Udeleženci gimnazijskega tabora na Polšniku pri Litiji / Foto: arhiv šole

Raziskovali naravo

Dijaki Gimnazije Kranj so v začetku julija četrto leto zapored pripravili tabor za osnovnošolce, s katerim želijo mlade spodbuditi k raziskovanju narave, tako očem vidne kot nevidne.

Smeh, taborni ogenj, robotki, nočni kemijski poskusi, potočni rak ... Vse to in še več so učenci doživeli na gimnazijskem taboru za osnovnošolce na Polšniku pri Litiji, ki so ga dijaki Gimnazije Kranj pripravili četrto leto. Udeležilo se ga je 25 osnovnošolcev, za katere je osem dijakov pod mentorstvom svojih profesorjev pripravilo raznolik program dejavnosti, s katerimi so jim zapolnili bivanje na taboru.

Pod budnim očesom dijakov so tako učenci raziskovali svet kemije, biologije, fizike, robotike in počeli še marsikaj zanimivega, saj je bil tabor tudi priložnost za sklepanje novih poznanstev in prijateljstev ob igranju družabnih in športnih iger. Zvečer so vzeli v roke kitare in harmonike ter si tako popestrili večere ob ognju. »Ne spomnim se, kdaj sem z našega balkona na nočnem nebu videla kaj več kot Veliki voz. In že nekaj tako majhnega je lahko za nekatere ogromno. Pa gimnazijski tabor v Litiji zdaleč ni le to,« je poudarila dijakinja drugega letnika Hana Bujanović Kokot, ki je prepričana, da nekaj dni, ki jih mladi preživijo brez signala mobilne telefonije in druge tehnologije ter smoga prav gotovo ne more nikomur škoditi. Na taboru so mlade poskušali spodbuditi k raziskovanju narave. »Četudi je Slovenija skoraj prekrita z zelenjem, je vedno več otrok, ki vse življenje hodijo zgolj po asfaltu,« je poudarila in dodala, da prav tabori, kot je njihov, mladim omogočijo, da spijo na kozolcu, lovijo rake do kolen v potoku in izdelujejo sluz ali raketo iz stvari, ki jih ima vsak tudi doma. Osnovnošolce so obenem naučili preživetja v naravi, prve pomoči in orientacije. »Vsako jutro smo se skupaj ''zdivjali'' in si zvečer ob ognju spekli hrenovke v testu.« Kot je priznala Hana Bujanović Kokot, so si tudi dijaki »dali duška«, tako da je koga lahko presenetila iz vezalk spletena kitka ali pa nepričakovana bitka z vodnimi balončki, morda celo sabljanje s travo. Septembra, ko se znova srečajo v šoli, pa se bodo posvetili tudi načrtovanju naslednjega tabora za osnovnošolce, obljublja Hana Bujanović Kokot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

3/20

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)