Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine je osvojilo prvo mesto in s tem po 33 letih prvo zmago v gorenjski regiji ter prvo zmago za Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine v zgodovini iger. Tako drugo leto Kmečke igre zopet prihajajo v »rodni kraj« državnih kmečkih iger, na Gorenjsko.

Slavili gorenjski kmetje

Na največjem dogodku podeželske mladine, 33. državnih in 12. mednarodnih Kmečkih igrah na Poljani na Prevaljah, so letos zmagali Gorenjci: Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine. Pravzaprav so kar pometli s konkurenco.

Kmečke igre vsako leto organizira Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM), izvede pa jih tisto društvo, ki si je v prejšnjem letu priborilo zmago. Letos je tako dogajanje gostilo Društvo podeželske mladine (DPM) Mežiška dolina.

Na igrah se tako ekipe tradicionalno pomerijo v košnji in grabljenju, ki jima sledijo spretnostne igre, dogajanje pa je spremljal tudi srečelov, obisk tržnice Mežiško podeželje, za kulinarično doživetje pa je poskrbel kuhar Lovro Miler, ki smo ga lahko pred tremi leti spremljali tudi v domačem MasterChefu. Manjkal ni niti glasbeni element, ki je nadgradil dogajanje po zaključku tekmovanja: nastopil je ansambel Petka.

Gorenjci smo bili na letošnjih Kmečkih igrah dobro zastopani, se je pa prvič zgodilo, da smo dobili tudi državnega prvaka, kar je postalo Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine (DKTPM). Pometlo je s konkurenco, saj je v vseh disciplinah osvojilo prva mesta. »Imamo prvega kosca, prvo grabljico in še ekipno smo se uvrstili na prvo mesto. Po 33 letih gre zmaga na Gorenjsko. Drugo leto imamo tako čast, da igre organiziramo pri nas,« je povedala predsednica DKTPM Barbara Lombar.

Na letošnjih igrah je sodelovalo 25 ekip s po šestimi člani in najmanj dvema dekletoma v ekipi. Ena je tekmovala potem v grabljenju, en fant se je moral znajti s koso v roki, ostale igre pa so bile letos povezane s koroško tradicijo. Tekmovalci so morali med drugim na primer brez pomoči rok prenašati mošt prek različnih ovir.

Tržičani in Kranjčani so se vsako leto udeleževali iger, a kar ni šlo. Zadnja tri leta so se vedno uvrstili precej nehvaležno, tik za najboljše tri. A želja po zmagi je ostala. »Želeli smo si, da bi državne Kmečke igre prišle na Gorenjsko,« nadaljuje Lombarjeva. »To je največji dogodek Zveze slovenske podeželske mladine, prioritetni dogodek članov društev podeželske mladine po Sloveniji, in presrečni smo, da smo z zmago dobili to možnost.«

Datum za 34. izvedbo iger že imajo: zgodile se bodo prvo soboto v juliju, 4. julija 2020. Kraj še izbirajo, so se pa že intenzivno začeli ukvarjati s samo organizacijo iger, saj gre za dogodek, ki zahteva ogromno dela. Namen iger je ohranjanje običajev, omogočajo pa tudi druženje in izobraževanje mladih s podeželja, kar člani prepoznavajo kot eno prioritetnih področij delovanja zveze podeželske mladine. V DKTPM je za grablje prijela Neža Lombar, kot kosec se je izkazal Jaka Krek, preostali člani ekipe pa so bili še Maja Kuralt, Urban Roblek, Miha Štular in Janez Rakovec. Seveda navijačev ni manjkalo.

Sta pa na letošnjih igrah sodelovali še dve gorenjski društvi: DPM Zgornjesavske doline ter DPM Škofja Loka. Zgornjesavci so se uvrstili na enajsto mesto, 19. pa so osvojili Ločani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/8

sreda

-6/10

četrtek

0/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

PREDAVANJA / Kokrica, 29. januar 2020

Ptičji svet Kokrice in okolice

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 29. januar 2020

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 29. januar 2020

Zajtrk na jutranjem vlaku II.

IZLETI / Kranj, 30. januar 2020

Pohod na Rudnico

PREDAVANJA / Radovljica, 30. januar 2020

O pomenu predelave in uporabe lokalnega lesa

PREDAVANJA / Kranj, 30. januar 2020

Miti in resnice o sladkorni bolezni

RAZSTAVE / Tržič, 30. januar 2020

Dolomiti – mesta gradov

 

 
 

 

 
 
 

Premier Marjan Šarec odstopil / 11:11, 28. januar

Ne vem, če so kruhoborcem predčasne volitve všeč.kruhob?rec -rca m (??) slabš. kdor se bori, si prizadeva (samo) za materialne dobrine: kru...

Premier Šarec odstopil / 09:22, 28. januar

Kakorkoli, upam, da se za vedno znebimo politikantov Erjavca, Židana, Bratuškove, Jelinčiča !
Za Janeza upanja seveda ni..

Naborništvo ni potrebno / 07:50, 28. januar

Vsaka sekunda v vojski je stran vržen čas. Posebej v SLO vojski; če ji še lahko rečemo vojska.

Naborništvo ni potrebno / 07:33, 28. januar

Gospoda oz. verniki velikega vodja:
Seveda je vprašanje, ali imate slab spomin ali pa ne razmišljate s svojo glavo, najverjetneje kar oboje...

Naborništvo ni potrebno / 21:51, 27. januar

Se strinjam g. Deželan. Včasih je kot fant odšel služit vojsko, vrnil pa se je kot mož.

Kam s komunalnim blatom / 20:41, 27. januar

To morate pa vprašati ministrico, ki je odgnala Madžare od sofinanciranja 2TDK. Madžarska je odšla z denarjem in poslom v Trst, nam pa je pustila komunalno blato.

Premier Šarec odstopil / 12:44, 27. januar

AntiJanša koalicija je mrtva. Živela nova AntiJanša koalicija.