K slabemu ekološkemu stanju jezera prispevajo tudi kopalci, ki se v jezeru kopajo na mestih, ki temu niso namenjena. / Foto: Tina Dokl

Zmanjšati pritiske na jezero

Pojav zlato rjavih planktonskih alg, ki so se sredi avgusta čezmerno razmnožile na Blejskem jezeru, je posledica obremenjenosti jezera s hranili in vremenskih razmer.

Bled – Sredi avgusta se je na Blejskem jezeru na hitro čezmerno razmnožila zlato rjava planktonska alga, zaradi česar so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje kopalcem celo izdali priporočila za kopanje v jezeru. Pri stiku z njimi bi namreč lahko prišlo do alergijskih reakcij, kot sta draženje kože in sluznic ter oteženo dihanje.

Cvetenje alg v Blejskem jezeru Špele Remec Rekar z Agencije RS za okolje ne preseneča, kljub temu pa priznava, da tako intenzivnega cvetenja alg v poletni sezoni, zaradi česar je bila voda motna tudi v zgornjem sloju, doslej še niso zaznali. »Cvetenje je bilo najintenzivnejše sredi avgusta, po prvi vremenski spremembi pa se je nekoliko umirilo in zdaj že počasi izzveneva.« Glede na številne obremenitve jezera, od prometa do ribičev in kopalcev Špele Remec Rekar ne čudi, da je prišlo do pretiranega razrasta alg. »Me je pa presenetilo, da so se pojavile tudi v površinski vodi, zaradi česar je bila voda tako motna, da ob najmočnejšem cvetenju nisi videl stopal, ko si stal v vodi.« Za poslabševanje ekološkega stanja jezera po njenih besedah niso krivi le kopalci oziroma skokovit porast turizma, ampak tudi promet in vse večje število ribičev, zato bi morali celoviteje pristopiti k zmanjševanju pritiskov na jezero. Zaveda pa se, da bo za to potrebna tudi politična volja. »Morali se bomo odločiti, ali bomo imeli Blejsko jezero ali blejski bazen.« Zato se ji zdi smiselno razmisliti tudi o pobudi blejskih naravovarstvenikov glede ustanovitve krajinskega parka na območju Blejskega kota.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...