Glavnino stečajne mase Globusa trgovine predstavljajo prostori v kranjskem Globusu, a vseh niso uspeli prodati. / Foto: Tina Dokl

Neprodani del Globusa banki

V stečajnem postopku Globusa trgovine bo neprodane prostore v nekdanji kranjski blagovnici Globus prevzela ločitveni in tudi sicer največji upnik Gorenjska banka.

Kranj – Stečajna upraviteljica kranjskega podjetja Globus trgovina v stečaju Mojca Breznik po več neuspelih poskusih ne vidi več možnosti za odprodajo vseh prostorov v nekdanji kranjski blagovnici rjaste podobe, zgrajene leta 1969, ki sicer predstavljajo glavnino stečajne mase. Kranjskemu okrožnemu sodišču je zato konec junija predlagala, da neprodane prostore, katerih vrednost je ocenjena na milijon evrov, prenesejo na ločitvenega upnika Gorenjsko banko, kar je sodišče pred dnevi že potrdilo. Ker bo to še vedno premalo za celotno poplačilo terjatve Gorenjske banke v višini 7,1 milijona evrov, Mestna občina Kranj, ki je kot ločitveni upnik drugega vrstnega reda prijavila 266 tisoč evrov terjatve, iz stečajne mase ne bo prejela ničesar.

Kranjska občina se je morala v stečaju Globusa trgovine, ki jo je ob nakupu kranjske blagovnice konec leta 2000 odprl podjetnik Franc Bukovnik, obrisati pod nosom tudi za tri nepremičnine, ki jih je v postopku zbiranja zavezujočih ponudb kupil Metalka zastopstva Holding. Gre za prostore v tretjem nadstropju stavbe, za katere je kupec odštel 702 tisoč evrov. Občina je tej prodaji kasneje ugovarjala zaradi domnevnih kršitev prodajnega postopka, zaradi katerih da ni imela možnosti uveljavljati zakonite predkupne pravice. Ugovor občine je najprej zavrnilo kranjsko sodišče, njegovo odločitev pa je maja letos Višje sodišče v Ljubljani potrdilo. Tudi to kupnino bo kot prednostni ločitveni upnik prejela Gorenjska banka.

V stečaju Globusa trgovine, ki ga je sodišče uvedlo februarja 2015, so sicer upniki prijavili za 10,2 milijona evrov terjatev, stečajna upraviteljica Mojca Breznik jih je priznala 9,3 milijona evrov. V vsem tem času je Breznikovi uspelo unovčiti za slabih 1,25 milijona evrov stečajne mase, večinoma s prodajo prostorov v blagovnici Globus. Potem ko so se leta 2016 etažni lastniki sporazumeli o delitvi solastnine in ureditvi medsebojnih razmerij, kar je Mestni občini Kranj omogočilo vknjižbo lastninske pravice na dobrih pet tisoč kvadratnih metrov, ki jih v Globusu od leta 2011 zaseda mestna knjižnica, so šli prostori v lasti Globusa trgovine v stečaju v prodajo. Najprej so jih neuspešno prodajali na javni dražbi kot celoto po izklicni ceni 3,4 milijona evrov, kasneje pa za 2,7 milijona evrov. Sledila ji je nova javna dražba za posamezne dele, katerih skupna izklicna cena se je znižala na 2,3 milijona evrov. A zainteresiranih kupcev ni bilo, zato je stečajna upraviteljica nazadnje izpeljala še več postopkov javnega zbiranja ponudb za posamezne dele. Kot smo omenili že v uvodu, je še vedno ostal neprodan kar dobršen del nepremičnin v skupni ocenjeni vrednosti milijon evrov, ki jih bodo zdaj prenesli na glavnega ločitvenega upnika Gorenjsko banko.

Stečajno maso Globusa trgovine so poleg prostorov v Globusu predstavljale tudi odprte terjatve do dolžnikov. Lastnik Franc Bukovnik je svojemu podjetju ostal dolžan 234 tisoč evrov iz naslova prejetega posojila. Stečajna upraviteljica je te terjatve prodala najugodnejšemu ponudniku za 2342 evrov. Skoraj 775 tisoč evrov vredno terjatev pa je Breznikova prijavila v stečajnem postopku povezane družbe Globus investicije. »Ocenjujem, da ni mogoče pričakovati poplačila navedene terjatve oziroma priliva, zato v bistvu ne predstavlja več stečajne mase in bomo terjatev morali odpisati,« je pojasnila stečajna upraviteljica.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-5/4

torek

-8/12

sreda

-7/5

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PREDAVANJA / Preddvor, 21. januar 2020

Predavanje in delavnica o inkontinenci

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. januar 2020

Štirideset let Združenja umetnikov Škofja Loka

PREDAVANJA / Naklo, 21. januar 2020

Slovensko plemstvo

PREDAVANJA / Tržič, 21. januar 2020

Vsak po svoje ... v Namibijo!

IZLETI / Kranj, 21. januar 2020

Odhod do Doma Čemšenik in na vrh Babe prestavljen

OBVESTILA / Vodice, 22. januar 2020

Porcelan

OBVESTILA / Kranjska Gora, 22. januar 2020

Tradicionalna peka kruha v krušni peči in izdelava masla

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

 

 
 

 

 
 
 

Pivčeva porazila Erjavca / 18:50, 21. januar

Sicer bi šel lohk Karl za grobarja recimo... Kopanje lukenj mu ni tuje.

Pivčeva porazila Erjavca / 18:48, 21. januar

Kitty,
žalostna faca?? Poglej ti to ciničen nasmeh poltikanta, žalostna je pa faca delavca, ko dobi na račun minimalno plačo, ali upokojenca z 500 € penzije, za naslednjih 31 dni !

Pivčeva porazila Erjavca / 16:10, 21. januar

Še Janša! Aja, on nima protikandidata...

Pivčeva porazila Erjavca / 15:40, 21. januar

Ta Karlova faca je res žalostna. To je padec teh politikantov, ki očitno živijo v enem drugem svetu. Če ga ne bi poznali, bi se nam še zasmi...

Kako poskrbeti za mačke / 15:35, 21. januar

Pri nas je bila gospa (zdaj že pokojna) , ki je pred hiško futrala mačke. Bilo jih je veliko. Bile so divje, ves čas zunaj. Mladiče so pov...

Pivčeva porazila Erjavca / 15:24, 21. januar

Vodstvo in poslanci DESUSA nagovarjajo najbolj butast del populacije in se mu predstavljajo kot varuhi upokojencev.

Za delo, znanje in blaginjo / 14:57, 21. januar

Zdaj pa mi povejte državljani - ali se ta 'elita' v prvih vrstah dela totalne budale ali res ne štekajo, da so krivci vse naše bede?? Pride...