Bojan Babič in kapitan Ciro Pinto

Mesto v malem

Za križarjenje obstaja morje možnosti (1)

Slovenski turistični novinarji smo se odzvali vabilu, ko je pred časom v koprski Luki pristala ena od ladij skupine ali ladjarja MSC, MSC Musica, da si tako imenovano mesto v malem ogledamo.

Sicer se nam je nekaterim zasidrana MSC Musica zdela velika, a poznavalci so nas hitro poučili, da spada med manjše ladje. Prišli smo ravno v času, ko so se ljudje odpravljali na izlete po bližnji in daljni okolici. Nekateri so se odločili le za obisk Kopra, drugi bližnjih krajev, tretji so nam mahali v pozdrav iz avtobusa za ogled vinske fontane v Marezigah. Med večjimi slovenskimi prepoznavnimi kraji pa so pri turistih s križark najbolj priljubljeni Ljubljana, Postojna, Bled in Lipica.

Preden smo se podali na ogled ladje, smo podobno kot pred vstopom v letalo opravili precej strog varnostni postopek pregleda osebne prtljage in dokumentov. Potem nas je sprejela Sandra Čolnik, ki ima dolgoletne izkušnje z delom na križarkah, luksuznih jahtah in dobro pozna tudi zaodrje ladjarske industrije. Je ustanoviteljica in direktorica agencije Morje možnosti, ki je specialist na področju organizacije skupinskih in individualnih križarjenj po vseh morjih sveta. Na krajši predstavitvi, ki je sledila, smo spoznali, kaj vse »naša« ladja ponuja, predstavili so nam družbo MSC, njeno zgodovino, se dotaknili prihodnosti. Nagovoril nas je Bojan Babič, vodja potniškega terminala v Luki Koper, pozdravit pa nas je prišel tudi kapitan ladje Ciro Pinto, kar je bilo res prijetno presenečenje.

Izvedeli smo, da bo pri ladjah, ki prihajajo, izjemen poudarek na okoljevarstveni noti in bodo prijaznejše okolju. Tehnologija je zelo napredovala, ladje so že sedaj večje, drugačne, velik poudarek dajejo otroški zabavi in preživljanju prostega časa, napovedujejo tudi prihod Zoe, posebne osebne asistence, virtualne pomoči v kabinah potnikom, ki bo znala odgovoriti na izbrana, bolj osnovna vprašanja. Je pa MSC poskrbel še za eno zanimivost: ladjar je kupil bahamski otok Ocean Cay in tako postal lastnik zasebnega otoka. Otok bo oziroma je neke vrste kopenski podaljšek ladje.

Omenjeni ladjar načrtuje do leta 2023 še splavitev štirih novih luksuznih ladij, vsako leto eno; nekako pa so si pri pri družbi zadali načrt, da bo med letoma 2017 in 2027 na morju 17 njihovih novih ladij. Te se seveda med seboj razlikujejo, tako kot so križarjenja različna, da zadostijo lahko številnim okusom. Pravijo pa, da ko enkrat križariš in ti je izkušnja všeč, se rad vračaš.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh