Zaradi dobrega polnjenja letov bo ob ponedeljkih med brniškim letališčem in londonskim Heathrowom letelo večje, 220-sedežno letalo, namesto sprva predvidenega 180-sedežnega. / Foto: Tina Dokl

British Airways se vrača na Brnik

Na brniškem letališču je po osemnajstih letih znova pristalo letalo prevoznika British Airways, ki vzpostavlja povezavo z londonskim Heathrowom.

Zgornji Brnik – Na vrhuncu poletne sezone je v ponedeljek nekaj pred deveto uro zvečer na brniškem letališču pristalo 220-sedežno letalo Airbus 321 britanskega nacionalnega prevoznika British Airways, ki bo dvakrat tedensko povezoval Letališče Jožeta Pučnika z londonskim Heathrowom, letališčem, ki velja za enega največjih letalskih vozlišč na svetu.

Gre za dvomesečno testno linijo, za katero pa vsi upajo, da se bo obdržala tudi v prihodnje. British Airways namreč predstavlja eno največjih imen svetovnega letalstva, linija s Heathrowom pa za slovenske potnike boljše povezave po celem svetu. »Upam, da bo linija uspešna in da ji bo sledila celoletna operacija. Mislim, da slovenski trg to premore,« je povedal poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, medtem ko je britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey dejala, da je nova povezava dobra novica za povezovanje med Slovenijo in Združenim kraljestvom, tako za nadaljnjo rast trgovinske menjave med obema državama kot tudi za sedemsto Britancev, ki živijo v Sloveniji, in nekaj tisoč Slovencev v Britaniji.

Kot nam je povedala direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice Barbara Uranjek, je bil eden njihovih ključnih ciljev, da British Airways pripeljejo nazaj v Slovenijo, saj so dobre letalske povezave ključnega pomena za pospeševanje trgovine med obema državama. »Lani je slovenski izvoz v Združeno kraljestvo zrasel za 11 odstotkov, uvoz pa se je povečal za 14. Blagovna menjava je tako prvič presegla milijardo evrov in želimo si, da bi se trend nadaljeval tudi v prihodnjih letih. Povezava s Heathrowom odpira tudi gospodarske povezave v druga mesta predvsem v osrednjem delu Anglije, ki ima velik gospodarski potencial, zato se rasti gotovo lahko nadejamo tudi v prihodnje,« je povedala Uranjekova.

Narašča tudi število britanskih turistov

S tem se strinja tudi slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel, ki si poleg nadaljnjega povečevanja blagovne menjave želi tudi še več britanskih investicij v Sloveniji, predvsem, kot pravi, tistih, ki prinašajo nova delovna mesta in visoko dodano vrednost.

Tudi na račun nove linije na Heathrow pa se Rupel nadeja nadaljnje rasti turizma. V Slovenijo je iz Združenega kraljestva lani pripotovalo okoli 168 tisoč turistov, ki tu v povprečju preživijo tri noči. Še pred štirimi leti je bilo britanskih gostov 75 tisoč, v Sloveniji pa so prespali dvakrat.

Med brniškim in londonskimi letališči sicer v poletnem voznem redu letita tudi nizkocenovna prevoznika Wizzair in Easyjet. Slednji štirikrat tedensko leti na londonski Gatwick, desetkrat pa na londonsko letališče Stansted. Wizzair pa na londonski Luton leti štirikrat tedensko.

Ali bo British Airways v London letel tudi po koncu poletja, je odvisno predvsem od zasedenosti linij. Za zdaj je povpraševanje dobro, zaradi česar so sprva načrtovano 180-sedežno letalo ob ponedeljkih nadomestili z večjim 220-sedežnim, ki je bil ob prvem prihodu skoraj polno zaseden.

Slovensko pa je bila obarvana tudi posadka prvega leta na Brnik. Kopilot je bil namreč Valentino Bartol, po rodu iz Maribora, ki sicer živi na Nizozemskem in je sprva letel za nizkocenovnega prevoznika Ryanair, sedaj pa je že štiri leta zaposlen pri prevozniku British Airways.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 86 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/28

sobota

12/31

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Radovljica, 17. avgust 2019

Delavnica mokrega polstenja

PRIREDITVE / Ljubelj, 17. avgust 2019

Ples brez meja

IZLETI / Gozd - Martuljek, 17. avgust 2019

Na Špik

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

 

 
 

 

 
 
 

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:19, 15. avgust

Umestitev še enega campa pa res ni potrebna. Bi se pa z njo strinjal, samo za avtodome, in če bi na Bled prepovedali z avtodomi. Zdi se mi p...

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 18:19, 15. avgust

In glej, tu ni volka!!!

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 15:46, 15. avgust

Če pomislim, da nas država striže na vsakem vogalu , bi reku, da smo večje ovce od ovc.

Tako hudo kot letos še ni bilo / 15:38, 15. avgust

Težave z zvermi?
Ni hujše zveri kot je pa čvouk!