Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine je osvojilo prvo mesto in s tem po 33 letih prvo zmago v gorenjski regiji ter prvo zmago za Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine v zgodovini iger. Tako drugo leto Kmečke igre zopet prihajajo v »rodni kraj« državnih kmečkih iger, na Gorenjsko.

Slavili gorenjski kmetje

Na največjem dogodku podeželske mladine, 33. državnih in 12. mednarodnih Kmečkih igrah na Poljani na Prevaljah, so letos zmagali Gorenjci: Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine. Pravzaprav so kar pometli s konkurenco.

Kmečke igre vsako leto organizira Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM), izvede pa jih tisto društvo, ki si je v prejšnjem letu priborilo zmago. Letos je tako dogajanje gostilo Društvo podeželske mladine (DPM) Mežiška dolina.

Na igrah se tako ekipe tradicionalno pomerijo v košnji in grabljenju, ki jima sledijo spretnostne igre, dogajanje pa je spremljal tudi srečelov, obisk tržnice Mežiško podeželje, za kulinarično doživetje pa je poskrbel kuhar Lovro Miler, ki smo ga lahko pred tremi leti spremljali tudi v domačem MasterChefu. Manjkal ni niti glasbeni element, ki je nadgradil dogajanje po zaključku tekmovanja: nastopil je ansambel Petka.

Gorenjci smo bili na letošnjih Kmečkih igrah dobro zastopani, se je pa prvič zgodilo, da smo dobili tudi državnega prvaka, kar je postalo Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine (DKTPM). Pometlo je s konkurenco, saj je v vseh disciplinah osvojilo prva mesta. »Imamo prvega kosca, prvo grabljico in še ekipno smo se uvrstili na prvo mesto. Po 33 letih gre zmaga na Gorenjsko. Drugo leto imamo tako čast, da igre organiziramo pri nas,« je povedala predsednica DKTPM Barbara Lombar.

Na letošnjih igrah je sodelovalo 25 ekip s po šestimi člani in najmanj dvema dekletoma v ekipi. Ena je tekmovala potem v grabljenju, en fant se je moral znajti s koso v roki, ostale igre pa so bile letos povezane s koroško tradicijo. Tekmovalci so morali med drugim na primer brez pomoči rok prenašati mošt prek različnih ovir.

Tržičani in Kranjčani so se vsako leto udeleževali iger, a kar ni šlo. Zadnja tri leta so se vedno uvrstili precej nehvaležno, tik za najboljše tri. A želja po zmagi je ostala. »Želeli smo si, da bi državne Kmečke igre prišle na Gorenjsko,« nadaljuje Lombarjeva. »To je največji dogodek Zveze slovenske podeželske mladine, prioritetni dogodek članov društev podeželske mladine po Sloveniji, in presrečni smo, da smo z zmago dobili to možnost.«

Datum za 34. izvedbo iger že imajo: zgodile se bodo prvo soboto v juliju, 4. julija 2020. Kraj še izbirajo, so se pa že intenzivno začeli ukvarjati s samo organizacijo iger, saj gre za dogodek, ki zahteva ogromno dela. Namen iger je ohranjanje običajev, omogočajo pa tudi druženje in izobraževanje mladih s podeželja, kar člani prepoznavajo kot eno prioritetnih področij delovanja zveze podeželske mladine. V DKTPM je za grablje prijela Neža Lombar, kot kosec se je izkazal Jaka Krek, preostali člani ekipe pa so bili še Maja Kuralt, Urban Roblek, Miha Štular in Janez Rakovec. Seveda navijačev ni manjkalo.

Sta pa na letošnjih igrah sodelovali še dve gorenjski društvi: DPM Zgornjesavske doline ter DPM Škofja Loka. Zgornjesavci so se uvrstili na enajsto mesto, 19. pa so osvojili Ločani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/26

ponedeljek

16/28

torek

16/29

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 26. avgust 2019

Mesečno srečanje Prerojenih

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2019

Pohod na Piz Boe

PRIREDITVE / Kranj, 27. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. avgust 2019

Osemdeset let Loškega muzeja

OBVESTILA / Predoslje, Struževo, 27. avgust 2019

Prikaza oživljanja

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2019

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 27. avgust 2019

O Bobu Marleyju

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha