Manarola se stiska na skalni vzpetini nad zalivom. / Foto Igor Kavčič

Pet dežel, pet vasi

ItalijArt (4)

Slikovite razglede, ki jih ponujajo stare obmorske vasice, v katerih se tesno nagnetene hiške ob ozkih uličicah strmo spuščajo do obale, so marsikje po svetu prava paša za oči. V sosednji Italiji jih bomo našli ob Amalfijski obali južno od Neaplja, še bližje pa so tako imenovane Cinque Terre na severozahodu italijanskega škornja ob Ligurskem morju. V dobesednem prevodu ime pomeni Pet dežel, pravzaprav pa gre za pet vasic, ki si ena za drugo sledijo med večjima mestoma La Spezia in Genova.

Če se na popotovanje po čudovitih vasicah odpravimo z južne strani, torej iz La Spezie, si vasice sledijo v vrstnem redu Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza in Monterosso al Mare, pri čemer je najlepša predigra mestece Porto Venere, ki sem ga omenjal v prejšnjem nadaljevanju. Področje skupaj s še tremi otočki sodi v Narodni park Cinque Terre in je od leta 1997 vključeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Iz naše baze v mestu Lucca smo se odločili za enodnevni izlet, zato smo izbrali le prvi dve petini »petih dežel«, vasici Riomaggiore in Manarola, preostale tri smo si pustili za naslednjič. Seveda maja ali v zgodnji jeseni, saj se le tako lahko izognemo gneči poletnih mesecev, ko le s precej sreče lahko dobimo kakšno prosto mesto na parkiriščih ob vhodih v obe vasici. Poleti je vasice bolj priporočljivo obiskati z ladjo, med mesti poteka redni potniški promet, ali pa po železnici, ki so jo tod speljali v 19. stoletju in tako krajem, ki so bili zapisani propadu, ponovno vdahnili življenje. Če so se tu več stoletij ukvarjali predvsem z vinogradništvom, oljkarstvom in seveda ribištvom, je danes njihova glavna panoga turizem. V sedemdesetih letih so v ta namen celo pobarvali fasade hiš z živopisnimi barvami.

Med mesti poteka tudi pešpot imenovana Azurna pot, a je bila zaradi skalnega podora prav med vasema Riomaggiore in Manarola zaprta. Pot med tema vasema ima še eno ime namreč Via dell' Amore (Pot ljubezni), saj so se na njej običajno srečevali zaljubljenci iz obeh krajev. Menda jo bodo ponovno uredili in odprli leta 2021. Ampak za kaj več kot spust po glavni ulici do obale, iskanje iskrivih posnetkov za spomin in razvajanje brbončic ali pa vsaj kave s čudovito kuliso v ozadju, si bo prihodnjič seveda treba vzeti več časa. (Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

4/10

petek

7/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh