Mobilne hiške so očitno dobro zasedene, postavljene pa so na kmetijskem zemljišču prve kategorije. Kakšne bodo ugotovitve in ukrepi? / Foto: Peter Košenina

Turisti pri nekdanji diskoteki Lipa

V bližini nekdanje diskoteke Lipa v Spodnjih Pirničah so zrasle mobilne hiške – na kmetijskem zemljišču prve kategorije v lasti Zavašnikovih. Sešli so se predstavniki državnih inšpekcijskih služb in Občine Medvode ter se dogovorili za koordiniran pristop k zadevi, več informacij pa za zdaj ne dajejo.

Spodnje Pirniče – Družina Zavašnik iz Spodnjih Pirnič se je znova znašla v središču tako javnosti kot tudi lokalnih in državnih inšpekcijskih služb. Tokrat zaradi njihove nove pridobitve Camperstop & Village Lipa, ki je neposredno ob nekdanji diskoteki Lipa, kjer so pred 14 leti umrla tri mlada dekleta, ko jih je množica pohodila do smrti. Mobilne hiške so po informacijah Občine Medvode zrasle na nezazid­ljivem, kmetijskem zemljišču prve kategorije.

Prva prijava že na začetku maja

Že več mesecev so se krajani Pirnič spraševali, kaj se novega dogaja pri Zavašnikovih. Postavili so mobilne hiške, zato smo se na začetku junija z vprašanjem obrnili na medvoškega župana Nejca Smoleta, ki nam je za občinsko glasilo Sotočje povedal, da so mobilni objekti postavljeni na kmetijskem zemljišču prve kategorije, na katerem je tudi večina parkirišč, da na občini o tem niso bili nič obveščeni, niso prejeli niti enega samega dokumenta, da so podali prijavo naprej na državne inšpekcijske službe in sedaj čakajo rezultate njihovega dela, saj da občina drugače ne more ukrepati. Vsaj vidnih rezultatov ni bilo, vse dokler se tema na začetku tega tedna ni pojavila na naslovnici enega izmed dnevnih časopisov.

Pojdimo od začetka. Zavašnikovi so postavili mobilne hiške, Village Lipa, ki je v lasti Zavoda Elanca, katerega direktorica je Milena Zavašnik. O tem je občinskega inšpektorja Občine Medvode na začetku maja obvestila tamkajšnja Krajevna skupnost Pirniče. Na podlagi ugotovitev je občinski inšpektor 13. maja zadevo odstopil v reševanje Inšpektoratu RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Kot pojasnjujejo na Občini Medvode, so že naslednji dan prejeli odgovor, da so prijavo prejeli že 7. maja, opravili inšpekcijski ogled, ob katerem so ugotovili, da gre za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja, za kar niso pristojni, zato so prijavo v reševanje odstopili občinskemu inšpektorju. Ta jim je 15. maja podal odgovor ter prijavo Inšpektoratu RS za okolje in prostor, češ da ne gre za en enostavni objekt, temveč za celoto. Po tem so prejeli klic gradbene inšpekcije, ki je potrdila, da je pristojna za tovrstni objekt. In zgodilo se ni nič več – do tega tedna.

Koordiniran pristop, več informacij ne dajejo

Z vprašanji tako glede postavitve mobilnih hišk kot parkirišča smo se obrnili na oba omenjena inšpektorata, ki sta potrdila navedbe občine, glede parkirišč pa s strani Službe za odnose z javnostmi in promocijo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še dodatno pojasnilo: »Inšpektorat je v letu 2015 izdal odločbo, s katero se je zavezancu naložilo, da odstrani nasuti gramoz in del parkirišča ter ta del parcele začne uporabljati v kmetijske namene. Ker odločba ni bil izvršena, je inšpektorat uvedel izvršilni postopek, ki še vedno traja.«

Na Občini Medvode menijo, da nimajo vzvodov za ukrepanje in da je očitno na potezi gradbena inšpekcija. In kakšen je njihov odgovor? Iz Službe za odnose z javnostmi Ministrstva za okolje in prostor smo v torek dopoldan prejeli naslednje pojasnilo: »Gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) je prejela prijavo glede postavitve bivalnih kontejnerjev na kmetijskem zemljišču. O zadevi sta bila seznanjeni tudi občinska in kmetijska inšpekcija. Prijava bo obravnavana v skladu s sprejetimi prioritetami pri delu gradbene inšpekcije.« Popoldan pa dodatna informacija: »Po podatkih IRSOP so se v zvezi z izpostavljeno problematiko objektov v Spodnjih Pirničah danes, 13. avgusta, predstavniki pristojnih državnih in lokalnih inšpekcijskih služb ter občine sestali in se dogovorili za koordiniran pristop. Ker so postopki v teku, več informacij javnosti za enkrat ne moremo posredovati.« Kakšne bodo ugotovitve in morebitni nadaljnji ukrepi, bomo še naprej spremljali.

Hiške so dobro zasedene

Sicer pa je bil Občinski prostorski načrt Občine Medvode (OPN) sprejet in je stopil v veljavo lani, pripravljati pa so ga začeli v letu 2006. Kot je pojasnila Nataša Špilak z Oddelka za okolje, prostor in razvoj, je bila ena od pobud tudi za spremembo namembnosti zemljišča s parcelno številko 1120, k. o. 1975 Spodnje Pirniče: »Pobudnik je želel spremembo iz kmetijskih zemljišč v zemljišča za parkirišče in spremljajoče objekte. Pobuda ni bila upoštevana. Novega postopka sprememb Občinskega prostorskega načrta še nismo začeli, vseeno pa ves čas sprejemamo pobude za spremembe namembnosti zemljišč. Od sprejema OPN do danes po naši evidenci nismo prejeli nove pobude, ki bi se nanašala na ta zemljišča.«

Village Lipa oglašujejo na portalu za oddajanje turističnih kapacitet. Mobilne hiške so očitno dobro zasedene. Sodeč po informacijah na portalu, so ta konec tedna razprodani, včeraj je še bilo prosto od ponedeljka naprej – za 142 evrov na noč. Lokacija ima s strani gostov visoko oceno.

Okrog Zavašnikov bo očitno še pestro. Po poročanju Pop TV naj bi bile parcele in nepremičnine družine Zavašnik zaradi neplačevanja hipotekarnega lizinga kmalu na dražbi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 51 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/28

nedelja

14/30

ponedeljek

11/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !

Hrvaška gre na rumeni seznam / 10:52, 3. julij

Vsak ki bi rad 15 minut televizijske slave, nekaj že svari in nas na nekaj opozarja. Korona, COVID-19, plastične vrečke, planet se bo scvrl,...