Nande Vode iz Komende se je rodil 23. julija 1919.

Pestro življenje stoletnika Nandeta Vodeta

Pred kratkim je svoj stoti rojstni dan praznoval Nande Vode, nekdanji politik, poslanec, partizan, družbeni delavec in kmet iz Komende.

Komenda – Nemogoče je v nekaj stavkih povzeti pestro življenjsko pot stoletnika Nandeta Vodeta. Pred petimi leti sta jo v zajetni biografiji z naslovom Vredno je bilo: Nande Vode popisala njegova komendska rojaka dr. Stanislav Zarnik in Goran Peršin.

Nande se je rodil 23. julija 1919 kot nezakonski otrok Ferdinandu Vodetu in Mariji Dobnikar s Spodnjega Brnika. Odraščal je na Vodetovi domačiji v Komendi skupaj z očetom in krušno materjo Heleno. Prva leta ga je poučeval zasebni učitelj, nato pa je šolanje nadaljeval na kočevski realni gimnaziji in v Ljubljani na trgovski šoli. Po vrnitvi v Komendo ga je oče začel učiti trgovanja z vinom, dokler ni prišla druga svetovna vojna, ko je tudi sam odšel v partizane. Po vojni je kmetoval na domačiji in se ukvarjal s politiko, leta 1967 je bil izvoljen za poslanca v republiški skupščini. Predvsem se je zavzemal za večjo zastopanost in veljavo kmetov v družbi in je zaslužen za to, da so tudi kmetje prejemali pokojnine. Srečal se je tudi s Titom. »Ni dosti komentiral, saj tudi ni imel kaj reči, saj ni bil kmet. Vedel pa je, da je nujno, da se kmetijstvo ohrani in da so težave v Jugoslaviji še veliko večje kot v Sloveniji,« se srečanja danes spominja stoletnik.

Aktiven je bil tudi na številnih področjih družbenega življenja v svojem domačem okolju. Še danes je član Lovske družine Komenda, ki jo je soustanovil njegov oče, dolga leta pa je bil tudi njen prvi mož. Je soustanovitelj Konjeniškega kluba Komenda, aktiven je bil tudi pri komendskih gasilcih. Bil je soustanovitelj kulturnega društva v Komendi, ki je po vojni obnovilo Komendski dom, v katerem so organizirali številne prireditve, dramske igre in predvajali filme. Po njegovih predlogih so poimenovali tudi nekatere ulice v Komendi.

Kljub delu na kmetiji in napornemu udejstvovanju v politiki in na družbenem področju pa Nande Vode ni zapostavil družinskega življenja. Poročil se je z Alojzijo, ki so jo klicali Slavka oziroma Slava. Rodilo se jima je pet otrok: Dunja, Slavka, Sergej, Nande in Alenka. Leta 1974, ko ji je bilo komaj petdeset let, je žena Slavka umrla. »Takrat je bilo zelo hudo, to je bil zelo težek čas za vse nas, a smo se nekako postavili na noge,« pravi njegova najmlajša hči Alenka.

Njegova sedanja življenjska sopotnica je Maruša, ki o Nandetu ve povedati le najboljše: »Pri njem najbolj cenim poštenost in razumevanje. Zna poslušati in pomagati drugim, tudi ko sem bila bolna, mi je ves čas stal ob strani.«

Slavljenec je vse do danes ohranil veselje do življenja. Z Marušo jima čas krajšajo obiski prijateljev in družine. Ima namreč dvanajst vnukov in pet pravnukov. Še vedno rad bere, zanima se za dogajanje doma in v svetu, še pred letom dni pa je vozil tudi avto. Vozniško dovoljenje za avto je imel več kot osemdeset let, voziti pa je znal že prej, saj so imeli Vodetovi v lasti avtomobil že leta 1927.

»Lepih spominov se je nabralo kar nekaj. Že ko se zaljubiš, je lepo, kajne? Ostanejo pa tudi tisti slabi, grozljivi, a vse gre mimo, življenje vse nekako zabriše, prinese nove stvari,« pravi sogovornik, ki doda, da vsak čas prinese nekaj dobrega in slabega: »Razen vojne, ki nikoli ne pomeni nič dobrega, vsak čas prinese nekaj pozitivnega in nekaj negativnega. Tako je tudi danes. Bomo videli, kako se bo odvijalo dogajanje pri nas in v Evropi. Zdi se mi, da vsak zase vleče, a so potrebni tudi kompromisi. Zato pa morajo biti politiki preudarni, da vedo, kako je treba ravnati.« Zapustil ga ni niti smisel za humor. Večkrat se pošali tudi med našim obiskom, ob slovesu, ko se opravičim, če sem ga morda predolgo zadržal, pa hudomušno pripomni: »Nič zato, saj sem že v penziji. Čeprav pravijo, da penzionisti nimamo časa, pa sem si ga tokrat vzel.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh