Kampi predstavljajo tretjo najbolj priljubljeno obliko prenočevanja na počitnicah, takoj za hoteli in apartmaji. / Foto: Tina Dokl

V gorenjskih kampih polno gostov

Državna statistika v kampih beleži precejšen porast števila nočitev. Tako kot v preteklih nekaj letih so z dozdajšnjim potekom sezone zelo zadovoljni tudi v gorenjskih kampih, kjer na vrhuncu sezone kapacitete marsikje komaj sledijo povpraševanju.

Kranj – Po priljubljenosti med turisti se dopustovanje v kampih pri nas uvršča na tretje mesto, takoj za hoteli in apartmaji. Po podatkih statističnega urada so letošnjega junija prav v kampih zabeležili največjo porast nočitev, in sicer za 28 odstotkov v primerjavi z lanskim junijem. Če so imeli lanskega junija v kampih 224 tisoč prenočitev gostov, je letošnjega junija številka narasla na dobrih 287 tisoč. Prihodov turistov je bilo skoraj 110 tisoč oziroma 25 tisoč več kot junija lani.

Približno 73 odstotkov gostov v kampih predstavljajo turisti iz tujine.

Boljši pa ni bil le prvi izmed poletnih mesecev, temveč celotna prva polovica letošnjega leta. V prvih šestih mesecih so v slovenskih kampih zabeležili 548 tisoč prenočitev, v enakem obdobju lani pa 493 tisoč. Z izjemo maja so bili tako v vseh mesecih bolj polni kot lani.

V okolici jezer zadovoljni

Kako pa so za zdaj zadovoljni s sezono v kampih po Gorenjskem? Podatke statističnega urada potrjujejo tudi turistični delavci v gorenjskih kampih, ki – tako kot je v zadnjih letih že v navadi – tudi letos beležijo novo odlično turistično sezono.

Camp Zlatorog ob Bohinjskem jezeru je v zadnjih letih ob vrhuncu poletne sezone vseskozi zaseden in tudi letos ni nič drugače. Kot pravijo, v kampu lahko sprejmejo 750 gostov, povpraševanja pa je več, zato morajo vsak dan precej počitnikarjev zavrniti. Med gosti prevladujejo Nemci, Nizozemci in Čehi.

Zadovoljni so tudi v družbi Sava Hotels & Resorts, kjer v Campingu Bled v prvih sedmih mesecih letošnjega leta beležijo rast v primerjavi z enakim obdobjem lani, dober obisk kampa pa si obetajo tudi v nadaljevanju sezone.

Izpad zaradi dežja

Nekoliko nižje ob toku Save Bohinjke, v Kampu Šobec, kjer lahko sprejmejo do tri tisoč gostov (število je odvisno od števila oseb na posamezni parceli), so trenutno polno zasedeni, v zadnjem času pa jim je ponagajalo vreme. »Ravno na vrhuncu sezone smo imeli zaradi dežja precejšen izpad, ocenjujemo, da smo v desetih dneh izgubili kakšnih deset tisoč nočitev,« pravi direktor kampa Uroš Ambrožič, ki sicer meni, da bo letošnja sezona na podobni ravni kot lanska, če pa bi jim bilo vreme bolj naklonjeno, bi bila boljša. Zaradi slabega vremena so letos gostili predvsem manj Nizozemcev, sicer pa tudi v Kampu Šobec zaznavajo več nemških obiskovalcev. Prav Nizozemci in Nemci predstavljajo okoli šestdeset odstotkov vseh gostov v kampu. Sicer pa Ambrožič ugotavlja, da število gostov na posamezno parcelo oziroma prikolico pada: »V zadnjem letu se je pokazalo, ne le pri nas, da ljudje ne potujejo več v tako številni družbi, v šotoru ali prikolici sta večkrat namesto štirih oseb le dve.«

V Šobcu, kjer so v zadnjem obdobju precej vlagali v posodobitev infrastrukture, investicij še niso zaključili. Po koncu sezone nameravajo obnoviti recepcijo, prenovili bodo tudi največji sanitarni objekt v središču kampa in uredili prostore za kolesarje in pse ter tudi prhe za pse.

Z obiskom so zelo zadovoljni tudi na drugem kraku Save, v Kampu Špik v Gozdu - Martuljku. Kamp, ki lahko sprejme šeststo gostov, je polno zaseden, a za zdaj naval še obvladujejo in jim gostov ni treba zavračati. Kot pravijo, so lani zabeležili 35 tisoč nočitev, v letošnji sezoni pa bodo te številke še višje. Med gosti je okoli trideset odstotkov Nemcev, sledijo Nizozemci (dvajset odstotkov), okoli 15 odstotkov pa je domačih gostov.

Julij trikrat boljši kot lani

Tudi v Kampu Alpe v Kamniški Bistrici so doslej s sezono zadovoljni. »Od sredine julija smo stoodstotno zasedeni, kar pomeni, da vsako noč pri nas prenoči od 120 do 150 gostov. Že letošnji junij je bil precej boljši kot lanski, julija pa smo našteli trikrat več gostov kot lanskega julija. Za zdaj pa kaže, da bo tudi avgusta kamp dobro zaseden,« pravijo v kampu, kjer med gosti prednjačijo Francozi ter Čehi in Italijani, opažajo pa tudi vse več Špancev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 100 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/27

sobota

13/30

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Radovljica, 17. avgust 2019

Delavnica mokrega polstenja

PRIREDITVE / Ljubelj, 17. avgust 2019

Ples brez meja

IZLETI / Gozd - Martuljek, 17. avgust 2019

Na Špik

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

 

 
 

 

 
 
 

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:19, 15. avgust

Umestitev še enega campa pa res ni potrebna. Bi se pa z njo strinjal, samo za avtodome, in če bi na Bled prepovedali z avtodomi. Zdi se mi p...

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 18:19, 15. avgust

In glej, tu ni volka!!!

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 15:46, 15. avgust

Če pomislim, da nas država striže na vsakem vogalu , bi reku, da smo večje ovce od ovc.

Tako hudo kot letos še ni bilo / 15:38, 15. avgust

Težave z zvermi?
Ni hujše zveri kot je pa čvouk!