V dražgoški Sveti Luciji nastopa več kot dvajset domačinov. / Foto: Lidija Jelenc

Dnevi za Sveto Lucijo

Danes zvečer bodo v Gledališču Za plotom v Dražgošah premierno uprizorili igro na prostem Sveta Lucija. Ponovitve sledijo še ta in naslednji konec tedna.

Dražgoše – V Kulturno-turističnem društvu Dražgoše so po dvanajstih letih ponovno obudili igro na prostem v treh dejanjih, ki jo je leta 1913 napisal dr. Janez Evangelist Krek. Režiser Rok Pintar je v igralsko ekipo skupaj z otroki zbral več kot dvajset nastopajočih, od tega jih ima polovica izkušnjo igre izpred let. »Takrat je igra doživela res dober odziv, zato smo se zanjo ponovno odločili,« je povedala predsednica društva Lidija Jelenc. »Med domačini je še posebno priljubljena tudi zato, ker se dogaja v Dražgošah. Glede na to, da gre za igro na prostem, kamor dogajanje v njej tudi sodi, se gledalec še lažje vživi v igro samo.«

Krek je besedilo napisal v času, ko je bila vas pod Jelovico ideološko zelo razklana, kar ga je tudi spodbudilo, da Dražgošanom podari igro, s katero jim je na nevsiljiv način pokazal drugačno pot – pot k spravi. Tako je dogajanje umestil v zgodovino, upe pa položil v mlajše rodove, svoja najmočnejša sporočila pa v usta Kroparja, ki Dražgošanom v igri natrosi nekaj krepkih, a pohvali tudi njihovo odločnost in vztrajnost. Režiser poudarja, da v predstavi ne manjka brezčasnih sporočil, ne le za njihovo vas, ampak za ves slovenski prostor.

Igra traja uro in pol, v njej pa z izjemo enega nastopajo domačini iz Dražgoš. Najmlajši je star štiri leta, najstarejši nekaj čez petdeset. V igri nastopajo Marko Lotrič, Alenka Lotrič, Brane Kavčič, Jure Šolar, Klara Šolar, Ajda Peternelj, Danica Jelenc, Špela Luznar, Neža Habjan, Miloš Šmid, Andrej Frelih, Janez Šolar in otroci Ajda Jelenc, Lenart Jelenc, Neja Jelenc, Neža Jelenc, Jure Pintar, Nace Pintar, Tine Pintar, Gašper Šolar, Urša Šolar in Vid Šolar. Premiera bo na sporedu ob 20. uri, prav tako pa ponovitvi v soboto in nedeljo ter ponovitve naslednji teden v petek, 30. avgusta, naslednji dan v soboto, v nedeljo, 1. septembra, pa ob 19.30.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...