Člana Ansambla musica cubicularis basist Matthew Baker in sopranistka Theresa Dlouhy / Foto: Jana Jocif

Poscheva zbirka motetov

Festival Radovljica se danes nadaljuje z Ansamblom musica cubicularis in moteti iz zbirke Harmonia concertans Isaaca Poscha.

Radovljica – Na uvodnih koncertih letošnjega festivala sta se predstavili mednarodna zasedba glasbenikov na čelu s priznanim flavtistom Danom Laurinom, ki je publiko navdušila z glasbo Antonia Vivaldija in sodobnikov, dan kasneje, v nedeljo, pa sta z moteti in šansoni Josquina Despreza v ansamblu Dulces Exuviae nastopila baritonist Romain Bockler ter na v spremljavi na lutnji Bor Zuljan. Danes se bo v Radovljiški graščini festival nadaljeval z Ansamblom musica cubicularis, stalnim gostom festivala, ki bo tokrat predstavil glasbo skladateljev Isaaca Poscha, Jacobusa Handla - Gallusa, Georga Prennerja in Lodovica Viadana.

Poscheva zbirka motetov za razne zasedbe pevskih solistov in basso continuo Harmonia concertans sodi med najzanimivejša dela starejše slovenske glasbene dediščine. Posch je zadnja leta preživel na Kranjskem. Po ansambelskih plesih za koroške in kranjske plemiče, s katerimi so sklenili lanski festival, je za tisk pripravil tudi motete, a jih je leta 1623 izdala njegova vdova. V sestavu bodo nastopile sopranistke Theresa Dlouhy, Clara Brunet Vila in Tanja Vogrin, basist Matthew Baker, spremljala pa jih bosta Tomaž Sevšek (orgelski pozitiv) in Domen Marinčič (čembalo, viola da gamba).

Po nekajdnevnem premoru bo v petek klavirski trio v sestavi Cecilia Bernardini (violina), Aleksander Rudin (violončelo, arpeggione) in Aapo Häkkinen (zgodovinski klavir) izvajali glasbo Franza Schuberta. Izvedbe Schubertove glasbe na zgodovinskih glasbilih so sicer stalnica na festivalskem sporedu. Njegov mojstrski Klavirski trio v Es-duru, ki ga bomo slišali tokrat, pa je nastal leta 1827 in je bil ena redkih poznih skladb, ki jih je slišal pred smrtjo pri enaintridesetih. Slavni ruski violončelist Aleksander Rudin igra tudi arpeggione, redko godalo, ki ga je izumil dunajski goslar Stauffer in za katerega je Schubert napisal svojo priljubljeno sonato. Festival Radovljica bo sicer potekal še vse do 25. avgusta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/10

torek

8/13

sreda

6/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Kranj, 12. november 2019

Martinovanje 2019

RAZSTAVE / Radovljica, 12. november 2019

Ohranimo risa

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. november 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 12. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Naklo, 12. november 2019

Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe nekoč in danes

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

 

 
 

 

 
 
 

Načelno so za sežigalnico / 15:42, 11. november

Res je primerna lokacija. Še toplovod potegnejo do Radolce pa je civilzacija prišla na Gorenjsko.

Načelno so za sežigalnico / 14:39, 11. november

Kje so bli pa Gorjanci, Blejci in Bohinjci? Separacija u Radolc je naprodaj! Je morda tu primeren prostor za moderno sežigalnico ?

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 20:30, 10. november

Če so vrnili Pokljuko, ne vem zakaj sedaj čarajo z ostalim javnim dobrom. Na koncu bomo mastno plačali ravnanje rdečih kmerov v Radovljici. ...

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 19:03, 10. november

Ena največjih napak naše države pri denacionalizaciji je prevelika radodarnost in 100% vračanje zemljišč in gozdov RKC-ju. Ta zemljišča RKC ...

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 15:51, 10. november

Alias Primož, oba z Mahničem sta mal mahnena.

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 10:57, 10. november

Kdaj smo se začeli Slovenci sovražno ločevati med seboj?
In čemu?

Razkol je pri nas začela Rimskokatoliška cerkev, ideološko utemeljil pa ga je dr. Anton Mahnič.

O Triglavskih jezerih spet v Radovljici / 22:25, 9. november

Končno se je le negdo postavil po robu Cerkvi? Zakaj se nobeden ne vpraša če je bilo to crrkveno ? Odkod je to dobila cerkev? Če je bil las...