Festival Pisana Loka so predstavili (od leve proti desni): Agata Pavlovec, Tine Radinja, Jana Fojkar in Jernej Tavčar.

Deset pisanih škofjeloških dni

V okviru festivala Pisana Loka, ki se začenja danes, se bo do 1. septembra v starem mestnem jedru Škofje Loke zvrstilo šestnajst različnih dogodkov – od koncertov in različnih predstav do ustvarjalnih delavnic in prireditev za otroke.

Za glasbeni uvod v festival bosta nocoj s koncertom v kavarni na Loškem gradu poskrbela Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta letos Slovenijo zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije.

V okviru festivala Pisana Loka se bo v starem mestnem jedru Škofje Loke zvrstilo šestnajst različnih dogodkov.

Škofja Loka – Zaključek poletja bodo v Škofji Loki tudi letos polepšali s festivalom Pisana Loka, ki se je po besedah župana Tineta Radinje v nekaj letih razširil in dozorel ter bo znova ponudil program, s katerim poskušajo zadostiti najrazličnejšim okusom. Obetajo se nastopi tako klasičnih glasbenikov kot vrhunskih izvajalcev popularne glasbe, različne predstave in tudi prireditve za najmlajše. Ob tem se je župan zahvalil vsem društvom in posameznikom, ki pomagajo oblikovati program in tako poskrbijo, da je Škofja Loka v času festivala tako pisana. »Festival pa ni pisan samo po svoji vsebini, ampak izraža dušo pisane Loke, ki je že od nekdaj umetniška, kreativna in vedra,« je še dodal.

Največji škofjeloški poletni festival v desetih dneh prinaša kar šestnajst različnih prireditev v starem mestnem jedru, je razložila koordinatorica kulturnih prireditev na Občini Škofja Loka Jana Fojkar. Za glasbeni uvod v festival bosta nocoj s koncertom v kavarni na Loškem gradu poskrbela Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta letos Slovenijo zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije. Osrednji dogodek festivala se bo odvil teden dni kasneje, ko bo na Loškem gradu nastopila vokalna zasedba Perpetuum Jazzile, ki se bo tokrat predstavila z izborom skladb in aranžmajev, ki črpajo izključno iz slovenske glasbene zakladnice, je razložila Jana Fojkar. Ob zaključku Bralnice na vrtu Sokolskega doma bodo prihodnjo sredo nastopili Uršula Ramoveš in Fantje in Jazbecove grape. »Letos bodo izdali novo ploščo, zato bodo poleg 'železnega repertoarja' odigrali tudi nekaj novih skladb.« Posebej za festival Pisana Loka pa so se zbrali loški klasični glasbeniki. Devet solistov bo prihodnji četrtek skupaj z Orkestrom Amadeo nastopilo v nunski cerkvi, na Cankarjevem trgu pa bo ta dan mogoče prisluhniti pevskemu zboru Sankofa, ki bo poslušalce s pesmijo odpeljal v Afriko. V zadnjih dveh dnevih festivala bodo postregli še z dvema »koncertnima poslasticama«. V soboto, 31. avgusta, bo na Loškem gradu nastopila kultna elektronska alter rokovska zasedba Borghesia, v nedeljo, 1. septembra, pa bo na terasi mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja koncert dua Silence.

Ob koncertih se bo v sklopu festivala odvilo še več gledaliških in drugih predstav. V nedeljo, 25. avgusta, si bo mogoče ogledati komedijo Počivaj v miru, Kud Ljud pa bo v soboto, 31. avgusta, uprizoril Mestne metamorfoze. Tako malim kot velikim ljubiteljem lutk bo namenjena predstava Sosedi Teatra PolPet, vsem generacijam bodo pripovedovali tudi zgodbe, je razložila Jana Fojkar. Odraslim je namenjena glasbeno-pripovedovalska predstava Sojenice rojenice, najmlajši pa bodo lahko prisluhnili pravljici pod zvezdami z naslovom Čarobni večer z Luno. »Pisane Loke si ne moremo predstavljati brez ustvarjalnosti, zato bodo v mestu potekale tudi raznovrstne delavnice,« je še dodala Jana Fojkar in vse ljubitelje fotografije povabila na današnjo fotografsko delavnico, ki jo vodi slikar in fotograf Mito Gegič. Tretje leto zapored bo potekala tudi delavnica animiranega filma, letos so jo naslovili LE-GO Loka – otroci bodo risanke ustvarjali s pomočjo ene najbolj priljubljenih igrač, lego kock. V okviru ustvarjalne delavnice Naredi si sam pa bodo otroci izdelovali unikatne priponke. Vse prireditve bodo po besedah Jane Fojkar izvedli tudi, če bo deževalo, saj so v tem primeru zagotovili nadometne lokacije.

Koordinatorica razstavnega programa v Sokolskem domu Agata Pavlovec je ob tej priložnosti napovedala še nocojšnje odprtje razstave ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev s Škofjeloškega, ki jo pripravlja Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Škofja Loka. Več razstav se obeta tudi v septembru, še nekoliko skrivnostni pa so bili glede »budnice«, kot so poimenovali jutranji koncert 1. septembra v Crngrobu. Ob 4. uri zjutraj naj bi se namreč zbrali pred Namo v Škofji Loki in krenili proti cerkvi v Crngrobu, kjer bo ob 5. uri sledil koncert.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/8

četrtek

6/12

petek

7/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

GLEDALIŠČE / Cerklje, 14. november 2019

Ljubi moj

OBVESTILA / Gorenjska, 15. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

 

 
 

 

 
 
 

Sedemindvajset / 21:09, 13. november

G.Pintar,Če govoriva o kraljevini oz. stari Jugoslaviji je dejstvo, da je bila močna in vplivna edino RKC, država je bila gospodarsko in voj...

Film o družbenih konfliktih sodobne Slovenije / 18:43, 13. november

Režiser Metod Pevec in igralska zasedba Valter Dragan, Katarina Čas in Janez Škof so slabš napravljeni kotklošarji ( glej fotografijo).Blefe...

Sedemindvajset / 15:50, 13. november

Primož! Nekaj je beg pred revščino, ki se je dogajal tudi v medu in mleku obljubljeni deželi (saj veš kateri), drugo pa je beg pred izvensodnimi poboji.

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!

Vrh kraške planote / 09:08, 13. november

Slika 2 / 3 - Jelena Jusin, kje si pa ti videla borov gozd?

Drugač pa lep izlet. Hvala za idejo.