Zaradi dobrega polnjenja letov bo ob ponedeljkih med brniškim letališčem in londonskim Heathrowom letelo večje, 220-sedežno letalo, namesto sprva predvidenega 180-sedežnega. / Foto: Tina Dokl

British Airways se vrača na Brnik

Na brniškem letališču je po osemnajstih letih znova pristalo letalo prevoznika British Airways, ki vzpostavlja povezavo z londonskim Heathrowom.

Zgornji Brnik – Na vrhuncu poletne sezone je v ponedeljek nekaj pred deveto uro zvečer na brniškem letališču pristalo 220-sedežno letalo Airbus 321 britanskega nacionalnega prevoznika British Airways, ki bo dvakrat tedensko povezoval Letališče Jožeta Pučnika z londonskim Heathrowom, letališčem, ki velja za enega največjih letalskih vozlišč na svetu.

Gre za dvomesečno testno linijo, za katero pa vsi upajo, da se bo obdržala tudi v prihodnje. British Airways namreč predstavlja eno največjih imen svetovnega letalstva, linija s Heathrowom pa za slovenske potnike boljše povezave po celem svetu. »Upam, da bo linija uspešna in da ji bo sledila celoletna operacija. Mislim, da slovenski trg to premore,« je povedal poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, medtem ko je britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey dejala, da je nova povezava dobra novica za povezovanje med Slovenijo in Združenim kraljestvom, tako za nadaljnjo rast trgovinske menjave med obema državama kot tudi za sedemsto Britancev, ki živijo v Sloveniji, in nekaj tisoč Slovencev v Britaniji.

Kot nam je povedala direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice Barbara Uranjek, je bil eden njihovih ključnih ciljev, da British Airways pripeljejo nazaj v Slovenijo, saj so dobre letalske povezave ključnega pomena za pospeševanje trgovine med obema državama. »Lani je slovenski izvoz v Združeno kraljestvo zrasel za 11 odstotkov, uvoz pa se je povečal za 14. Blagovna menjava je tako prvič presegla milijardo evrov in želimo si, da bi se trend nadaljeval tudi v prihodnjih letih. Povezava s Heathrowom odpira tudi gospodarske povezave v druga mesta predvsem v osrednjem delu Anglije, ki ima velik gospodarski potencial, zato se rasti gotovo lahko nadejamo tudi v prihodnje,« je povedala Uranjekova.

Narašča tudi število britanskih turistov

S tem se strinja tudi slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel, ki si poleg nadaljnjega povečevanja blagovne menjave želi tudi še več britanskih investicij v Sloveniji, predvsem, kot pravi, tistih, ki prinašajo nova delovna mesta in visoko dodano vrednost.

Tudi na račun nove linije na Heathrow pa se Rupel nadeja nadaljnje rasti turizma. V Slovenijo je iz Združenega kraljestva lani pripotovalo okoli 168 tisoč turistov, ki tu v povprečju preživijo tri noči. Še pred štirimi leti je bilo britanskih gostov 75 tisoč, v Sloveniji pa so prespali dvakrat.

Med brniškim in londonskimi letališči sicer v poletnem voznem redu letita tudi nizkocenovna prevoznika Wizzair in Easyjet. Slednji štirikrat tedensko leti na londonski Gatwick, desetkrat pa na londonsko letališče Stansted. Wizzair pa na londonski Luton leti štirikrat tedensko.

Ali bo British Airways v London letel tudi po koncu poletja, je odvisno predvsem od zasedenosti linij. Za zdaj je povpraševanje dobro, zaradi česar so sprva načrtovano 180-sedežno letalo ob ponedeljkih nadomestili z večjim 220-sedežnim, ki je bil ob prvem prihodu skoraj polno zaseden.

Slovensko pa je bila obarvana tudi posadka prvega leta na Brnik. Kopilot je bil namreč Valentino Bartol, po rodu iz Maribora, ki sicer živi na Nizozemskem in je sprva letel za nizkocenovnega prevoznika Ryanair, sedaj pa je že štiri leta zaposlen pri prevozniku British Airways.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/7

nedelja

3/11

ponedeljek

5/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2019

Božič v srcu Karavank

GLASBA / Kokrica, 15. december 2019

Novoletni koncert

PREDAVANJA / Žirovnica, 16. december 2019

Nova Zelandija

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, Šenčur, 16. december 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Šenčur, 17. december 2019

V neznano

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, Šenčur, 17. december 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. december 2019

Prednovoletni sprehod v Logarsko dolino

GLASBA / Bled, 19. december 2019

Koncert Tanje Žagar

 

 
 

 

 
 
 

Koncert zbora De profundis / 09:30, 15. december

Rajš žbu u kolen, kukr pa tele jajca.

Kakšna je »cena« ošpic / 05:58, 15. december

Kot vsaka stvar, ki jo je izumil človek, tudi cepivo ni idealno. Tistih 5% s posledicami cepljenja so kolateralna škoda.

Danes in jutri Dr. Prešeren / 08:34, 14. december

»Gledalci mogoče pričakujejo podobo pesnika, kot smo se ga učili v šoli; tokrat bodo izvedeli, kakšna je njegova človeška plat.«
///////////////////
Potem pa ovce navalijo.

V Britofu nevarnosti ni več, cesto bodo odprli še danes / 22:41, 13. december

Upam, da bodo opravili meritve tudi, ko spustijo plin v cevi.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:39, 13. december

Gdor trdi da razume Ženske, ta je sposoben tudi les variti. Ta pa se še ni rodil.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:37, 13. december

Ponavadi sta za ločitev kriva dva, seveda ženske niso skor nikoli krive? Kajti če Moški najde drugo, jo ne zastonj? Kaj je bilo narobaj v za...

Generalni pravobranilec ne podpira tožbe Slovenije / 21:29, 13. december

A kakšna država smo mi? Nikakršna vodijo nas sami lopovi in idioti,ki povnijo svoje žepe,zaposlujejo, svojo žlahto ali sboje Ljubice, potem ...