Zmagovalca na Veliki nagradi Kranja – Memorialu Filipa Majcna je odločil ciljni sprint, kjer se je najbolje znašel Marko Kump iz ekipe Adria Mobil, najboljši rezultat kranjskih kolesarjev pa je s petim mestom dosegel Jaka Primožič. / Foto: Gorazd Kavčič

Kranj je bil spet kolesarska prestolnica

V nedeljo popoldne so se z najstarejšo slovensko kolesarsko dirko, 51. dirko za Veliko nagrado Kranja – Memorialom Filipa Majcna, končale dvodnevne kolesarske prireditve v Kranju. Luka Mezgec slavil na etapi dirke svetovne serije na Poljskem.

Šenčur, Kranj – Kolesarski konec tedna na Gorenjskem se je začel že v petek v Šenčurju, kjer so pripravili dvajseto kolesarsko dirko za Veliko nagrado Šenčurja. Ta je bila letos posvečena pred leti preminulemu Bojanu Udoviču, olimpijcu in predsedniku Kolesarskega druš­tva Šenčur. Ob progi se je kljub slabi vremenski napovedi zbralo veliko število gledalcev, ki so v sončnem vremenu uživali v zanimivi kolesarski dirki, na kateri se je pomerilo skoraj sto petdeset tekmovalk in tekmovalcev z vseh koncev sveta. Najprej so se na kriteriju pomerile ženske, zmagala pa je Avstralka Rebecca Wiasak (Can­berra Cycling Club) pred mladinkama Kolesarskega kluba Kranj Ano Ahačič in Emo Žibert. Med mladinci je slavil Carlo Jurišević (Ljubljana Migimigi), med mlajšimi mladinci pa David Gregorič (KK Adria Mobil). V kategoriji elite je bil najhitrejši David Per (Adria Mobil).

Kolesarke in kolesarji so se v soboto nato preselili v Kranj, kjer se je pester tekmovalni program začel že zgodaj popoldne. Na kriterijih so se najprej pomerili najmlajši, od mlajših mladink naprej pa so dirke štele tudi za naslove državnih prvakov. Tako je med starejšimi mladinkami državna prvakinja postala Nika Jančič (BTC City Ljubljana), med mlajšimi mladinci David Gregorič (Adria Mobil), med starejšimi mladinci Marko Jeretina (Ljubljana Migimal), med ženskami do 23 let in elite pa Tajda Mohorič (KK Kranj).

Na zadnji sobotni preizkušnji, nočnem kriteriju za kategoriji do 23 let in elite, je v dresu Adrie Mobil slavil domačin iz Podblice, 24-letni Gašper Katrašnik.

»Poseben občutek je nastopiti na domačih ulicah, kjer je ob progi toliko ljudi, med njimi tudi veliko poznanih. Zmaga mi veliko pomeni, saj sem bil letos kar nekajkrat na stopničkah, zmagal pa še nisem,« je povedal državni prvak v kriteriju. »Krize nisem imel, s tako ekipo sploh ni bilo pretežko,« je še dodal Katrašnik.

V boju za naslov državnega prvaka je na kriteriju drugo mesto osvojil Žiga Jerman (Continental Grupama FDJ), ki je postal tudi državni prvak med tekmovalci do 23 let, na tretji stopnički pa je stal član Kolesarskega kluba Kranj Luka Čotar, ki je na nočnem kriteriju slavil lani.

Kolesarski dan v Kranju se je v soboto pozno zvečer zaključil s koncertom skupine Mambo Kings, že v nedeljo zgodaj popoldne pa je bilo 111 tekmovalcev na startu 51. dirke za Veliko nagrado Kranja – Memoriala Filipa Majcna. Kot je v navadi, je bilo najbolj vroče na Jelenovem klancu, kjer se je po tradiciji zbralo tudi največ navijačev. Po zanimivih obračunih je na koncu v slavil Marko Kump iz ekipe Adria Mobil. »Velika nagrada Kranja je ena večjih dirk za slovenske ekipe in zagotovo sem vesel, da mi je končno uspelo zmagati tudi v Kranju. Dirka je bila pestra in šele v drugi polovici se je izoblikoval beg. V zaključku smo vse stavili na sprint. Skozi celotno dirko sem se počutil res dobro. Fantje so me pripeljali na odlično pozicijo v Jelenov klanec, tako da sem pred ovinkom s sprintom začel precej svež in vedel sem, da bo v zaključku težko kdo padel mimo mene,« je po dirki povedal zmagovalec Marko Kump, ki je premagal najbližja zasledovalca Paola Tota in Marca Cecchinija iz italijanske ekipe Sangemini - Trevigiani.

Najboljši rezultat kranjskih kolesarjev je s 5. mestom dosegel Jaka Primožič, prav tako v času zmagovalca pa je v cilj pripeljal tudi Luka Čotar, ki je osvojil 9. mesto.

»S konkurenco na dirki sem zadovoljen, prav tako tudi z rezultati naših tekmovalcev. Glede organizacije lahko rečem, da je potekala brez težav in mislim, da smo pripravili še eno odlično dirko,« je povedal direktor Kolesarskega kluba Kranj in direktor dirke Matjaž Zevnik.

Lep uspeh Luke Mezgeca

Gorenjski kolesar Luka Mezgec je na Poljskem dobil etapo dirke svetovne serije. Najhitrejši je bil v sprintu druge etape dirke po Poljski, v katerem je v Katovicah premagal ase, kot so Kolumbijec Fernando Gaviria, Nemec Pascal Ackermann, Nizozemec Danny van Poppel in drugi.

Zadnji rezultati so dober obet naših adutov na bliž­njem evropskem prvenstvu na Nizozemskem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

17/24

petek

16/28

sobota

17/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLASBA / Tržič, 23. avgust 2019

Koncert skupine Katrinas

GLEDALIŠČE / Križe, 23. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

RAZSTAVE / Jesenice, 23. avgust 2019

Fotografije iz tematskih delavnic

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2019

Izlet za delavce in člane društva na Primorsko

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

PRIREDITVE / Tržič, 24. avgust 2019

Festival Paradiž

IZLETI / Preddvor, 24. avgust 2019

Družinski pohod k partizanski bolnici Košuta

PRIREDITVE / Draga pri Igu, 24. avgust 2019

Koliščarski dan – Po sledeh Jalnovih Bobrov

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha