muzeja: reševati zgodovinske predmete, pomagati, da bodo ljudje v njem doživljali našo bogato preteklost, in krepiti v narodu samozavest.«

Glede na to, da obeh govornikov, upal bi si trditi, da najbrž tudi vseh tokrat prisotnih pred osemdesetimi leti ni bilo zraven, se bomo strinjali, da bi bilo obujanje takratnih dogodkov kratkega daha, če nekdo v preteklosti spominov ne bi zapisal in se ti ne bi ohranili v knjižnici, arhivu ali muzeju. Nabergojeva je tako z zanimivimi podatki in mislimi v kratkem orisu muzejsko preteklost povezala s sedanjostjo in prihodnostjo Loškega muzeja.

Od prostorov na starem rotovžu, ki so bili menda pred tem namenjeni treznjenju, in prvih nekaj nad devetsto predmetov, ki so predstavljali prve zbirke, je muzej previharil tako slabe kot dobre čase, se po drugi svetovni vojni preselil v Puštalski grad, po 12 letih pa leta 1959 dobil svoje mesto na Loškem gradu, kjer je še danes. »Vedno je tako, da so za pripoved najbolj vznemirljivi začetki, čeprav je ravno ''dolgočasno'' maratonsko delo kustosov, direktorjev, strokovnih sodelavcev in še mnogih drugih, veliko vas je tudi med nami, zaslužno za to, da je muzej ne le še vedno z nami, pač pa je skozi desetletja ostal dejaven in aktualen, vpet v sodobno dogajanje,« je direktorica še nagovorila prisotne. Število predmetov in zbirk se je večalo, tako da danes muzej hrani malo manj kot 26 tisoč predmetov, stalno ima postavljenih devet zbirk na Loškem gradu, tri na visoški domačiji in eno v Dražgošah. Veliko zbirk pa še čaka na nove možnosti razstavljanja.

Muzej je ponos lokalne skupnosti

»Muzejske zbirke so materializirana substanca (lokalne) skupnosti – kolikor se ta pusti ujeti. Prikazujejo tisto, kar imamo posebnega, dragocenega, na kar smo ponosni in kar želimo v vseh časih pokazati mestu in svetu,« je povedal župan Radinja, zato občina muzeju vselej stoji ob strani. Lani so prenovili streho in ostrešje Loškega gradu, skoraj hkrati so po zaključenem restavriranju stenskih in stropnih poslikav ter vnovični postavitvi dražgoških oltarjev za obiskovalce ponovno odprli grajsko kapelo … Načrti in obnove pa se še snujejo in uresničujejo iz leta v leto.

V nadaljevanju so v imenu Loškega muzeja ob osemdesetletnici podelili devet spominskih priznanj društvom, institucijam, sodelavcem in posameznikom za sodelovanje in njihov doprinos k delovanju in promociji muzeja v preteklih letih. Prejeli so jih Muzejsko društvo za vse delo, vloženo v nastanek in rast Loškega muzeja, Zgodovinski arhiv Ljubljana, enota v Škofji Loki, za dolgoletno sodelovanje in strokovno podporo pri raziskovanju, Združenje umetnikov Škofja Loka za dolgoletno kreativno sodelovanje in Odbor za muzej športa v Škofji Loki za sodelovanje pri pripravi muzejske zbirke Šport na Loškem. V Loškem muzeju so priznanja prejeli trije sodelavci kustosi: Mira Kalan za štiridesetletno delo v pedagoški službi Loškega muzeja, Mojca Šifrer Bulovec za strokovno delo pri pripravi nominacije enote Klekljanje čipk v Sloveniji za vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva in Jože Štukl za strokovno delo pri pripravi nominacije enote Škofjeloški pasijon za vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Spominski zahvali sva prejela tudi Meri Bozovičar za srčno prostovoljno delo v Loškem muzeju in pod ta članek podpisani Igor Kavčič za odlično novinarsko delo.

Rojstnodnevna zabava se je nadaljevala v vedrem vzdušju ob džezovskih vibracijah skupine Moon Time Quatet, v muzejskem tednu pa do naslednjega torka loški muzealci z gosti pripravljajo še različne dogodke, na katerih na vseh muzejskih lokacijah predstavljajo svoje delo: zvrstila se bodo javna vodstva, delavnice, predavanja in še marsikaj. Tako bo danes, v petek, ob 17. uri javno vodstvo po etnološki zbirki, jutri, v soboto, bodo podaljšali odpiralni čas muzeja do 21. ure. Ob 10. uri bo vodenje po razstavi 40 let Združenja umetnikov Škofja Loka: umetniki na svojem v Galeriji Ivana Groharja, ob 11. uri sledi vodenje po Miheličevi izbirki in razstavi Zbirka v nastajanju v Kašči, ob 16. uri pa se bo vodstvo po razstavi Lubnik – gora velikanov nadaljevalo z delavnico stripa z Leo Vučko in Damirjem Grbanovićem. V nedeljo ob 10. uri vas bodo gostili na Visokem pri Poljanah, kjer bo potekalo vodenje po zbirki Visoška domačija pripoveduje, v ponedeljek, ob 19. uri pa bo pripovedke za odrasle v Škoparjevi hiši predstavljala Ana Duša. Muzejski teden se bo zaključil v torek, ko bo prav tako podaljšan odpiralni čas do 21. ure, v programu pa sta še dve vodenji, in sicer ob 17. uri po umetnostnozgodovinski zbirki, ob 18. uri pa po razstavi 80 let Loškega muzeja Škofja Loka.

K uspešnemu delovanju danes veliko pripomore odlična muzejska ekipa sodelavcev. V maniri stalne muzejske postavitve Šport na Loškem, ki je na Loškem gradu svoje mesto dobila decembra 2017, v njej je med drugim predstavljenih tudi nekaj škofjeloških olimpijcev, bi za ekipo sodelavcev Loškega muzeja lahko dejali, da je ta že zdavnaj izpolnila vse »predpisane norme« za udeležbo na vsakih naslednjih olimpijskih igrah. Vsak izmed sodelavcev sicer nastopa v drugi disciplini, a vsi skupaj pod eno zastavo – zastavo Loškega muzeja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/20

petek

12/25

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...