V prihodnjem tednu boste Loški grad od zunaj in od znotraj lahko spoznavali tudi v večernih urah. / Foto: Sašo Kočevar

Ves teden za osemdeset let

Loški muzej bo svojo osemdesetletnico praznoval teden dni, od 27. avgusta do 3. septembra. Praznovanje se bo začelo s slovesnostjo na dvorišču Loškega gradu na dan, ko so se leta 1939 v mestni hiši prvič odprla muzejska vrata. Ves teden bodo javnosti na različne načine približali muzejske zbirke in delo.

Škofja Loka – Osemdesetico v Loškem muzeju na različne načine pravzaprav beležijo že vse leto, iz prve roke smo je bili deležni že sredi junija ob odprtju razstave 80 let Loškega muzeja, tokrat se bo praznovalo ves teden. »Lani, ko smo snovali celoletni program za praznovanje osemdesetletnice, sta bila v načrtih slovesna prireditev na dan odprtja muzeja in dan odprtih vrat. Ko pa sva s sodelavko Biljano Ristić med pripravami na razstavo ob osemdesetletnici Loškega muzeja v Galeriji na Gradu raziskovali po našem arhivu, sva naleteli na plakat za promocijo Muzejskega tedna v letu 1954, je padla ideja, da program praznovanja namesto v enem dnevu izpeljemo v celem tednu,« pojasnjuje Marija Demšar, vodja projekta 80 let Loškega muzeja. »Pri pripravi programa smo pazili na to, da se najde za vsakega nekaj in da pokažemo čim več muzejskih zbirk.«

Teden tako v torek začenjajo z dnevom odprtih vrat, vodstvom po razstavi 80 let Loškega muzeja in večerno slovesno prireditvijo na dvorišču Loškega gradu. Zakaj 27. avgusta? Prav na ta dan leta 1939 je bil odprt Loški muzej v mestni hiši, letos pa mineva tudi šestdeset let, odkar je muzej naseljen v Loškem gradu. Dogajanje se bo potem nadaljevalo vse do 3. septembra. Prav vsak dan lahko pridete na obisk na grad na vodstva po zbirkah, na delavnice, na pogovorne večere, pozdravili pa vas bodo tudi v dislociranih enotah – v Dražgošah, na Visokem, v Galeriji Ivana Groharja in Kašči.

V teh dneh bodo loški muzealci institucijo častitljivih let razkrivali z vseh zornih kotov. »Na neki način se razgaljamo že celo leto. Pripravili smo že dve razstavi, prvo v marcu v Galeriji Ivana Groharja smo posvetili predvsem našim obiskovalcem, na že omenjeni razstavi v grajski galeriji pa poudarjamo zgodovino muzeja in omogočamo vpogled v zakulisje muzejskega dela. Poleg tega v kotičku FOKUS v Loškem muzeju izpostavljamo predmete, ki so bili med prvimi v muzeju, skozi celo leto pa utrinke iz muzejske zgodovine delimo tudi na Facebooku in Instagramu. Res pa je dogajanje zgoščeno v tem muzejskem tednu, ko se bomo lahko srečali vsak dan, prepričana sem, da bo vsak v tem tednu našel kak zanimiv dogodek zase,« poudarja Demšarjeva. Praznovanja s tem še ne bo konec, saj ob koncu leta pripravljajo še izid zbornika ob osemdesetletnici.

Poleg vodenj kustosov in direktorice Loškega muzeja po posameznih razstavah bo zagotovo zanimivo predavanje sestre Marte Triler o nunskih šolah na Loškem gradu, za ustvarjalne bo to delavnica stripa z Leo Vučko in Damirjem Grbanovićem, za ljubitelje zgodb pa pripovedni večer Pijana smrt, pripovedovalski večer za odrasle z Ano Duša. Dvakrat bodo podaljšali odpiralni čas muzeja – v soboto, 31. avgusta, in v torek, 3. septembra, boste obiskovalci lahko začutili muzejski utrip tudi v večernih urah, saj bo muzej odprt do 21. ure.

Kljub koncu poletja in začetku šole v Loškem muzeju pričakujejo dober obisk, saj je kar nekaj zvestih obiskovalcev, pa tudi sicer je obisk na muzejskih dogodkih dober. Na Loškem gradu se bo tokrat teden začel v torek, slavnostna govornika bosta direktorica Loškega muzeja Škofja Loka Saša Nabergoj in škofjeloški župan Tine Radinja. Po koncu uradnega dela bo sledilo druženje ob glasbi domače zasedbe Moon Time Quartet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

6/19

nedelja

9/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...