Javno pismo o župniku Branku v Preddvoru

Ljudje ne uvidijo težav človeka, ki je svojo srečo poklonil služenju bližnjemu. V času študija je pričakoval, da bodo težave odpadle ali jih sploh ne bo, ko bo postal duhovnik. Za ljudi v službi cerkve bi bil boljši izraz cerkvenik. Tako jih otroci ne bi imeli za brezgrešne duhove in ne bi bili v dvomih in razočarani.

Preden so Branka posvetili v mašnika, je podpisal pogodbo, da se ne bo ženil, in se tako odpovedal otrokom. Po nekaj letih mnogi to obžalujejo in si močno zaželijo otroke. Popolnoma naravna želja. V Sloveniji je že pred desetimi leti po besedah enega od župnikov vsak peti imel otroka, na Hrvaškem menda vsak tretji. Takšne razmere so velik minus za moralo Katoliške cerkve. Ti ljudje so tako rekoč priležniki. Ali ne bi bilo bolje, da bi se obvezni celibat spremenil v prostovoljnega in bi se cerkvenik poročil, ko ne bi več mogel živeti brez ženske. Seveda bi moral vsak dobro premislili, kakšne so njegove vzgojiteljske in očetovske sposobnosti, da mu otroci ne bi bili v poklicno breme.

Moj oče je zidal pri kmetu v Palovčah, ki je imel deset otrok, in župnik ga je prosil, naj mu zaupa najmlajšega, ki je bil bister in priden, vendar tega ni mogel storiti. Ta fantič je postal škof. Mnogi se ob otrocih raznežijo, se še spomnite, kako je papež Janez Pavel II. v Postojni zaklical: Papež ima vas rad!

Žal se nekateri ne obvladajo in zaidejo v telesnost. Leta 1963 sem delal na zadružnem posestvu na Notranjskem, sodelavci so o župniku grdo govorili. Pri velikonočni spovedi mi je tudi on grdo govoril o ljudeh. Naslednji dan sem se peljal mimo križa na polju in potožil Jezusu, da župnik ne govori častno in spodobno. Jezus mi veli: »Frančišek, napiši mu pismo, iz Svetega pisma prepiši odlomek o opominjanju, če ne bo ubogal, piši škofu.« Cerkvenik mi je bil hvaležen za bratsko pomoč in poboljšal se je.

Iz župnije pri Kranju so očetje pisali škofu in zatožili župnika, s katerim so skupaj lumpali na slovenski obali, njihovi sinovi ministranti pa so spali v ankaranskem župnišču. Lahko bi ga ustavili, starši imajo pravico opozoriti veroučitelja na napake.

Družba je dolžna uvesti spolno vzgojo v družine, ki so osnovne celice človeške družbe. Pravočasno poučeni otroci znajo pravilno ravnati in se umaknejo ljudem, ki jih skušajo izkoristiti. Tovrstno nasilje sem izkusil, vendar sem se uspešno umaknil. Utrpel pa sem škodo, saj se nisem mogel izučiti obrti. Otroke je treba dovolj zgodaj naučiti spoštljivega in spodobnega pogovora o spolnosti. Pošteno in spodobno življenje je osnova človekovih pravic, svobode in plemenitosti.

Frančišek Vrankar, Kranj

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...