Novo učno pot so v družbi pastirja namenu predali direktor družbe Velika planina Leon Keder, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in župan Matej Slapar.

Po stopinjah pastirjev

Na Veliki planini so odprli učno pot Po stopinjah pastirjev, ki s pomočjo enajstih tabel predstavlja znamenitosti planine. Za ogled celotne poti sta potrebni dobri dve uri.

Postavitev enajstih informacijskih tabel je le del učne poti Po stopinjah pastirjev, saj nameravajo projekt nadgraditi še z mobilno aplikacijo.

Velika planina – Nova učna pot, ki bo močno olajšala obisk planine številnim domačim in tujim obiskovalcem ter jim omogočila samostojno raziskovanje in spoznavanje velikoplaninskih zanimivosti, je plod ekipe enajstih iz oddelka za geografijo Filozofske fakultete, Ekonomske fakultete in Pravne fakultete ter njihovih mentorjev, ki so se vzpostavitve učne poti vsebinsko lotili že pred štirimi leti.

»Pred štirimi leti se je porodila ideja o povezavi, pod katero se bodo lahko predstavljali in promovirali vsi deležniki na planini. Študentom in njihovim mentoricam – dr. Barbari Lampič, dr. Alenki Slavec in dr. Irmi Potočnik Slavič – gre velika zahvala, da so pripravili idejo poti, s poudarkom na povezovanju deležnikov in razvoju edinstvenih turističnih programov. Prvi konkretni rezultat njihove ideje je danes predstavljeni projekt Po stopinjah pastirjev, s katerim obiskovalce na interaktiven način spodbujamo k odkrivanju Velike planine in jim obenem olajšamo spoznavanje njenih skritih kotičkov in zanimivosti. Doživljajska pot preko prostranih pašnikov ponuja preplet dih jemajočih razgledov in dediščino območja, ki na teh planinah še vedno živi in daje prostoru tako edinstven pečat,« je na uradnem odprtju in predstavitvi učne poti na Gradišču, najvišji točki Velike planine, dejal župan Matej Slapar.

Učna pot Po stopinjah pastirjev se z osnovnimi informativnimi tablami začenja na treh vstopnih točkah, in sicer na zgornji postaji nihalke, na Svetem Primožu in ob dostopni cesti na planino, sestavlja pa jo enajst točk s tablami, ki so skladno z zanimivostmi, ki jih opisujejo, poimenovane: Na vrhu, Pastirjev dan, Arhitektura, Vrtača velikanka, Prisluhni, Kamnita vrata, Rastje, Živali, Pripovedna bitja, Nebeškanje in Vetrnici. Besedila za table, ki so napisana v slovenskem in angleškem jeziku, je pripravil poznavalec Velike planine Borut Peršolja. Obiskovalci lahko obisk učne poti prilagajajo svojim potrebam in času, ki ga imajo na razpolago, za obisk celotne poti pa bosta potrebni približno dve uri in petnajst minut.

Postavitev tabel na Veliki planini je zgled sodelovanja več deležnikov – Občine Kamnik, Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik ter družbe Velika planina. Ocenjena vrednost projekta je dobrih 56 tisoč evrov, financiran pa je iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in državnega Programa razvoja podeželja 2014–2020.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°


vlažnost: 82 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/8

četrtek

7/12

petek

8/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

GLEDALIŠČE / Cerklje, 14. november 2019

Ljubi moj

OBVESTILA / Gorenjska, 15. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

 

 
 

 

 
 
 

Največ denarja za obnovo cest / 11:57, 14. november

Lepi konci Slovenije, ki so bili po vojni neupravičeno zapostavljeni kar se tiče infrasttrukture in dostopnosti !

Sedemindvajset / 21:09, 13. november

G.Pintar,Če govoriva o kraljevini oz. stari Jugoslaviji je dejstvo, da je bila močna in vplivna edino RKC, država je bila gospodarsko in voj...

Film o družbenih konfliktih sodobne Slovenije / 18:43, 13. november

Režiser Metod Pevec in igralska zasedba Valter Dragan, Katarina Čas in Janez Škof so slabš napravljeni kotklošarji ( glej fotografijo).Blefe...

Sedemindvajset / 15:50, 13. november

Primož! Nekaj je beg pred revščino, ki se je dogajal tudi v medu in mleku obljubljeni deželi (saj veš kateri), drugo pa je beg pred izvensodnimi poboji.

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!