Tale volk (iz živalskega vrta) ni nevaren in je deležen celo velike pozornosti obiskovalcev, medtem ko tisti, ki se gibljejo prosto v naravi, povzročajo škodo živinorejcem in sejejo strah med ljudmi. / Foto: Peter Košenina

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka

V Lovski zvezi Slovenije zavračajo očitke, da lovske družine, ki imajo dovoljenje za odstrel volka, ne izvajajo odstrela.

Stranka SLS za vsak zakonit odstrel volka ponuja lovcem spodbudo v znesku petsto evrov.

Na torkovem sestanku, ki ga je sklical minister za okolje in prostor Simon Zajc z namenom, da bi pospešili izvajanje interventnega zakona o odvzemu medveda in volka iz narave, so se dogovorili, da bodo območje za odvzem razširili na območje gibanja celotnega tropa, s čimer bodo tudi odpravili strah lovcev pred kaznijo zaradi napačnega mesta odstrela. Za hitrejši odvzem volka na območjih, ki jih interventni zakon ne zajema, bo agencija za okolje odslej po uradni dolžnosti izdala odločbo za odstrel že ob prijavi prvega škodnega primera, še vedno pa bo pred izdajo odločbe morala pridobiti mnenje zavoda za gozdove in zavoda za varstvo narave.

Kranj – Po podatkih lovske zveze imata dve lovski družini dovoljenje za odstrel enega volka v Kočevsko-belokranjskem lovsko upravljavskem območju, štirinajst lovskih družin za enega volka v Gorenjskem, Triglavskem in Zahodnem visoko kraškem lovsko upravljavskem območju in tri lovske družine za enega volka v Notranjskem lovsko upravljavskem območju. V Gorenjskem lovsko upravljavskem območju imajo dovoljenje lovske družine Sorica, Železniki, Selca, Stara Fužina, Nomenj - Gorjuše, Jelovica Ribno, Kropa, Bohinjska Bistrica, Poljane, Gorenja vas in Sovodenj.

O upravljanju z zvermi naj odloča stroka

Lovci doslej še nobenega volka, za katerega je bilo izdano dovoljenje za odstrel, niso uplenili, v Lovski zvezi Slovenije pa ob tem zavračajo očitke, da ne izvajajo odstrela. Kot poudarjajo, je lov na volka zelo zahteven, interventni zakon pa je določil še zelo stroge pogoje. »Zakon dovoljuje lov le nekaj lovskim družinam, zato ni mogoče pričakovati, da bi jih odstrelili na hitro, čez noč. Če se volk premakne v lovišče lovske družine, ki nima dovoljenja, ga ne moremo loviti. Vsem rejcem drobnice priporočamo, da se povežejo s starešinami in gospodarji lovskih družin in da jih redno obveščajo o premikih volkov,« svetujejo v lovski zvezi, kjer upajo, da bo o upravljanju z zvermi vendarle ponovno odločala stroka. V Sloveniji je po njihovem mnenju treba doseči širše soglasje o tem, koliko število medvedov, volkov in šakalov je še sprejemljivo za uspešno sobivanje ljudi in zveri. Od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo spremenilo politiko odstrela volka in jo organiziralo na način, kot je potekal do prekinitve, ki jo je s svojo odločitvijo povzročilo upravno sodišče.

Nimajo izkušenj z lovom na volka

»Z vseh strani pritiskajo na nas, da naj odstrelimo volka, in nam pri tem očitajo, da ga ne lovimo. To ni res. V naši lovski družini ga lovimo, vendar ga odtlej, odkar imamo dovoljenje za odstrel, v lovišču nismo opazili, niti ni povzročal kakršnekoli škode,« je dejal Branko Tavčar, starešina Lovske družine Sorica, in dodal, da lovci odhajajo na lov proti večeru ali zgodaj zjutraj, da volk v enem dnevu prehodi velike razdalje in ga je tudi zato težko upleniti ...

Na območju lovišča Železniki so v zadnjih treh tednih beležili dva napada volka na rejne živali – v Zabrdu je napadel drobnico in v Davči bika, v zadnjem letu so našli tudi tri jelene, ki jih je pokončal volk. Kot je dejal starešina družine Simon Tolar, ga lovci vsakodnevno lovijo, skupaj z drugo divjadjo, a ga odtlej, odkar je bilo izdano dovoljenje, niso opazili. Kot ugotavljajo v družini, je lov zelo zahteven, saj se volk giblje po velikem območju. Z lovom tudi nimajo nobenih izkušenj, v njihovem lovišču so volka nazadnje uplenili 1953. leta, a takrat je bila za uplenitelja tudi razpisana nagrada.

Odstrel enega volka ne bo prinesel rešitve

»Volk je stalno v gibanju, giblje se na velikem prostoru, predvsem ponoči. Kdor misli, da ga bo tam, kjer ga je opazil včeraj, videl tudi danes ali jutri, se moti,« na zahtevnost lova na volka opozarja Groga Čenčič, starešina Lovske družine Selca, in poudarja, da v zadnjem času opažajo nenavadno obnašanje volkov. Volkovi se pojavljajo tudi sredi dneva, ne bežijo pred ljudmi, o tem je tudi nekaj posnetkov. »Volka vsakodnevno lovimo, eden od naših lovcev je pred enim tednom tudi streljal nanj, vendar je njegov strel zgrešil,« je dejal Čenčič in poudaril, da si v družini želijo volka čim prej izslediti in upleniti – ne le zaradi škode, ki jo povzroča živinorejcem, ampak tudi zato, ker napada tudi jelenjad in ker bi se radi čim prej posvetili izpolnjevanju zahtevnega načrta odstrela jelenjadi. Z lovom na volka nimajo izkušenj, zdi se jim, da je pri lovu nanj bolj kot znanje pomembna sreča. Pri lovu je več omejitev, pri tem je Čenčič omenil tudi zanimivo izkušnjo enega od lovskih kolegov, ki je volka pol ure snemal na razdalji dvesto metrov. Nanj ni smel streljati, ker je bil volk v lovišču Lovske družine Jošt, a tudi član sosednje družine ga ne bi smel upleniti, ker družina nima dovoljenja za odstrel. V Lovski družini Selca so tudi prepričani, da odstrel enega volka (ob številu deset do petnajst volkov na Gorenjskem) ne bo prinesel rešitve.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

zmerno oblačno
vlažnost: 81 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

12/19

ponedeljek

14/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...