V Davči so v soboto pripravili okroglo mizo o vplivu velikih zveri na življenje na podeželju. / Foto: Gorazd Kavčič

Več besede lokalni skupnosti

Na okrogli mizi v Davči je minister za okolje in prostor Simon Zajc zagotovil, da bodo v pripravo strategij upravljanja z volkom in risom vključili tudi lokalno skupnost.

Predvčerajšnjim so v Davči spet zabeležili napad volka. Na domačiji pr' Hrvatu je pokončal tri ovce, štiri pa so pogrešane.

Davča – V okviru Dneva teric je minulo soboto v Davči potekala okrogla miza o vplivu velikih zveri na življenje na podeželju, ki sta jo pripravila Združenje civilnih iniciativ Slovenije za zmanjšanje zveri na populacijo leta 1991 in Turistično društvo Davča. »Vesela sem, da za isto mizo prvič sedimo vsi, ki smo pristojni za to problematiko,« je dejala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, poleg nje pa so na okrogli mizi sodelovali še minister za okolje in prostor Simon Zajc, direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem, predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač ter publicist in naravovarstvenik Anton Komat.

Sobivanju niso naklonjeni

V uvodu so navzoči izvedeli, koliko napadov volkov je bilo v zadnjem času v občinah Železniki, Gorenja vas - Poljane in Cerkno, zaradi česar je bila konec julija izdana odločba za izredni odstrel enega volka. »Kratene so nam osnovne človekove pravice, ne moremo prosto razpolagati z imetjem, naš občutek varnosti je okrnjen. To ne pelje nikamor,« je našteval Ivan Mavri iz Civilne iniciative (CI) Cerkno. Kot opozarjajo v pobudi za odstranitev nevarnih zveri, Severna Primorska in Gorenjska nikoli nista bili poseljeni z volkovi, zato ne pristajajo na nikakršno sobivanje. Zahtevajo tudi sistemsko ureditev odškodnin ter prevladujoči vpliv lokalnih skupnosti pri določitvi območij naselitve zveri. Minister Zajc je obljubil, da bodo v delovno skupino za pripravo strategije tako za volka kot tudi risa poleg stroke vključili lokalne skupnosti ter da bodo skupaj določili, kakšno število zveri je primerno in kje. Oblikovali bodo skupni predlog, ki bo šel v javno obravnavo in nato na sprejem na vladi. Zajc pričakuje, da se bodo tako izognili protestom, po drugi strani pa dosegli, »da bo toleranca ljudi takšna, kot si želimo, da bodo ljudje lahko normalno kmetovali in živeli, da se bo turizem razvijal, hkrati pa bo število zveri v ugodnem stanju«. Kot glaven ukrep za omilitev problematike je navedel sprejem interventnega zakona o odstrelu medveda in volka. »Zdaj smo tudi samo izvajanje zakona optimizirali do te točke, da ni nikjer več omejitev, je pa treba dati lovcem čas, da odstrel tudi izvedejo,« je pristavil.

Spremenili bodo sistem

Lado Bradač je ugotavljal, da so nevladne organizacije, ki se bojujejo za pravice živali, očitno uspešnejše od državnih uradnikov. To je botrovalo odločitvam upravnega sodišča, da odstrela v zadnjih letih ni bilo. »Če bi bili pri pripravi aktov boljši in če bi se prej naredil drzen korak, kakršnega je naredila ministrica z interventnim zakonom, verjetno teh težav ne bi bilo. Tu si moramo naliti čistega vina. Zdaj smo prišli do tega, da bo verjetno treba populacijo volkov prepoloviti,« meni Bradač. »Naredili smo vse, kar je v danem trenutku možno,« je odvrnila ministrica in napovedala, da se bodo lotili tudi sistema, da ne bo več omogočal tako veliko pritožbenih možnosti na sodiščih, ki bi ustavljale normalno in strokovno upravljanje z zvermi. Pivčeva sicer poleg pravilnega uravnavanja populacije zagovarja tudi zaščitne ukrepe, kot so ograje. Po njenem je treba znova vzpostaviti normalno ravnovesje, kjer bo možno sobivanje z volkom in kmetovanje, tudi tam, kjer zaščita ni možna, kot denimo na pašnikih v Davči.

»Rajonizacija je eden od nujnih ukrepov, ki se jih bo morala lotiti strategija upravljanja z volkom,« pa je dejal Oražem in dodal, da bi na ta način zagotovili prisotnost zveri v mejah, ki jih okolje lahko sprejme. V CI Cerkno sicer zahtevajo, da se življenjski prostor volka omeji samo na območje Kočevskega roga in Javorniško-Snežniškega pogorja.

Daljši šolski prevozi

Župana občin Gorenja vas - Poljane in Železniki Milan Čadež in Anton Luznar sta izrazila tudi skrb za varnost domačinov in učencev na poti v šolo. »Od ministra smo dobili navodila, da se sofinancirajo podaljšane relacije prevozov. To je posledica, odpraviti pa je treba vzroke,« je poudaril Čadež. Opozorila sta tudi na opuščanje paše drobnice, kar vodi v zaraščanje krajine, manjši obisk planincev … Po mnenju Luznarja sta dva tropa na tem območju občutno preveč, zato predlaga vsaj polovično zmanjšanje. »Ali gre volk ali pa ljudje. Izvoljeni ste, da delate za ljudi,« je bil jezen eden od navzočih kmetov. Kmetje so v razpravi med drugim opozorili, da v zvezi s to problematiko sestankujejo že vrsto let, a jih nihče ne upošteva, in da naravovarstveniki ne vidijo trpljenja domačih živali ob pokolih.

Člani CI Cerkno so po okrogli mizi povedali, da so jih predstavniki vlade z odgovori prijetno presenetili in da pričakujejo, da bodo za svojimi izjavami tudi stali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno oblačno
vlažnost: 60 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

16/28

četrtek

16/28

petek

17/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2020

Kolesarski izlet v Šinkov Turn

 

 
 

 

 
 
 

Ob prazniku podelili priznanja / 13:40, 13. avgust

Če sem prav razumel članek, če ne bi bilo združenja za vrednote NOB Radovljica, bi v Radovljici danes govorili nemško ?

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...