Udeleženci gimnazijskega tabora na Polšniku pri Litiji / Foto: arhiv šole

Raziskovali naravo

Dijaki Gimnazije Kranj so v začetku julija četrto leto zapored pripravili tabor za osnovnošolce, s katerim želijo mlade spodbuditi k raziskovanju narave, tako očem vidne kot nevidne.

Smeh, taborni ogenj, robotki, nočni kemijski poskusi, potočni rak ... Vse to in še več so učenci doživeli na gimnazijskem taboru za osnovnošolce na Polšniku pri Litiji, ki so ga dijaki Gimnazije Kranj pripravili četrto leto. Udeležilo se ga je 25 osnovnošolcev, za katere je osem dijakov pod mentorstvom svojih profesorjev pripravilo raznolik program dejavnosti, s katerimi so jim zapolnili bivanje na taboru.

Pod budnim očesom dijakov so tako učenci raziskovali svet kemije, biologije, fizike, robotike in počeli še marsikaj zanimivega, saj je bil tabor tudi priložnost za sklepanje novih poznanstev in prijateljstev ob igranju družabnih in športnih iger. Zvečer so vzeli v roke kitare in harmonike ter si tako popestrili večere ob ognju. »Ne spomnim se, kdaj sem z našega balkona na nočnem nebu videla kaj več kot Veliki voz. In že nekaj tako majhnega je lahko za nekatere ogromno. Pa gimnazijski tabor v Litiji zdaleč ni le to,« je poudarila dijakinja drugega letnika Hana Bujanović Kokot, ki je prepričana, da nekaj dni, ki jih mladi preživijo brez signala mobilne telefonije in druge tehnologije ter smoga prav gotovo ne more nikomur škoditi. Na taboru so mlade poskušali spodbuditi k raziskovanju narave. »Četudi je Slovenija skoraj prekrita z zelenjem, je vedno več otrok, ki vse življenje hodijo zgolj po asfaltu,« je poudarila in dodala, da prav tabori, kot je njihov, mladim omogočijo, da spijo na kozolcu, lovijo rake do kolen v potoku in izdelujejo sluz ali raketo iz stvari, ki jih ima vsak tudi doma. Osnovnošolce so obenem naučili preživetja v naravi, prve pomoči in orientacije. »Vsako jutro smo se skupaj ''zdivjali'' in si zvečer ob ognju spekli hrenovke v testu.« Kot je priznala Hana Bujanović Kokot, so si tudi dijaki »dali duška«, tako da je koga lahko presenetila iz vezalk spletena kitka ali pa nepričakovana bitka z vodnimi balončki, morda celo sabljanje s travo. Septembra, ko se znova srečajo v šoli, pa se bodo posvetili tudi načrtovanju naslednjega tabora za osnovnošolce, obljublja Hana Bujanović Kokot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/8

četrtek

6/12

petek

7/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

GLEDALIŠČE / Cerklje, 14. november 2019

Ljubi moj

OBVESTILA / Gorenjska, 15. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

 

 
 

 

 
 
 

Sedemindvajset / 21:09, 13. november

G.Pintar,Če govoriva o kraljevini oz. stari Jugoslaviji je dejstvo, da je bila močna in vplivna edino RKC, država je bila gospodarsko in voj...

Film o družbenih konfliktih sodobne Slovenije / 18:43, 13. november

Režiser Metod Pevec in igralska zasedba Valter Dragan, Katarina Čas in Janez Škof so slabš napravljeni kotklošarji ( glej fotografijo).Blefe...

Sedemindvajset / 15:50, 13. november

Primož! Nekaj je beg pred revščino, ki se je dogajal tudi v medu in mleku obljubljeni deželi (saj veš kateri), drugo pa je beg pred izvensodnimi poboji.

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!

Vrh kraške planote / 09:08, 13. november

Slika 2 / 3 - Jelena Jusin, kje si pa ti videla borov gozd?

Drugač pa lep izlet. Hvala za idejo.