Mojca Košir Štojs, v. d. direktorice Komunale Kranj / Foto: Primož Pičulin

Tudi kazni ne zaležejo

Inšpektorji na področju kranjske občine ter občin Preddvor, Šenčur, Naklo in Jezersko v zadnjih mesecih zaradi nepravilnega odlaganja odpadkov skrbijo za poostren nadzor in v povprečju napišejo petindvajset kazni na mesec, kljub temu in kljub opozorilom ter ozaveščanju pa to ne odvrne posameznikov, da na ekološke otoke ne bi vozili odpadkov, ki tja ne sodijo.

Kranj – Ravnanje z odpadki je področje, za katero se zdi, da ga uporabniki najbolj povežejo s komunalo. Tudi naši bralci pogosto opozarjajo na nepravilno odlaganje odpadkov, na gore smeti na tako imenovanih ekoloških otokih in poleti tudi na smrad. Predvsem o tem sva se pogovarjali z Mojco Košir Štojs, ki je zadnja dva meseca v. d. direktorice Komunale Kranj.

Kljub ozaveščanju in opozarjanju imamo občutek, da težav z odpadki ni konca. Kaj opažate glede ločevanja?

Lahko rečem, da vsako leto pri ločevanju odpadkov opažamo napredek in lahko pohvalimo uporabnike, saj so zelo vestni. Skrbimo namreč zato, da v vseh občinah redno izvajamo izobraževanja in svetovanja s področja ravnanja z odpadki v okviru delavnic ter na terenu.

Imate pet zbirnih centrov za odpadke. Čemu so namenjeni?

Zbirni centri so namenjeni dodatnemu ločevanju in oddaji večjih količin odpadkov. V primeru, da prenavljate stanovanje, urejate vrt ali ste zamenjali kuhinjske aparate in podobno, lahko vse odpadne stvari pripeljete v zbirni center. Prav tako je tja moč peljati odpadna olja in nevarne snovi, ki jih sicer enkrat letno zbiramo tudi prek akcij. Čeprav mislim, da uporabniki to vedno, naj ponovim, da so zbirni centri Tenetiše in Zarica v občini Kranj, Remont na Jezerskem, Naklo in Šenčur.

Pri čem se pojavljajo največje težave?

Največje težave so na področju kopičenja odpadne embalaže, poseben izziv pa je zbiranje odpadne embalaže in odpadkov na ekoloških otokih in okoli njih. Tam bomo v kratkem odstranili zabojnike za odpadno embalažo, saj ima sedaj vsaka hiša svoj rumeni zabojnik za embalažo. Če imajo premajhnega, ga lahko zamenjajo za večjega, kar se na položnici ne bo poznalo. Na ceno odvoza odpadkov vpliva le, če bi zamenjali zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Problem je zagotovo onesnažena okolica ekoloških otokov. Nesnaga se kopiči ob zabojnikih, čeprav so ekološki otoki namenjeni zbiranju ločenih odpadkov v zabojnikih oziroma zvonovih, ne ob njih. Kaj opažate?

V zadnjem obdobju, kakšni dve leti, so razmere ob ekoloških otokih res porazne. Vsakodnevno se dogaja, da se ekološki otoki spreminjajo v mini smetišča, deponije oziroma priročna odlagališča za različne odpadke. Kljub rednemu praznjenju zabojnikov, ki jih je več kot 250, od tega skoraj dvesto samo v kranjski občini, se ob zabojnikih kopičijo nepravilno odloženi odpadki, ki kazijo podobo mesta, krajevne skupnosti, vplivajo na zdravje ljudi in konec koncev v bližnji prihodnosti tudi na denarnice uporabnikov.

Kako se spopadate s težavo nepravilno odloženih odpadkov okoli ekoloških otokov?

Predvsem vztrajno. Redno ozaveščamo in opozarjamo. Naredili smo analizo stanja na terenu in uvedli poostren nadzor. Odzivamo se na klice uporabnikov in redno pospravljamo okolico ekoloških otokov. Pomagamo si tudi z varnostno službo. Mesečno v povprečju pospravimo okoli deset ton nepravilno odloženih odpadkov, ki so odloženi ob zvonove na eko otoku, mesečna količina odpadkov, ki jo zberemo iz zvonov na ekoloških otokih pa je v povprečju 233 ton. Naše ekipe na terenu redno čistijo nesnago okoli eko otokov, za kar porabimo dodatnih 105 delovnih ur mesečno, za praznjenje zabojnikov na ekoloških otokih pa mesečno porabimo 415 delovnih ur. Prav velikega učinka ni, saj se nesnaga zopet pojavi čez noč. Stalni poostreni nadzor za nas predstavlja dodatni strošek, ki se bo prej ali slej poznal na položnicah uporabnikov.

Nekaj ekoloških otokov ste v zadnjem času umaknili. Zakaj?

Na nekaterih mestih, kjer je bilo stanje nevzdržno in kjer so bili kupi nesnage stalni, smo morali zvonove začasno umakniti. Nepravilno odloženih odpadkov sčasoma tam ni več. Pozivamo, da tisti, ki vidijo koga, ki na ekološki otok pripelje stvari, ki se tam ne odlagajo, osebo opozorijo. Če ne pomaga, naj slikajo ter sporočijo na komunalo ali medobčinskemu inšpektoratu, ki je pristojen za sankcioniranje. Komunala Kranj ima pristojnosti le za opozarjanje kršiteljev.

Koliko kazni pa je bilo izrečenih tistim uporabnikom, ki so nepravilno odložili odpadke?

V zadnjem času v povprečju 25 na mesec. Višina sankcije je petsto evrov za fizične osebe in tisoč za pravne. Z medobčinskim inšpektoratom redno sodelujemo in skupaj z našo nadzorno službo redno izvajamo nadzor.

Zakaj se težave z nepravilno odloženimi odpadki kronično pojavljajo?

Tudi v Komunali Kranj iščemo odgovor na to vprašanje. Zavedamo se, da se količina odpadkov, ki jih proizvede posamezno gospodinjstvo, povečuje, a tisti, ki pridno ločujejo in upoštevajo navodila, so kljub povečani količini odpadkov ostali vzorni. Nekaterim uporabnikom pa ne zaležejo niti ustna niti pisna opozorila, ki jih vztrajno objavljamo. Ekološki otoki so običajno na mestu, kjer uporabniki lahko ustavijo avtomobil in nekateri očitno tudi z mislijo, da bo komunala že pospravila nepravilno odložene odpadke. In to ob dejstvu, da imajo možnost, da odvečne odpadke pripeljejo v zbirne centre. Velikokrat pa se celo zgodi, da se komu niti ne ljubi odvreči odpadka v zabojnik in ga enostavno odloži poleg njega.

Kateri so tisti odpadki, ki jih najpogosteje najdete nepravilno odložene ob zabojnikih?

Rabljene pnevmatike, avtomobilski odbijači, pohištvo, gradbeni material, bela tehnika, kosovni odpadki, za katere imajo naši uporabniki možnost naročila odvoza, embalaža z vsebino in pa embalaža večjih dimenzij in drugi mešani komunalni odpadki.

Kakšna vprašanja, povezana z ekološkimi otoki, najpogosteje dobite?

Velikokrat nas uporabniki sprašujejo, zakaj kamion, ki prazni zvonove na eko otokih, ne pospravi še nesnage okoli zabojnikov. Tega ne stori zato, ker ima kamion tri prekate, kamor ločeno izpraznimo vsebine posameznih zvonov. Nesnaga okoli zabojnikov pa v večini primerov ni ločena, niti ne sodi v katerega od treh zabojnikov Poleg tega je kamion s triprekatnim zabojnikom previsok za odlaganje vanj. Zato moramo nepravilno odložene odpadke pobrati posebej.

Ne ekoloških otokih so zabojniki marsikje umazani. Kako je poskrbljeno za njihovo čiščenje?

Ravno v tem času bomo začeli izvajati tudi čiščenje zvonov na ekoloških otokih. Pred kratkim smo namreč podpisali naročilnico in predvideno je, da bodo do konca avgusta vsi zabojniki očiščeni.

Veliko je tudi govora o nepotrebni embalaži, ki prej ali slej konča na odpadu. Kakšen je vaš nasvet?

Da je najboljši odpadek tisti, ki sploh ne nastane. Kupujmo odgovorno, ne pretiravajmo in kupimo le tisto, kar potrebujemo. Izogibajmo se nepotrebni embalaži in izberimo povratno embalažo. Izogibajmo se izdelkom za enkratno uporabo. Hrane ne zavijajmo v odvečno folijo ali papir in raje uporabimo embalažo, ki jo lahko vedno znova uporabimo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 55 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

12/28

sobota

12/31

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Radovljica, 17. avgust 2019

Delavnica mokrega polstenja

PRIREDITVE / Ljubelj, 17. avgust 2019

Ples brez meja

IZLETI / Gozd - Martuljek, 17. avgust 2019

Na Špik

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

 

 
 

 

 
 
 

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:19, 15. avgust

Umestitev še enega campa pa res ni potrebna. Bi se pa z njo strinjal, samo za avtodome, in če bi na Bled prepovedali z avtodomi. Zdi se mi p...

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 18:19, 15. avgust

In glej, tu ni volka!!!

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 15:46, 15. avgust

Če pomislim, da nas država striže na vsakem vogalu , bi reku, da smo večje ovce od ovc.

Tako hudo kot letos še ni bilo / 15:38, 15. avgust

Težave z zvermi?
Ni hujše zveri kot je pa čvouk!