Mezzosopranistka Barbara Kozelj že skoraj dve desetletji živi na Nizozemskem. / Foto: Andreas Terlaak

Peti pred domačo publiko je poseben užitek

Na koncertnem večeru na prostem z naslovom Pa se sliš' se bodo v sredo, 14. avgusta, ob 20. uri na župnijskem posestvu v Predosljah predstavili pevci in glasbeniki iz domačega kraja ter Kranja in okolice. Osrednja gostja bo mezzosopranistka Barbara Kozelj, ki že leta živi in deluje na Nizozemskem.

Ko sem na primer pela v newyorški dvorani Carnegie Hall v Pasijonu po Mateju in sem po treh urah na odru odpela zadnjo arijo, sem sedla na stol in pomislila: »Evo, ena navadna punca iz Predoselj poje na tem znamenitem odru.«

Predoslje – Tokratni koncertni večer je eden v nizu dogodkov ob praznovanju 110-letnice obstoja KUD Predoslje, spodbudil pa ga je tudi odmeven koncert, ki so ga predoseljski kulturniki na istem mestu pripravili pred dvema letoma. Tudi letos bo osrednja gostja večera domačinka mezzosopranistka Barbara Kozelj, ki si je uspešno kariero operne pevke ustvarila na Nizozemskem, kjer se je šolala na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Šolanje je nadaljevala v Amsterdamu, kjer tudi živi, nastopa pa po koncertnih in opernih odrih po vsem svetu. Po prihodu iz Amsterdama smo jo povabili k pogovoru.

Kakšno kolo vozite v mestu, kjer to velja za najpomembnejše prevozno sredstvo?

Vozim starejše kolo, da mi ga ne ukradejo. Spredaj je sedež za štiriletno hčer Nikki, zadaj običajno sedi osemletna Maya, ki pa se zdaj tudi že vozi sama s svojim kolesom. Nimam avtomobila, vse poti opravim s kolesom. Za Nizozemce pa kar drži stereotip kolesarjev, saj so na kolesu ob vsakem vremenu. Doma smo kolesa običajno novembra očistili in pospravili do marca v garažo, v Amsterdamu to ne pride v poštev.

Najbrž je v Nizozemski prestolnici neprimerljivo s Slovenijo tudi življenje in delovanje operne pevke?

Težko podam primerjavo med pevskima karierama v obeh državah, saj sem sama že zelo zgodaj odšla v Haag in se kasneje ustalila v Amsterdamu. Tam je ogromno možnosti za nastope na različnih nivojih, na amaterskem na začetku in polprofesionalnem, prek katerega si zgradiš kariero, dokler se ne ustališ med profesionalci. S Kraljevim orkestrom Concertgebouw v eni najbolj priznanih opernih hiš na svetu sem debitirala leta 2013.

Sicer pa je Amsterdam zelo internacionalen, tja prihajajo pevci in glasbeniki z vsega sveta, kar je najbrž neprimerljivo s stanjem v Sloveniji. Prek prijateljev glasbenikov spremljam sceno v domovini, občasno pa tudi nastopam v Slovenski filharmoniji. Lahko rečem, da v Amsterdamu živim življenje, o kakršnem sem vedno sanjala. Nastopam na Nizozemskem in drugje po svetu – v Angliji, Nemčiji, na Madžarskem, v Ameriki ... Delujem kot svobodna umetnica, pred nedavnim sem pridobila tudi novega agenta v Londonu, ki skrbi za moje angažmaje, pogodbe, honorarje. Prek agencije poteka kar osemdeset odstotkov mojih angažmajev. Ta čas operne hiše že načrtujejo sezone od 2021 naprej in iščejo pevce za posamezne vloge in glasove. Je pa tako, da kariero zares začneš graditi takrat, ko te neka operna hiša ponovno povabi, ker so bili prvič s teboj zadovoljni, ali pa te v ansamblu želijo posamezni dirigenti. Tako večkrat dobim povabila tudi mimo agencije.

Tako je tudi tokrat, ko boste nastopili v domačih Predosljah, lahko bi rekli pred svojo publiko ...

Nastopa v domači vasi se zelo veselim. Že pred dvema letoma, takrat sva bila osrednja gosta z bratrancem Petrom Martinčičem, basistom v ljubljanski operi, sva po koncertu rekla, da bova kadarkoli z veseljem še prišla. Peter je žal letos zaseden, ker poje v tujini, bo pa zato nastopila kopica mladih odličnih pevk in pevcev ter glasbenikov iz naših krajev.

Včasih, ko pojem v tujini na zares pomembnih koncertih ali v zahtevnih vlogah, razmišljam o tem, kdo sem in od kod prihajam. Ko sem na primer pela v newyorški dvorani Carnegie Hall v Pasijonu po Mateju in sem po treh urah na odru odpela zadnjo arijo, sem sedla na stol in pomislila: »Evo, ena navadna punca iz Predoselj poje na tem znamenitem odru.« Takrat se vedno počutim hvaležno svojem kraju, ljudem, sredini, kjer sem odraščala. Marsikdo mi reče, da z nastopom doma vse to na neki način vračam svojemu kraju. Zato vedno rada in z velikim veseljem pojem pred domačim občinstvom.

Kaj ste izbrali za današnji koncert?

Izbrala sem dva samospeva in tri operne arije. Najprej sem si želela zapeti nekaj slovenskega. Odločila sem se za Nezakonsko mater, uglasbil jo je Miroslav Vilhar, ki je nisem pela že vsaj 15 let in je res čudovita pesem. Dodala ji bom še eno bolj veselo, in sicer Pomladni veter Benjamina Ipavca. Med opernimi arijami je zagotovo najbolj znana Habanera – arija Carmen iz istoimenske Bizeteve opere, potem je tu krasna arija Pauline iz opere Pikova dama Čajkovskega in še ena iz Vivaldijeve opere Bajazet, in sicer arija Sposa, son disprezzata. Pred tremi meseci sem v tej operi nastopala v Amsterdamu in je arija, v kateri lahko kot pevka s svojim glasom veliko pokažem, od umirjenosti do dramatičnosti. Spremljala me bo pianistka Andreja Kosmač.

Kako pogosto se sicer vračate v domovino?

Vračam se na različne nastope, je pa res, da domov tudi sicer pridem vsaka dva, tri mesece z obema dekletoma, da sta lahko z babico in dedkom. Pridemo za jesenske počitnice, za božič, okrog prvega maja … Kar jima tudi zelo koristi, saj tukaj govorita samo slovensko. V novembru, ko me čaka nastop v Sloveniji, bom za nekaj dni sicer prišla sama, že sedaj pa se pripravljam za vlogo Brangene v Wagnerjevi operi Tristan in Izolda, ki bo na sporedu v Leipzigu.

Na koncertu Pa se sliš' bo nastopila še plejada mladih pevk in pevcev. Med njimi obetavna sopranistka Ernestina Jošt ter Mateja Grašič in Mitja Rozman, ki bosta zapela tudi dva dueta, tu pa so še Gregor Žibert, Eva Mušič, Maja in Matej Logar ter glasbenika Rok Prhavc (harmonika) in Mojca Ančimer (klavir). Koncert bosta povezovala Anže Ančimer in Petra Žibert.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

delno oblačno
vlažnost: 30 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...