V prihodnjem tednu boste Loški grad od zunaj in od znotraj lahko spoznavali tudi v večernih urah. / Foto: Sašo Kočevar

Ves teden za osemdeset let

Loški muzej bo svojo osemdesetletnico praznoval teden dni, od 27. avgusta do 3. septembra. Praznovanje se bo začelo s slovesnostjo na dvorišču Loškega gradu na dan, ko so se leta 1939 v mestni hiši prvič odprla muzejska vrata. Ves teden bodo javnosti na različne načine približali muzejske zbirke in delo.

Škofja Loka – Osemdesetico v Loškem muzeju na različne načine pravzaprav beležijo že vse leto, iz prve roke smo je bili deležni že sredi junija ob odprtju razstave 80 let Loškega muzeja, tokrat se bo praznovalo ves teden. »Lani, ko smo snovali celoletni program za praznovanje osemdesetletnice, sta bila v načrtih slovesna prireditev na dan odprtja muzeja in dan odprtih vrat. Ko pa sva s sodelavko Biljano Ristić med pripravami na razstavo ob osemdesetletnici Loškega muzeja v Galeriji na Gradu raziskovali po našem arhivu, sva naleteli na plakat za promocijo Muzejskega tedna v letu 1954, je padla ideja, da program praznovanja namesto v enem dnevu izpeljemo v celem tednu,« pojasnjuje Marija Demšar, vodja projekta 80 let Loškega muzeja. »Pri pripravi programa smo pazili na to, da se najde za vsakega nekaj in da pokažemo čim več muzejskih zbirk.«

Teden tako v torek začenjajo z dnevom odprtih vrat, vodstvom po razstavi 80 let Loškega muzeja in večerno slovesno prireditvijo na dvorišču Loškega gradu. Zakaj 27. avgusta? Prav na ta dan leta 1939 je bil odprt Loški muzej v mestni hiši, letos pa mineva tudi šestdeset let, odkar je muzej naseljen v Loškem gradu. Dogajanje se bo potem nadaljevalo vse do 3. septembra. Prav vsak dan lahko pridete na obisk na grad na vodstva po zbirkah, na delavnice, na pogovorne večere, pozdravili pa vas bodo tudi v dislociranih enotah – v Dražgošah, na Visokem, v Galeriji Ivana Groharja in Kašči.

V teh dneh bodo loški muzealci institucijo častitljivih let razkrivali z vseh zornih kotov. »Na neki način se razgaljamo že celo leto. Pripravili smo že dve razstavi, prvo v marcu v Galeriji Ivana Groharja smo posvetili predvsem našim obiskovalcem, na že omenjeni razstavi v grajski galeriji pa poudarjamo zgodovino muzeja in omogočamo vpogled v zakulisje muzejskega dela. Poleg tega v kotičku FOKUS v Loškem muzeju izpostavljamo predmete, ki so bili med prvimi v muzeju, skozi celo leto pa utrinke iz muzejske zgodovine delimo tudi na Facebooku in Instagramu. Res pa je dogajanje zgoščeno v tem muzejskem tednu, ko se bomo lahko srečali vsak dan, prepričana sem, da bo vsak v tem tednu našel kak zanimiv dogodek zase,« poudarja Demšarjeva. Praznovanja s tem še ne bo konec, saj ob koncu leta pripravljajo še izid zbornika ob osemdesetletnici.

Poleg vodenj kustosov in direktorice Loškega muzeja po posameznih razstavah bo zagotovo zanimivo predavanje sestre Marte Triler o nunskih šolah na Loškem gradu, za ustvarjalne bo to delavnica stripa z Leo Vučko in Damirjem Grbanovićem, za ljubitelje zgodb pa pripovedni večer Pijana smrt, pripovedovalski večer za odrasle z Ano Duša. Dvakrat bodo podaljšali odpiralni čas muzeja – v soboto, 31. avgusta, in v torek, 3. septembra, boste obiskovalci lahko začutili muzejski utrip tudi v večernih urah, saj bo muzej odprt do 21. ure.

Kljub koncu poletja in začetku šole v Loškem muzeju pričakujejo dober obisk, saj je kar nekaj zvestih obiskovalcev, pa tudi sicer je obisk na muzejskih dogodkih dober. Na Loškem gradu se bo tokrat teden začel v torek, slavnostna govornika bosta direktorica Loškega muzeja Škofja Loka Saša Nabergoj in škofjeloški župan Tine Radinja. Po koncu uradnega dela bo sledilo druženje ob glasbi domače zasedbe Moon Time Quartet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 74 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

7/22

torek

7/24

sreda

5/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Naklo, 22. oktober 2019

Dan krompirja

RAZSTAVE / Jesenice, 22. oktober 2019

Soočenje različnosti

PREDAVANJA / Škofja Loka, 22. oktober 2019

Pozabljena megalitska civilizacija

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Ljubljana, 22. oktober 2019

Predstavitev knjige Jecljanje – tabu tema

PRIREDITVE / Kranj, 22. oktober 2019

Literarni večer

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 22. oktober 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Kranj, 22. oktober 2019

Sončne poti

 

 
 

 

 
 
 

Dars zavrnil pritožbo Gorenjske gradbene družbe / 10:02, 22. oktober

DARS naj se še pozanima pri firmi, ki vrta na avstrijski strani. Grem stavt, da bi to bilo najboljše in najcenejše.

Razstava Po sili vojak 2 / 21:25, 21. oktober

Kar nekaj mobilizirancev so "heroji" potamanili na pragu doma; v Brniški gmajni. Osvoboditev naroda.

Potep po vojvodini (2) / 12:31, 21. oktober

Jedan klub na svetu volim ja za njega iz sveg glasa navijam Vojvodina jedna jedina pola bela pola crvena Novi Sad to je nas grad koji nikad ...

Razstava Po sili vojak 2 / 11:09, 21. oktober

O lej ga, pozdravljen !

Potep po vojvodini (2) / 11:07, 21. oktober

Riblja Ćorba alias Bora Đorđević alias ???? ?????

Potep po vojvodini (2) / 11:05, 21. oktober

Še malo jugonostalgije za našega Poljskega prijateljaO kako je lepo biti glup,O kako je lepo biti glupmani glavu, pasi travu,glup si, nisi t...

Razstava Po sili vojak 2 / 06:52, 21. oktober

Seveda bo Alias Primož napisal, da nobene prisile ni blo,
in da Dežman klamfe serje.
Pač kar se Primožek nauči, to Alias Primož zna.