Spomini iz govorilnice

Klicanje iz javnih telefonskih govorilnic. Marsikdo verjetno sploh ne ve, da še obstajajo, kaj šele, da bi pomislil na njeno uporabo. Sodobna tehnologija je prinesla mobilno telefonijo in danes ima večina ljudi mobilni telefon, ki je v prvi vrsti namenjen klicanju, predvsem mladi pa ga večinoma uporabljajo za vse drugo. Komunikacija danes poteka zelo drugače, kot je bilo to včasih.

Na klice iz javnih telefonskih govorilnic so za večino ostali le še spomini. Mojih pravzaprav ni veliko, vezani pa so na klicanje sedanjega moža z morja – seveda na stacionarni telefon. Bilo je prav zanimivo, ko nisi vedel, ali se bo na drugi strani oglasil on ali kdo iz njegove družine, čakal si na vrsto, spremljal impulze, dokler ni prekinilo ... Imeli smo jo tudi v domači vasi – pri trgovini. Včasih je pri njej celo kdo čakal na klic, dokler ni zazvonilo ... Že dolgo je ni več kot tudi ne številnih drugih.

Javne telefonske govorilnice danes uporablja le še malo ljudi, so pa še vedno v uporabi, čeprav se njihovo število razumljivo zelo zmanjšuje. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) vsako leto izvaja redno raziskavo o mesečnih izdatkih gospodinjstev za storitve elektronskih komunikacij. Ta za leto 2018 kaže, da 11 odstotkov anketirancev sploh še nikoli ni uporabilo javne telefonske govorilnice, 19 odstotkov se jih ne spomni, kdaj jo je nazadnje uporabilo, 66 odstotkov pa jih je uporabilo javno telefonsko govorilnico pred več kot tremi leti. Le dva odstotka anketirancev sta uporabila telefonsko govorilnico pred enim letom ali manj.

Nekateri ta način klicanja torej še vedno uporabljajo. Podatki, ki so prav tako objavljeni na spletni strani AKOS-a, kažejo, da število klicev iz javne telefonske govorilnice še naprej upada, zanimivo, a logično pa je, da večina prometa, merjenega v impulzih (61,75 odstotka), prihaja iz govorilnic, ki sploh niso javno dostopne. Delež teh govorilnic pa je glede na celotno število govorilnic le 6,8 odstotka. Nameščene so večinoma v zavodih za prestajanje kazni ali v zaprtih oddelkih psihiatričnih bolnic.

Agencija je v analizi iz leta 2014 še ohranila javne telefonske govorilnice za naslednjih pet let, torej do konca letošnjega leta, z obrazložitvijo, da bo na ta način omogočila uporabnikom dovolj časa za prilagoditev. Vsi se tudi v tem obdobju še niso prilagodili, niso prešli na sodobnejše rešitve. Dejstvo je, da se bo število telefonskih govorilnic še naprej zmanjševalo. Če jih je bilo včasih v Sloveniji več kot štiri tisoč, naj bi jih bilo konec letošnjega leta le še okrog šeststo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 3°

megla
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

2/7

ponedeljek

1/10

torek

0/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

RAZSTAVE / Naklo, 27. januar 2020

Devetmesečna pot po Južni Ameriki

OBVESTILA / Kranj, 27. januar 2020

Mesečno srečanje Prerojenih in predavanje

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

IZLETI / Kranj, 30. januar 2020

Pohod na Rudnico

PREDAVANJA / Radovljica, 30. januar 2020

O pomenu predelave in uporabe lokalnega lesa

PREDAVANJA / Kranj, 30. januar 2020

Miti in resnice o sladkorni bolezni

RAZSTAVE / Tržič, 30. januar 2020

Dolomiti – mesta gradov

 

 
 

 

 
 
 

Naborništvo ni potrebno / 21:40, 26. januar

Gospod pravi da nimamo financ. Seveda jih imamo, samo u taprav radlc ga je treba speljat. Malo naj se pozanima, koliko miljonov gre za razne...

Iz Prage v Bitnje / 11:35, 26. januar

Končno smo slišali resnico o drugi Švici.

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 10:28, 26. januar

V Kr. Gori do Planice se kar lepo vzpostavlja red, morostarji so parkirali vsepovsod, na polju, na gozdnih poteh, na privat parcelah itd.. Kot da je vse en parking !

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...

Zdravstveni dom odprt maja / 17:12, 25. januar

Lep

V parku odslej mirna območja / 09:02, 24. januar

Ves narodni park bi moral biti mirno področje!Če prav razumem " mirna področja", je to krčenje narodnega parka.Zakaj?Ker se bo v nemirnih po...

Košček dobe, ki jo je doživel Štukelj / 08:56, 24. januar

Predstavitev knjige o Leonu Štuklju v TRŽIČU
............................
Reku Tržičan:
kdo je to Štukelj?A je kkšen čevljar?